Kaip informuoja Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC), nuo 2017 m. rugsėjo mėnesio iki 2018 m. sausio mėnesio 1 d. iš įsigytų 123 470 sezoninio gripo vakcinų dozių, įskiepyta 120 838 (97,9 proc.). Šį gripo sezoną savo lėšomis nuo gripo pasiskiepijo 28 304 suaugusieji. Praėjusį 2016–2017 m. gripo sezoną šis skaičius siekė 19 247 asmenų.

Sergančiųjų skaičius išaugo staigiai

Vis dėlto šeimos gydytojai kelia klausimą, kodėl sergamumas toks didelis, kad per dieną tenka konsultuoti kone 50 pacientų.

Lietuvoje rizikos grupėms priklausantiems žmonėms (senjorams, vaikams, nėščiosioms bei lėtinėmis ligomis sergantiems) valstybė nemokamai skiria trivalenčius skiepus nuo A tipo gripo. Medikai pastebi, kad šiemet sergančių B gripu yra išties nemažai, o šis tipas nepaveikus skiepams, kuriais skiepijasi didžioji dalis žmonių Lietuvoje.

„Tai, kad žmonės skiepijosi trivalente vakcina, jau yra gerai, ji apsaugojo nuo agresyviausio A tipo gripo, tačiau šis skiepas nebuvo tinkama apsauga B tipui, – sakė VU profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

– Galima pasakyti, kad šiemet labiau vyrauja B gripo tipas, bet pusė jo yra nepaveikus vakcinai, nes daugiausiai visi skiepijosi trivalente vakcina, ne keturvalente, kuri yra brangesnė. Žmonės, kurie skiepijosi trivalente, taip pat ir medikai, apsisaugojo tik nuo dalies gripo. A gripas būna pats pikčiausias, bet vyresnio amžiaus žmonės ir vaikai yra jautrūs ir B gripui ir, galbūt mes galėjome apsaugoti daugiau žmonių.“

Kodėl rizikos grupėms priklausančių asmenų nemokamai nepasiekė trivalentė injekcija, paaiškinimą turi ULAC direktorius prof. Saulius Čaplinskas.

„Tuo metu, kai buvo paskelbtas konkursas, keturvalentė vakcina nebuvo pasiūlyta rinkai, – sakė ULAC direktorius prof. S. Čaplinskas, dėl to rizikos grupei priklausantiems asmenims buvo skirtos nemokamos trivalentės vakcinos, veiksmingesnės A tipo gripui. – Tikėtina, kad kitais metais labiau bus rekomenduojama keturvalentė, o kokie bus komponentai, mes dar nežinome, dar nėra rekomendacijų.“

Gydymas kainuoja brangiau

Pagrindinės priežastys, kodėl žmonės nesiskiepija – žinių stoka ir kaina, nors ši (nuo 6 eur), palyginus, nėra tokia didelė, kokios vėliau gali būti gydymo išlaidos.

Prof. S. Čaplinskas sako, jog daugiau žmonių turėtų suprasti skiepų naudą ne tik sveikatai, bet ir ekonomikai. Ir, jei tik yra galimybė, pasiskiepyti ne tik trivalente, bet ir keturvalente injekcija.

„Dažnai nesusimąstome, bet gripas mums kainuoja labai brangiai. Vien stacionarinės paslaugos dėl gripo kiekvienais metais mums kainuoja virš 20 mln. eurų. O juk ne visi patenka į stacionarą, kiti praleidžia daug dienų neidami į darbą. O kur dar komplikacijos – jų gydymas kainuoja be galo daug, – komentavo prof. S. Čaplinskas.

Saulius Čaplinskas

– Praktiškai kiekvienais metais Lietuvoje neišvengiame mirčių nuo gripo ir jo sukeltų komplikacijų. Visa tai įvertinus, išlaidos skiepams, palyginus, nėra tokios didelės.“

Pasak ULAC direktoriaus, paskaičiuota, kad vienas euras, skirtas skiepams, sutaupo 16 eurų.

„Norėtųsi, kad žmonės skiepytųsi daugiau, bet šiemet, kiek buvo planuota, panašiai tiek ir pasiskiepijo. Vis dėlto norėtųsi, kad poreikis būtų didesnis“, – sakė ULAC direktorius.

Ar dar ne vėlu?

Kai kurie medikai pripažįsta, kad šeimos gydytojų indėlis į gripo prevenciją – skatinimą skiepytis – per pasyvus.

Nors šeimos gydytojas prof. V. Kasiulevičius abejoja skiepų nauda piko metu (mat imunitetas gripui susiformuoja per maždaug 2 savaites), prof. S. Čaplinskas sako, jei gripu dar nesirgote, skiepytis niekada ne vėlu. Žinoma, tai daryti netikslinga pavasarį ir vasarą. Idealiausias laikas skiepams nuo gripo – lapkričio mėnuo.

„Skatinti reikėjo lapkričio mėnesį. Aš ir sau prisiimu kaltę, galėjau būti labiau aktyvus, kitais metais taip ir darysiu, nes dabar turėjome labai daug kitų problemų“, – sakė gydytojas prof. V. Kasiulevičius.

ULAC direktorius primena, kad viena dažniausia gripo komplikacijų – plaučių uždegimas, todėl sergantiems lėtinėmis ligomis, naudinga būtų pasiskiepyti ne tik nuo gripo, bet ir nuo plaučių uždegimo. Šis skiepas rizikos grupės asmenims taip pat yra nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)