Kremas nuo šalčio

Aktyvias atostogas kalnuose pasirenkantys žmonės šiltą ir neperšlampančią aprangą pasiruošia iš anksto, tačiau neretai pamiršta apsaugoti likusias kūno dalis, kurios būna neuždengtos rūbais: veido bei rankų, kurios dažnai traukiamos iš pirštinių, rašoma pranešime spaudai.

„Norint kalnuose apsisaugoti nuo žvarbaus vėjo, veido bei rankų odą reikėtų tepti kremais. Visų pirma, vakare prieš aktyvias pramogas reikėtų naudoti maitinamąjį kremą, kuris pamaitins ir sudrėkins odą. Tuo tarpu prieš einant į lauką patarčiau odą patepti kuo riebesniu kremu. Šiuo klausimu vaistininkas jums visada padės išsirinkti pagal odos tipą tinkančias apsaugines prevencines priemones“, – teigia mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič.

Svarbu nepamiršti, jog pasitepus veidą kremu reikia palaukti, kol jis pilnai įsigers ­– apie 15-20 minučių – ir tik tada eiti į lauką.

Kremas nuo saulės spindulių

Vykstant į kalnus, viena svarbiausių priemonių – apsauga nuo saulės spindulių. Klaidinga manyti, jog žiemos saulė yra nekenksminga ir atostogaujant žiemą apsaugos priemonių nuo jos naudoti nereikia.

Atvirkščiai, kalnuose saulės radiacijos lygis yra net gi aukštesnis.

Be to, reikėtų nepamiršti, jog sniegas atspindi beveik 80 proc. saulės spindulių, todėl saulė gali gana stipriai nudeginti odą.

„Slidinėjant kalnuose patariama rinktis apsaugos kremus nuo saulės, kurie turi aukštesnį apsaugos nuo saulės faktorių. Jeigu slidinėti ruošiasi šviesios odos savininkas arba vaikas, patariama rinktis kremą nuo saulės su 50 SPF. Tuo tarpu, jeigu oda yra vidutinio tamsumo – apsaugos nuo saulės priemonės turėtų būti su 30 SPF faktoriumi“, – teigia „Camelia“ vaistininkė.

Apsauga lūpoms

Lūpų balzamas

Kalnuose vėjuota, dėl to lūpos dažnai skilinėja, trūkinėja. Tad vykstant į kalnus labai svarbu apsaugoti ploną bei linkusią trūkinėti lūpų odą.

„Lūpoms skirtas balzamas turi būti riebalinio pagrindo, praturtintas A ir E vitaminais arba šaltalankių aliejumi. Naudodami tokį lūpų balzamą, sudarysite didesnį apsaugos barjerą nuo šalčio. Be to, aktyviai užsiimant žiemos sportu gryname ore, patartina įsitikinti, jog lūpų balzamo sudėtyje yra ir priemonių, kurios apsaugotų nuo saulės skleidžiamų ultravioletinių spindulių. Lūpų balzamų pasirinkimas vaistinėse tikrai platus, todėl vaistininkas rekomenduos labiausiai tinkamą pagal sudėtį bei kainą“, – teigia vaistininkė.
Lūpas balzamu patariama pasitepti dar patalpoje, kadangi išėjus į kalnuotą vietovę vos per kelias minutes vėjas gali nugairinti lūpų odą.

Tepalas nuo raumenų skausmo

Kad atostogų nesugadintų nuo didelio fizinio krūvio atsiradę raumenų skausmai, pravartu į kelionės lagaminą įsidėti ir tepalą nuo raumenų bei sąnarių skausmo. „Jeigu žmogus turi problemų su venomis, jis kartu su savimi į kalnus turėtų pasiimti tepalų, į kurių sudėtį įeina heparinas, kuris nuimtų patinimą. Taip pat gerai naudoti įvairiausius tepalus nuo patempimo, sumušimų, raumenų skausmo. Tai gali būti tepalai su nuskausminančiomis savybėmis arba su eteriniais aliejais“, – pataria K. Zacharevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją