Operacijos atliktos dviem pacientams, kovo pradžioje planuojama dar viena operacija. Pasak medikų, abu ligoniai jaučiasi gerai.

„Pacientai, tai yra tie, kurie serga dideliu mitralinio vožtuvo nesandarumu, aišku, jie visi jau turi ir širdies nepakankamumą, nes mitralinio vožtuvo nesandarumas tai yra liga, kuri veda į širdies nepakankamumą. Tai yra sunkūs pacientai, kurie skundžiasi dusuliu nedidelio krūvio metu, kuriuos jau sunku gydyti vaistais, kurie ateina pas mus sakydami, kad taip gyventi daugiau nebegali“, – sako Kauno klinikų Kardiologijos klinikos gydytoja Eglė Rumbinaitė.

Iki šiol tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje tokie pacientai gydyti vaistais arba atliekant didelės rizikos operacijas – atveriant krūtinės ląstą. Operacijos, pasak medikų, per daug rizikingos, o vaistai – neveiksmingi, todėl ieškota naujų gydymo būdų. Mitralinio biologinio vožtuvo prototipai pradėti kurti prieš septynerius metus Izraelyje.

Jais susidomėjo vienas žinomiausių pasaulyje kardiochirurgų profesorius Francesco`as Maisano`as. Nepaisant technologinių sunkumų, anatominių ir klinikinių apribojimų, per pastaruosius metus įvyko progresas ir pagaliau pagaminti tinkami protezai. Beliko pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje būtų atliktos pirmosios procedūros.

„Mes su juo pažystami daug metų su F. Maisano`u. Mes dirbam toje pačioje srityje – vožtuvų rekostrukcinės operacijos, jis žino mūsų patirtį, mūsų žinias, mūsų sugebėjimus, tai, kad mes turime vieną iš moderniausių hibridinių operacinių Kaune, ir visas tas komplektas vedė prie to, kad pasirinkta Lietuva“, – tikino Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas Rimantas Benetis.

Lietuvoje artimiausiu metu planuojama 10 tokių operacijų.

Pavasarį jas planuoja Šveicarijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos gydymo centrai. Atlikus 150 operacijų, gydymą žadama taikyti visiems pacientams, kuriems jo reikia.