Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus, prof. dr. S. Čaplinsko, gimdos kaklelio vėžio galima išvengti. Svarbu dalyvauti gimdos kaklelio vėžio prevencijos programoje – reguliariai dalyvauti profilaktinėse patikrose. Taip pat, viena iš svarbiausių gimdos kaklelio vėžio prevencijos priemonių – skiepai nuo ŽPV infekcijos, rašoma pranešime spaudai.

Primename, kad Lietuvoje nuo 2016 m. rugsėjo visos 11 metų mergaitės nemokamai skiepijamos nuo ŽPV infekcijos. Vakcinacijos schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnė kaip 6 mėn. pertrauka. Skiepijant ŽPV vakcinomis, galima išvengti iki 75 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Naujausiais Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai nuo ŽPV infekcijos pirma doze buvo paskiepytos 9 765 mergaitės, antra – 5 441. Skiepai nuo ŽPV infekcijos taip pat apsaugo ir nuo lytinių organų karpų bei kitų lytinių organų vėžio. Dėl nemokamos vakcinacijos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Vyresni asmenys nuo ŽPV gali pasiskiepyti savo lėšomis.

ŽPV infekcija plinta lytiniu keliu, užsikrėtusiems asmenims dažnai nebūna jokių simptomų, tačiau jie virusą gali perduoti kitiems. Per savo gyvenimą ŽPV užsikrečia 70-80 proc. lytiškai aktyvių asmenų, net ir tie, kurie turėjo tik vieną lytinį partnerį.

Apie 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio* atvejų lemia 16 ir 18 tipų žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija.

Ar ŽPV užsikrečia tik moterys? Ar galiu užsikrėsti ŽPV, jei neturiu lytinių santykių? Koks ŽPV vakcinos efektyvumas? Atsakymus į šiuos ir daugybę kitų klausimų bei naudingos informacijos apie ŽPV surasite čia.

*Pasaulyje gimdos kaklelio vėžys užima ketvirtą vietą tarp dažniausiai pasitaikančių vėžio formų ir sudaro 12 proc. visų moterų vėžinių susirgimų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2012 m. pasaulyje gimdos kaklelio vėžiu sirgo apie 530 000 moterų. Europoje gimdos kaklelio vėžys yra antroje vietoje po krūties vėžio ir kasmet registruojama apie 33 000 susirgimo atvejų.

Daugiau kaip pusė aktyvų lytinį gyvenimą gyvenančių žmonių tam tikru gyvenimo laikotarpiu būna infekuoti vienu arba keliais ŽPV tipais. Daugumai moterų ŽPV infekcija praeina savaime, bet kai kurioms moterims ŽPV infekcija pereina į gimdos kaklelio vėžį, dažniausiai praėjus daugiau kaip dešimčiai metų nuo infekcijos pradžios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)