„Tanos nežavėjo tai, koks aš buvau, – sako 51 metų virtuvės šefas ir televizijos žvaigždė, pirmąjį Londono maratoną įveikęs 2000 metais. – Turėjau antsvorio, svėriau 115 kilogramų. Atrodžiau tarsi š*** maišas. Žiūriu į nuotraukas ir galvoju, „Kaip Tana buvo šalia?“ Nes Tana atrodė vis geriau ir žaviau. Ir ji turėjo eiti į lovą su tuo rubuiliu.“

Jis buvo ką tik iškovojęs savo trečiąją „Michelin“ žvaigždę, tačiau dirbo kaip beprotis, niekada normaliai nepavalgydavo, tačiau kramsnodavo viską, kas patekdavo po ranka gaminant (ir ragaujant) dieviškas vakarienes visiems kitiems.

Treniruočių nevengianti Tana pasakė sutuoktiniui, kad jis prarado formą, o G. Ramsay jautė, kad privalo susiimti arba priešingu atveju ją praras. „Tai skausminga. Žiūrėdavau į save veidrodyje ir galvodavau. „Po velnių!“ Tai buvo signalas imtis veiksmų“, – sako jis.

Kai televizijos šou „Gordon Ramsay's Kitchen Nightmares“ ir „The F-Word“ išgarsino virtuvės šefą, su sėkme atėjo ir didesnis spaudimas, tad jis pasamdė naują asmeninį trenerį ir ėmėsi darbo.

Šiandien G. Ramsay sveria 87 kilogramus ir dalyvauja varginančiose ištvermės varžybose „Ironman“. 51 metų žvaigždė aiškina: „Savo dėmesį į kūno linijas sutelkiau prieš penkerius ar šešerius metus, kai mano gyvenimas tapo itin įtemptas. Darbas tave tiesiog suvalgo. Tave praryja. Tu paskęsti. Staiga laiko sau lieka nulis. Nebelieka erdvės kvėpuoti, laisvo laiko, net nėra laiko aiškiai pagalvoti. Man tai stipriai atsiliepė. Nepanikavau, tačiau mano galva neveikė.“

Tad G. Ramsay atsakė į Willo Usherio, buvusio kariuomenės kapitono ir Karališkosios apsaugos būrio nario, kuris dar yra ir triatlono čempionas bei treneris, elektroninį laišką.

Polinkiu į kraštutinumus garsėjantis G. Ramsay panoro iškart sudalyvauti „Ironman“ varžybose, kurių metu reikia beveik du kilometrus nuplaukti, 90 kilometrų įveikti dviračiu ir 21 kilometrą nubėgti, tačiau W. Usheris jam pasakė, kad su jo fizine forma tai būtų savižudybė.

Gordon Ramsay

Pasak W. Usherio, pirma svarbi pamoka – judėti pirmyn greičiu, kuris tau tinka. Treneris pabrėžia, kad norint įgauti formą visai nereikia pulti į kraštutinumus, svarbu rasti savo tempą ir jo laikytis. G. Ramsay jis skyrė itin griežtą karinio pobūdžio režimą, kuris apėmė ilgų distancijų plaukimą, irklavimą, pagrindinius jėgos pratimus, trijų valandų trukmės treniruotes sporto salėje kiekvieną savaitę ir jėgas atimantį bėgimą po Sario kalvas sekmadieniais. Galų gale, virtuvės šefas buvo pasiruošęs „Ironman“.

Buvo ir antra, dar svarbesnė priežastis, kodėl G. Ramsay pastaraisiais metais ryžosi tokiems pokyčiams – jis bijojo mirti tokiame pat jauname amžiuje kaip jo tėvas, taip pat vardu Gordonas, kurį širdies smūgis ištiko vos 53 metų.

„Tai tik poros metų skirtumas. Man tai primena, kad turiu susiimti, tai baugina. Man baisu kasdien. Aš gal ir nesutariau su juo, bet man jo vis tiek trūksta. Ilgiuosi visko, ką galėjau gauti iš jo, jeigu jis dar būtų gyvas ir skaičiuotų aštuntą dešimtį“, – atvirai prisipažino garsenybė.

Virtuvės šefas nori sulaukti tokio amžiaus ir būti su savo vaikais: devyniolikos Megan, aštuoniolikos dvyniais Holly ir Jacku, bei šešiolikos Tilly. „Tiesiog turiu sustoti ir pagalvoti dvi minutes apie tai, kodėl tai darau“, – sako G. Ramsay.

Taip pat jos nori išvengti kitų virtuvės šefų likimo. „Nenoriu, kad mano industrija mane pražudytų. Žinau, kokie nesveiki jie aukščiausiame lygyje. Stresas. Savižudybės. Egzistuoja neigiama to pusė, pradedant nutukimu ir baigiant širdies smūgiais bei įpročiu vartoti kokainą“, – toliau samprotavo garsenybė.

Dėl šios priežasties G. Ramsay kasdien nebevadovauja savo virtuvei, o keliauja po pasaulį. „Buvau išsigandęs dėl savo gyvenimo“, – prisipažįsta jis.

Taigi, W. Usheris tris kartus per savaitę atvyksta į G. Ramsay namus Vandsvorte, pietvakarių Londone. Namuose įrengtoje sporto salėje jie valandą mina dviračius, o treneris jį nuolat ragina daryti viską greičiau ir stipriau.

Kai virtuvės šefas išvyksta iš šalies, jis laikosi to paties režimo, palaikydamas ryšį su treneriu per „FaceTime“ ir naudodamas naują treniruočių programėlę „Zwift“. Pastaroji sujungia dviratininkus, pavyzdžiui, G. Ramsay gali stebėti telefono ekrane ir varžytis realiu laiku su W. Usheriu ar kitu dviratininku visame pasaulyje, nuo pradedančiųjų iki tokių čempionų kaip Markas Cavendishas.
Virtuvės šefas atrodo stipresnis nei bet kada, o aptempti juodi sportiniai marškinėliai išryškina jo raumenis, nors vyras prisiekinėja per daug svarmenimis nesižavintis. „Nenoriu atrodyti kaip kultūristas“, – tikina jis.

Kalbant apie mitybą, svarbiausias jo patarimas – gerti daug vandens. G. Ramsay sako: „Išgerkite pora stiklinių vandens prieš valgį, taip mažiau suvalgysite. Jausitės geriau, o valgysite mažiau.“
Vis dėlto, jis tiki, kad už pasiekimus reikia save palepinti, pavyzdžiui, jeigu gerai padirbėjote sporto salėje ar mindami dviratį. Tokiu atveju jis suvalgo pieniško šokolado.

Kokio maisto jis visiškai vengia? „Jokio pieno. Nes tampi vangus. Migdolų pienas su „Weetabix“ pusryčiams. Tirštasis kokteilis su šaldytomis uogomis, jogurtais. Atsižadėjęs pieno ir sūrio jaučiu didelį skirtumą“, – džiaugiasi G. Ramsay.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)