LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ jis kalbėjo apie tai, nuo kokių ligų pavyks apsisaugoti teisingai rūpinantis rankų higiena.

Tinkamas rankų plovimas pašalina nuo jų mikrobus ir virusus. Tai yra pirmas ginklas, kovojant su bakterijomis. Britų karališkosios vaistininkų draugijos tyrimo metu išsiaiškinta, kad pakanka 20 sekundžių nuplauti nuo rankų mikrobus.

Rankų plovimas

„Po mokymų, [kaip plauti rankas], 31 proc. sumažėjo viduriavimu sergančių žmonių, 58 proc. sumažėjo žmonių, kurie sirgo viduriavimu ir turėjo nusilpusį imunitetą. Sergančiųjų kvėpavimo takų ligomis sumažėjo nuo 16 iki 21 proc.“ – skaičiuoja gydytojas.

Dar viena rankų plovimo nauda – išvengsite dažno antibiotikų skyrimo. Kuo dažniau skiriami antibiotikai, tuo bakterijos efektyviau išmoksta nuo jų apsiginti.

„Ateina diena, kai bakterijos į antibiotikus „nekreipia“ dėmesio. Vystosi atsparumas antibiotikams. Rankų plovimas ne tik padės rečiau sirgti įvairiomis ligomis, bet ir prisidės prie to, kad bus rečiau skiriami antibiotikai“, – teigia A. Unikauskas.

Gydytojas sako, kad plauti rankas reikėtų po šiltu tekančiu vandeniu, naudoti švelnų muilą. Jei naudojate muilą, turintį aštrų kvapą, žinokite, kad jame yra per daug priedų. Sakoma, kad geriausiai tinka ūkiškas muilas, nereikia antibakterinio. JAV maisto ir vaistų administracija teigia, jog nėra jokių įrodymų, kad antibakteriniai muilai būtų efektyvesni už įprastus, o žalos gali padaryti kur kas daugiau.

„Venkite alkoholio pagrindu pagamintų rankų dezinfekantų. Tai produktai, žymiai sumažinantys bakterijų, taip pat ir gerųjų, įvairovę ant odos. Sakome, kad žarnynui reikia gerųjų bakterijų, bet ar žinojote, kad ant mūsų odos taip pat yra gerųjų bakterijų, kurios teikia naudą organizmui, jų negalima sunaikinti“, – teigia gydytojas.

A. Unikauskas įvardijo situacijas, kai būtina plauti rankas.

Jas reikia plauti, kai jos vizualiai nešvarios. Kai sugrįžtama iš lauko. Ypač svarbu nepamiršti nusiplauti rankas peršalimo ir gripo sezono metu. Sakoma, kad infekcija perduodama lašeliniu būdu, bet vis dėlto švarios rankos taip pat padės sumažinti sergamumą. Rankos plaunamos prieš valgį, nusičiaudėjus ar nusikosėjus, po sergančių ligonių lankymo ar jų priežiūros, pažaidus su vaikais ar palietus vaikų žaislus. Taip pat išnešus šiukšles, pasinaudojus telefonu ar paspaudus kitam ranką. Palietus gyvūną, net ir naminį, gyvūno išmatas, jo maistą ar žaislus. Pasinaudojus tualetu ar pakeitus sauskelnes. Prieš ir po maisto gamybos, ypač atidžiai reikia elgtis su neapdorotais kiaušiniais, mėsa, jūros produktais ir paukštiena.

Plačiau apie rankų plovimą – vaizdo įraše.