Tačiau ar daug moterų žino, kodėl per mėnesines taip norisi to šokolado? Pasidomėti šiuo klausimu nusprendė australė dietologė Melanie McGrice, kurios gautomis išvadomis remiasi Didžiosios Britanijos naujienų portalas independent.co.uk.

Daugelis mano, kad toks šokolado troškimas yra susijęs su hormoniniais pokyčiais, vykstantiems moters ciklo metu. Menstruacijų pradžioje krinta progesterono ir estrogeno lygis, tad moteris ima jausti alkį. Taip pat sumažėja ir už gerą savijautą atsakingo hormono seratonino lygis, o vadinamojo streso hormono kortizolio lygis ima augti. Dėl to norisi praskaidrinti nuotaiką suvalgius kažko saldaus ir taip padidinant seratonino kiekį.

Nors šia teorija tiki daug žmonių, M. McGrice pripažįsta, kad nėra aiškių įrodymų, kad hormonų disbalansas iš tiesų turi įtakos moters šokoladiniams įnoriams ciklo metu.

Atsižvelgdami į tai, mokslininkai nusprendė panagrinėti galimas psichologines priežastys, kodėl moterims per menstruacijas taip norisi šokolado.

M. McGrice pasirėmė 2004 metais atliktu tyrimu, kurio metu buvo lyginti ispanių ir amerikiečių moterų šokolado įgeidžiai. Dauguma amerikiečių sakė, kad būtent menstruacijų metu jos labiausiai nori šokolado. O ispanės teigė, kad labiau šokolado norisi per pietus ar dirbant, ir nesiejo to noro su menstruacijomis.

Todėl mokslininkai mano, kad šokolado poreikį iš tiesų skatina tai, jog moterys asocijuoja šokoladą su menstruacijomis.

„Išanalizavusi naujausius tyrimus, manau, kad šokolado poreikis prieš menstruacijas yra fiziologinių, psichologinių ir kultūrinių sąlygų mišinys, – konstatavo M. McGrice. – Dėl hormoninių pokyčių, artėjant mėnesinėms, jaučiamės įsitempusios ir pavargusios, tad norime atsikratyti šių pojūčių pasimėgaudamos „paguodos maistu“. Taip sukuriamas užburtas ratas, kuomet kaskart per menstruacijas norime kažko riebaus ir saldaus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)