Maistą gamina patys

RVUL – viena iš nedaugelio Lietuvos gydymo įstaigų, kurioje maistas pacientams tiekiamas tiesiai iš ligoninės virtuvės, kur pluša 60 darbuotojų komanda. Taip ligoninė maistą tiekia jau metus.

RVUL direktorius Algimantas Pamerneckas pasakojo, kad anksčiau ligoninė sulaukdavo ypač daug pacientų nusiskundimų maistu – jis buvo neskanus, neišvaizdus, šaltas. Direktorius sako – taip buvo vien dėl to, kad maistas buvo tiekiamas iš kitos įstaigos, gaminančios maistą.

Algimantas Pamerneckas

„Nusprendėme maistą gaminti patys, nes taip kyla mažiau rūpesčių, o jų ir skundų anksčiau turėjome begalę. Tikėjomės, kad išeis ir pigiau. Virtuvės įrengimui išlaidų buvo, tačiau jos atsipirko beveik per metus. Nuo 2016 iki 2017 metų maistui sutaupėme beveik 38 proc., – pasakojo ligoninės direktorius.

– Ligoninėje maitiname apie 700 pacientų, visko gali atsitikti ir pas mus, bet jei ir suklystame, tai galime klaidas ištaisyti. Mes pasitikime darbuotojais. Kai perki paslaugą, kontroliuoti ir daryti įtakos neturi galimybės. Ką atveža, tą ir turi.“

Pacientai – patenkinti

RVUL personalas vietinėje kavinėje valgo tą patį maistą, kaip ir pacientai. Darbuotojai pasakojo, jog kai kada maistą, nusipirkę iš kavinės, neša artimiesiems namo.

Kalbinti ligoninėje gulintys pacientai maistu taip pat nesiskundė. Vilnietė Ingrida po išvaržos operacijos RVUL guli nuo pirmadienio.

„Kiek teko ragauti, priekaištų neturiu. Maistas šiltas, sriubos karštos, atneša su padėklais, mergaitės greitai išnešioja, – pasakojo moteris. – Vaikštau į restoranus, greito maisto irgi esu ragavusi, todėl galiu pasakyti, kad čia maistas panašus į naminį.“

Neretai pacientams, Lietuvos ligoninėje gaunantiems neišvaizdų, neskanų ir nepilnavertį maistą, tenka prašyti artimųjų pagalbos. Ingridai artimieji tik kartą atnešė ledų ir vandens, nes ligoninė patiekia tik kompotą, kakavą arba arbatą.

Cukriniu diabetu sergančiai vilnietei Audronei artimieji į ligoninę atneša tik vaisių. Ji taip pat maistu nesiskundžia.

Skaitytojų atsiųstos nuotraukos iš kitų ligoninių:

„Kai guli čia savaitę, tai maistas skanus, jei gulėčiau ilgiau, gal ir atsibostų, tačiau dabar nesiskundžiu“, – sakė vilnietė.

Moterys teigė, kad per tą laiką, kuomet gydosi ligoninėje, nei „šlapiankos“ nei pieniškų dešrelių negavo.

„Esu girdėjusi, kad kitose ligoninėse žmonėms maistą atneša blogai išplautuose induose, tačiau čia aš pauostau, na lyg ir nieko“, – juokėsi Ingrida.

Maistą lemia kaina

Dr. gydytoja dietologė Edita Gavelienė užsiminė, kad dažnai Lietuvos gydymo įstaigų maistą lemia kaina.

Edita Gavelienė

„Yra tekęs susidurti su įvairiomis situacijomis. Tik privačioje įstaigoje aš, kaip dietologė, galėjau įgyvendinti savo tikslus ir pateisinti pacientų lūkesčius. Pacientams buvo galima net pasirinkti duoną – su kmynais ar be. Šiuo metu viešosiose įstaigose tokios prabangos neturime“, – pasakojo dr. E. Gavelienė.

RVUL maistą tiekiantys žmonės sakė, kad šioje įstaigoje penkios dienos porcijos (pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai, naktipiečiai) kainuoja apie 5 eurus. Ligoninės direktorius sako, kad maisto dienos išlaidos skirtingose gydymo įstaigose – įvairios.

„Mūsų patirtimi galima dalintis, tačiau šį klausimą turi spręsti įstaigų administracijos. Lietuvoje yra ne viena ligoninė, kuri pati gaminasi maistą“, – sakė A. Pamerneckas

Įvertino ligoninės maistą

Komisija ligoninėje tikrino maisto gaminimo ir tiekimo higieną, maisto sudėtį bei ką tik paruošto ir pacientui pateikto maisto temperatūrą. Šiuos „egzaminus“ RVUL personalas išlaikė.

„Šio patikrinimo metu pamatavome patiekalų temperatūras. Ką tik pagaminto plokštainio temperatūra siekė 90 laipsnių Celsijaus, pasiekus vartotoją – 70 laipsnių. Užpylus šaltos grietinės plokštainis neatšalo, o tokio karšto valgyti dar ir negalima, reikia palaukti, kol atvės“, – ligoninės maistą komentavo Vilniaus VMT viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė.

Daiva Ruželienė

Tikrinta sriuba taip pat buvo be priekaištų – ne per skysta, tinkamos temperatūros.

Patiekalų kalorijų vertę specialistai gali patikrinti tik laboratorijoje, tačiau šio patikrinimo metu mėginys nebuvo paimtas.

Dr. gydytoja dietologė E. Gavelienė pakomentavo trečiadienio RVUL pacientų pietus: „Bulvių plokštainis įtrauktas į bendrą savaitės naudą. Aš, kaip dietologė, tokio patiekalo nerekomenduočiau, tačiau alternatyvos nėra.

Vienareikšmišką išvadą iš vieno maitinimo daryti būtų neteisinga. Jei šie patiekalai būtų patiekti kitoje valstybėje, gal ir atrodytų keistai, bet bulvių plokštainis – mūsų kraštui būdingas patiekalas, pacientams jis buvo priimtinas“, – sakė dietologė.


Maistą tieks pagal reikalavimus

Trečiadienį dauguma RVUL pacientų pietums gavo bulvių plokštainio su grietine, kiti – grikių košės su kiaulienos suflė. Virtuvės darbuotoja pasakojo, koks maistas patiekiamas ligoniui, priklauso nuo jo dietos. Jų priskaičiuojama 30.

RVUL maisto tikrinimo komijos pirmininkas, Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas sakė, jog patikrinimų imtasi dėl siekio per šiuos metus patvirtinti naujus maitinimo reikalavimus ligoninėms. Iki šiol gydymo įstaigoms buvo skiriamos tik rekomendacijos, kurių laikytis nebūtina.

„Norime pažiūrėti, kokia situacija ligoninėse, kokia geroji praktika, kokia pasikartojanti blogoji praktika, – sakė A. Kranauskas.

Almantas Kranauskas

– RVUL tiekiamas maistas neblogas. Nors pacientai patenkinti, negaliu pasakyti, kad viskas idealu, mitybiniu požiūriu maistas galėtų būti geresnis.“

Specialistas sakė, kad šiai įstaigai reikėtų tiekti daugiau daržovių. Tai bus vienas iš reikalavimų ligoninėms – daržovės turės pacientams būti tiekiamos kasdien, kelis kartus per dieną. Taip pat bus siekiama, kad pacientai gautų ne tik angliavandenių (jų iki šiol ligoninėse pacientai gauna daugiausiai), bet ir reikiamą kiekį riebalų, baltymų, taip pat bus nustatytas cukraus, druskos kiekis.

Iki šiol ligoninės vaikėsi rekomenduojamo dienos kalorijų kiekio – apie 2 000 kcal (priklausomai nuo lyties, amžiaus, svorio ir ligos), dabar bus akcentuojamas maisto pilnavertiškumas.

Ligoninių maisto tikrinimo ir vertinimo komisija šiemet dar planuoja aplankyti kelias dešimtis ligoninių. „Patikrinsime, ar iš tikrųjų yra taip blogai“, – sakė A. Kranauskas.

DELFI kviečia dalyvauti konkurse – siųsti ligoninių maisto nuotraukas ir laimėti 100 eurų vakarienei restorane. Nuotraukas galite kelti čia: delfi.lt/ligoniniumaistas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (675)