Sunku patikėti, kad tokius paveikslus nutapė psichikos ligomis sergantys žmonės: eksponuojami tapybos darbai, bent jau žvelgiant ne dailės kritikų akimis, - nuostabiai gražūs.

"Liga paaštrina jutimus, suteikia kūrybai tam tikrų niuansų, bet pirmiausia reikia turėti įgimtą polinkį piešti", - patikino šios ligoninės vadovas psichiatras Valentinas Mačiulis.

Kaip psichikos ligos veikia kūrybą, pavyzdžių apstu ir pasaulio dailės istorijoje. Juk pakanka prisiminti epilepsija sirgusį olandų tapytoją V.van Goghą ar neurosifiliu sirgusį P.Gogeną, kuriems ligos suformavo išskirtinį potraukį į aštrias, ryškias spalvas.

Vis dėlto meno terapija psichikos ligoms gydyti taikoma neatsitiktinai. Pasak V.Mačiulio, ji turi vieną labai svarbią savybę: padeda atkurti vidinę žmogaus darną. Kai dailės darbai teikia kitiems pasigėrėjimo, jų autoriai taip pat ima pasitikėti savo jėgomis, geriau save vertinti. Anot psichiatro, ne vienas kūrybingų pacientų, kurie gydėsi ligoninėje ir baigė meno studiją, vėliau įsitraukė į įvairius meno projektus ar net įsidarbino reklamos agentūrose.

O gal meno terapija praverstų ir kaip psichikos ligų profilaktikos priemonė? Gal ji padėtų gelbėtis nuo šios sunkios ligos? Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kas ketvirtoje šeimoje vienas jos narių turi rimtų dvasinių problemų. Lietuvoje irgi ne geriau: iš 100 tūkst. šalies gyventojų psichikos ligomis serga apie 2,7 tūkst.