Nuovargis – daugelio ligų palydovas

Gydytojas Rimgaudas Vincevičius sako, kad žiemos metu, kai dažniausiai būna tamsu, beveik negauname saulės šviesos, taip pat ir vitamino D. Taip atsiranda jo trūkumas ir su tuo susiję simptomai.

„Vienas iš dažnų simptomų – nuovargis. Praktiškai visos ligos yra susijusios su nuovargiu. Pilvo skausmai, kosulys leidžia lengviau nustatyti nuovargio priežastį“, – pasakojo gydytojas.

„Eurovaistinės“ farmacininkas V. Milašius sako, kad vitaminas D – dabar vienas dažniausiai perkamų.

Vygantas Milašius

„Žmonės intensyviai dirba, sako, kad nėra kada net sirgti. Tokiu ritmu gyvendamas žmogus negali ilgai jaustis gerai nepasipildęs energijos šaltiniais ar gerai pailsėjęs“, – sakė vaistininkas.

Svarbi ne tik miego trukmė

Gydytojas R. Vincevičius pabrėžė, kad norint kokybiškai pailsėti, naktį reikėtų pamiegoti 7–8 valandas. Tačiau labai svarbu, kokį laiką pasirenkame miegui.

„Jei einame miegoti 3 val. nakties, keliamės 10 val. ryte, jausimės blogai. Net ir atsikėlę 12 val. dienos. Žmogų valdo biologiniai mechanizmai, kurie nusprendžia, kada geriausiai žmogus pamiega. Jei norime gerai išsimiegoti, turime nueiti miegoti 21–23 val.“, – tvirtina gydytojas.

Svarbi mityba

R. Vincevičius taip pat pataria prieš miegą neprisivalgyti, negerti kavos ar kitų tonizuojančių gėrimų.

„Kava taip pat gali sukelti nuolatinį fiziologinį nuovargį, nes mes ją geriame kaip stimuliantą, o ji gali trukdyti mums ilsėtis naktį“, – sako medikas.

Gydytojas sako, kad dėl lėtinio nuovargio taip gali gali būti netinkama mityba (greitas, per riebus, skubotas valgymas, nepilnavertis maistas), judėjimo stoka.

Rimgaudas Vincevičius

Specialistas atsibudus pataria padaryti mankštą – užteks paprasto daugumos sąnarių išjudinimo. Taip suaktyvės kraujotaka, atsiras daugiau energijos.

Nuovargis ryte – depresijos požymis

Gydytojas sako, kad lėtino nuovargio priežastys yra šios: pastovus neišsimiegojimas, nuolatinis stresas, nelaimės, nesėkmės, lėtinės ligos, fizinis bei protinis darbas. Tokiomis aplinkybėmis labai svarbus poilsis, kokybiškas maistas, judėjimas, pramogos, suteikiančios geras emocijas.

R. Vincevičius pabrėžia – jei pabudę ryte jaučiatės pavargę, sunku išlipti iš lovos, tačiau per dieną išsijudinate ir vakarop jau jaučiatės geriau – tai vienas iš depresijos požymių. Nuovargį ryte gali lemti ir skydliaukės veiklos sutrikimas, tas tokie pojūčiai – ženklas, jog metas pasirūpinti sveikata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)