Įpusėjus šių metų gripo sezonui nuo jo mirė jau 7 asmenys“, – teigia NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Brigita Rašimaitė. Specialistė atkreipia dėmesį, kad visi asmenys nebuvo pasiskiepiję nuo gripo.
Į ligoninę jau paguldyta 11 nėščiųjų

Šiemet į ligoninę dėl gripo jau paguldyta 11 nėščiųjų, kai pernai tiek pat nėščiųjų į ligoninę buvo paguldyta per visą gripo sezoną, todėl specialistai atkreipia dėmesį, kad skiepai nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų yra viena efektyviausių profilaktikos priemonių. „Svarbu pabrėžti, kad nemokamai nuo gripo gali būti skiepijami asmenys, priklausantys rizikos grupėms: nėščiosios, 65 metų amžiaus ir vyresni asmenys, socialinės globos ir slaugos įstaigose gyvenantys asmenys, taip pat lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis bei lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais, sergantys asmenys.“, – atkreipia dėmesį B. Rašimaitė.

Vilniaus Santaros klinikų gydytoja infektologė Audronė Marcinkutė sako, jog labai svarbu laiku pradėti priešvirusinį gydymą, laiku kreiptis į gydytojus, laikytis lovos rėžimo, neperšalti, stiprinti imunitetą, drėkinti viršutinius kvėpavimo takus, vėdinti patalpas, kuriose gydosi susirgę, naudoti popierines vienkartines servetėles, jas utilizuoti.

Laikykitės higienos

Ne tik skiepijantis, bet ir tinkamai laikantis asmens higienos, yra sumažinama rizika susirgti gripu, todėl svarbu:

  • dažnai plauti rankas;
  • neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos;
  • prisidengti burną kosint ar čiaudint;
  • dažnai vėdinti patalpas;
  • pajutus gripui būdingus simptomus, neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, likti namuose.

„Tai yra elementarūs dalykai, tačiau šių metų gripas jau gana įsibėgėjęs ir dažniausiai žmonės į ligonines atvyksta su komplikacijomis, – pasakojo gydytoja infektologė A. Marcinkutė. – Mano palatose pacientai guli kamuojami dusulio, abipusio plaučių uždegimo, kurie kilo dėl gripo. Jiems paskiriamas antimikrobinis bei priešvirusinis gydymas.“

Rankų plovimas

Ar tikrai gripas?

Gripas neretai sumaišomas su peršalimu. Pastarasis nėra toks pavojingas kaip gripas, kuris pasižymi galimomis rimtomis komplikacijomis. Sergant gripu, turi būti skirtas rimtas dėmesys gydymui.

Kaip gripą atpažinti? Gripo diagnozė neabejotina, jei yra bent 6 iš šių 9 diagnostinių faktorių: staigi ligos pradžia (per 12 val.), šaltkrėtis, karščiavimas, (aukšta temperatūra >38° C), sausas kosulys, nuovargis (silpnumas), galvos skausmas, raumenų skausmas, užpakalinės ryklės sienelės paraudimas, buvęs kontaktas su sergančiuoju gripu, – DELFI pasakojo ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas. – Jei iš 9 išvardintų simptomų yra bent 6, tai paprastai nekyla abejonės, jog tai gripas. Išimtinais atvejais karščiavimas gali būti ne toks didelis, tai priklauso ir nuo gynybinės organizmo reakcijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)