Kol vieni gina ligonines, primindami, kad ne į sanatoriją atvažiuota, didesnė dalis besiskundžiančiųjų kelia natūralų klausimą – ar toks maistas išties padeda sveikti?

Jei neteko regėti, apie ką kalbame, priminsime. „Daktariška dešra“, baltų miltų batonas, bulvių košė su juoda duona, apdirbtos, rūkytos dešrelės, saldūs kompotai – tai, tik dalis to, kas patiekiama ligoninėse.

„Kai atnešė pusryčius, net išsigandau pamačiusi, pamakalavusi šaukštu net nesupratau, ten košė ar sriuba. Taigi, mamytei teko batonas su sviestu, vaikučiui – neaiški košytė. Daugiau nieko neturėjau, tad pabandžiau suvalgydinti vaikui du šaukštus – daugiau nevalgė“, - pasakojo viena skaitytoja.

Todėl DELFI pristato naujieną – aplikaciją „Ligoninių maistas 2018“. Kviečiame dalintis jus nustebinusio, pralinksminusio, o gal, priešingai – sugraudinusio – maisto nuotraukas ir kiekvieną mėnesį burtų keliu laimėti 100 eurų vertės čekis vakarienei restorane. Daugiau informacijos: ČIA.

Kalta sistema

Ligoninės turi savo versiją. Pamėginkite už 3-4 eurus per dieną skaniai, sočiai ir, svarbiausia, gražiai, pamaitinti pacientą? Kaip DELFI neseniai pasakojo viešos kritikos sulaukusios vienos gydymo įstaigos vadovas – kalta sistema, kai maisto tiekimo konkursą turi laimėti mažiausią kainą pasiūliusi įmonė.

„3,68 euro – tiek skirta maistui per vieną lovadienį. Per dieną žmogus maitinamas iš ryto, per pietus ir vakare. Yra nustatytos dietinės lentelės, pagal kurias yra numatoma pati mityba. Ten nustatyta, kokia turi būti ta mityba. Kiek žinau, rekomendacijos yra SAM puslapiuose ir maisto tiekėjai tuo vadovaujasi“, - teigė pašnekovas.

Visgi, paprašytas žmogiškai (o ne kaip įstaigos vadovas) įvertinti ligoninės maistą, pašnekovas sutiko, kad šis galėtų būti geresnis.

Kalbinta dietologė DELFI paaiškino, kad maistą derėtų vertinti ne pagal jo išvaizdą, mat iš mitybinės pusės jis yra naudingas ir subalansuotas pacientams.

„Laikomės Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų, kuriuose įvardyti maistinių ir energetinių medžiagų normatyvai. Pagal atskirus susirgimus dar sudaromos specialios dietos. Mums svarbūs sveikos mitybos principai – mažiau naudojame cukraus, rūkytų gaminių, o daugiau daržovių, vaisių. Patiekalus gaminame tik iš šviežių ingredientų. Mūsų manymu, ligoninės maistas, atsižvelgiant į turimus resursus, nėra blogas, sulaukiame ir pacientų pagyrimų“, - teigė ji.

Pacientams esą gali būti skiriama viena iš keturių pagrindinių arba dvidešimt šešių gydomųjų dietų. Hospitalizuojamam pacientui dietinį gydymą skiria gydantis gydytojas ar gydytojas dietologas.

Apie tai, kad tvarka turėtų/galėtų keistis, ne kartą pasisakė ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Siekiant, kad maitinimas būtų kokybiškesnis ir labiau atitiktų pacientų lūkesčius, šiuo metu SAM rengia Maitinimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo projektą, kuriuo bus oficialiai nustatyti ligonių maitinimo principai ir kokybės kriterijai tiekiamiems produktams“, – sakė Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Kol tai neįvyko – kviečiame ir toliau aktyviai viešinti problemą ir dalintis maistu, kurį gaunate šalies ligoninėse. Tikimės, kad tai paskatins pokyčius ir privers negausius finansinius išteklius panaudoti racionaliau, arba rasti naujų resursų maisto kokybei gerinti.

Nuotraukomis dalinkitės ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)