Ją „įkrauti“ įmanoma vitaminais, nes jie – vieni pagrindinių vaiko sveikatos, harmoningo vystymosi ir energijos šaltinių, rašoma pranešime spaudai. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen tvirtina, kad vaikai turi gauti visų vitaminų be išimties ir atskleidžia, kuriuose produktuose jų slypi daugiausia.

Vitaminų atsargos nėra begalinės

A. Rasmussen teigimu, augančiam vaikui sveika ir visavertė mityba – būtina, nes tik subalansuotas maistas patenkina organizmo vitaminų bei mineralinių medžiagų poreikį. Norint, kad mažiesiems nepristigtų vitaminų, maisto ekspertės teigimu, tėveliai turi skatinti vaikus valgyti daugiau daržovių ir vaisių bei išmokti improvizuoti virtuvėje.

„Jei norite, kad jūsų vaikai augtų sveiki, pasirūpinkite, kad kasdieninis maisto racionas būtų subalansuotas. Natūralių vitaminų galima rasti maiste, tačiau neretai vaikas labai greit išeikvoja net ir tuos, kurių netrūksta kasdieniuose produktuose. Kad taip neatsitiktų, pasitelkite keletą gudrybių. Pavyzdžiui, gaminamus patiekalus gardinkite daržovėmis, o vietoje padažų patiekite vaikams troškintų daržovių. Taip pat nepamirškite, kad maistą virti reikėtų garuose ar gaminti orkaitėje, o ne kepti keptuvėje“, – pasakoja A. Rasmussen.

Nepaisant visų pastangų, kartais vaikams pritrūksta vitaminų, o tą išduoda jų elgesys. Vaikų psichiatras Linas Slušnys sako, kad vitaminų trūkumas pradžioje gali būti vos pastebimas, todėl reikia atidžiai stebėti kaip kinta mažųjų elgesys bei emocijos.

„Vitaminų trūkumą galima įtarti tuomet, kai vaikai tampa vangesni ir greičiau jaučia nuovargį. Ypač tą pastebėti galima tada, kai trūksta B grupės vitaminų – tuomet vaikas pavargsta net tada, kai nebūna didelio krūvio. Dingęs apetitas – taip pat vienas pirmųjų vitaminų trūkumo signalų. Jei pastebėjote, kad vaikui sunku atlikti užduotis ar susikaupti, jis liūdnas ir lėtas – tai gali vesti prie apatijos, padidėjusio dirglumo bei nervinių sutrikimų“, – atskleidžia L. Slušnys.

Linas Slušnys

Būtini maisto produktai vaiko lėkštėje

A. Rasmussen teigimu, kad būtų galima tinkamai sudaryti vaiko valgiaraštį, pravartu žinoti vitaminų ir mineralų paskirtį vaiko augimo procesams bei suprasti, koks maistas yra naudingiausias. Vaikų vystymuisi, anot maisto ekspertės, ypač svarbūs baltymai ir angliavandeniai.

„Vaikams reikia valgyti daug įvairių košių, nes jos – organizmo kuras. Mažiesiems ypač naudingos grikių, kukurūzų, avižų, ryžių ir kelių grūdų košės. Taip pat vaikams rekomenduojama valgyti morkas, moliūgus, paprikas, pomidorus, špinatus, brokolius ir kitas žalias daržoves. Riebioje žuvyje, ypač lašišoje ir silkėje yra daug vitamino D, todėl jas taip pat reikėtų valgyti bent kartą per savaitę“, – rekomenduoja A. Rasmussen.

Tuo tarpu L. Slušnys atkreipia dėmesį į tai, kad suaugusieji kartais dėl netinkamo vaiko elgesio kaltina savo auklėjimo metodus. Tačiau keistas ar neįprastas mažųjų elgesys, pasak psichiatro, gana dažnai būna netinkamos mitybos priežastis. Todėl L. Slušnys sako, kad norėdami užtikrinti vaikams palankią namų aplinką, tėvai, visų pirma, tai turi rodyti savo pavyzdžiu.

„Atsakinga tėvystė, mano įsitikinimu, yra tuomet, kai tėvai ne tik reikalauja vaikų valgyti daugiau sveiko maisto, bet ir patys jį vartoja. Be to, skatindami vaikus valgyti sveikesnį maistą, tėvai ne tik rodo sveikos mitybos pavyzdį, gerina jų savijautą, bet ir taupo pinigus. Pinigus, kuriuos, greičiausiai būtų išleidę papildomoms vitaminų dozėms, psichologų konsultacijos ar net ligų gydymui“, – sako L. Slušnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)