Į visas „Gintarinės vaistinės“ vaistines, galima atnešti ir specialiose lentynose palikti jau perskaitytas knygas, kurios bus perduotos NVI besigydantiems, vėžiu sergantiems pacientams. Šio socialinio projekto tikslas - surinkti knygų biblioteką, kuri padėtų palengvinti emocinę būseną sudėtingą gydymą išgyvenantiems žmonėms, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos gyventojų sveikatos statistika verčia nerimauti – vėžiu sergama vis dažniau. Vėžio registro duomenimis, šalyje kasmet diagnozuojama beveik 18 tūkst. naujų onkologinių susirgimų.

Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kiekvienais metais dažniausiai diagnozuojami 4 šios ligos tipai: plaučių (1,5 tūkst.), krūties (1,5 tūkst.), prostatos (2,5 tūkst.) ir įvairūs odos (3 tūkst.) vėžiniai susirgimai.

Sužinojęs onkologinės ligos diagnozę, žmogus turi ne tik susitaikyti su fiziniais kūno pokyčiais, ištverti ilgą ir sudėtingą gydymą, bet ir susidoroti su psichologiniais išgyvenimais: įvairiomis baimėmis, nerimu, pykčiu, vienišumo ir neapibrėžtumo jausmu, nuolat lydinčia nežinomybe.

Sergantiems onkologinėmis ligomis neužtenka vien tik specialaus gydymo. Chemoterapija, radioterapija ar kitas specifinis gydymas pacientui yra nepaprastai sudėtingas procesas, pareikalaujantis ne tik fizinės ištvermės, bet ir vidinių išteklių. Svarbu, kad pacientai visą laiką nebūtų susitelkę tik ties liga ir gydymu bei jų keliamomis baimėmis ar sunkumais, todėl ypač svarbus tampa paprastas žmogiškas dėmesys, artumas, supratimas bei suteikimas pacientui kuo įvairesnių laisvalaikio praleidimo galimybių, kai jam tenka ilgesnį laiko tarpą praleisti ligoninėse.

„Nacionaliniame vėžio institute gyvuoja sena tradicija – darbuotojai savo asmenine iniciatyva atneša perskaitytas knygas į tuos NVI klinikų skyrius, kur nuo seno stovi knygų lentynos, – sako NVI vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Juventa Sartatavičienė. – Prie šios gražios iniciatyvas ilgainiui prisijungė ir pacientai, kurie savo asmenines perskaitytas knygas improvizuotose skyrių bibliotekėlėse palieka kitiems. Darbuotojų iniciatyva kilo iš žmogiškos atjautos ir noro palengvinti ir praskaidrinti sergantiesiems buvimo ligoninėje laiką, o mūsų pacientai tokiu būdu išreiškia savo solidarumą su kitais sunkios ligos paliestais žmonėmis. Pradėto bendro “Gintarinės vaistinės” ir NVI projekto dėka, kiekvienas iš mūsų galime pratęsti ir praturtinti ilgametę NVI darbuotojų iniciatyvą, padovanodami vėžiu sergantiesiems žmonėms mus pačius įkvėpusias ir stiprybės mums suteikusias knygas.“

Žymus austrų psichoterapeutas Viktoras Franklis sakė: „Knyga gali tiesiog daryti stebuklus ištikus egzistencinei krizei, o nuo šios neapsaugotas niekas”.

„Onkologinės ligos diagnozė yra stiprus egzistencinis sukrėtimas, kurį lydi visa gama emocinių išgyvenimų, teigia medicinos psichologė Sandra Birbilaitė. - Šioje sudėtingoje gydymo situacijoje knyga onkologine liga sergančiajam gali tapti užuovėja nuo sunkiai pakeliamų išgyvenimų, fizinio ir emocinio skausmo. Būtent knyga gali leisti atsigręžti į save ir atsiriboti nuo šalia lašančios lašinės bei varginančių ir didžiulį nerimą keliančių minčių. Knyga gali tapti nuotykiu, į kurį pasinėrus galima pabėgti nuo ligoninės keliamų iššūkių”.

Vaistinės lankytojų prašoma atnešti ir pasidalinti tomis knygomis, kurias mes patys norėtume skaityti dar kartą ar tiesiog padovanoti artimiausiam draugui, gražiomis, kokybiškomis ir įtraukiančiomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)