Pagal naują „NHS England“ schemą gydytojai iš Europos Sąjungos (ES) šalių Lenkijoje turės praeiti 12 savaičių trukmės apmokymų kursą ir tuomet galės dirbti Didžiojoje Britanijoje, rašo „The Telegraph“.

Planuoja įdarbinti 500 iš ES

Sveikatos pareigūnai stengiasi prisivilioti sveikatos darbuotojų iš ES, kad išspręstų šeimos gydytojų trūkumą, kuris kelia krizę traumų ir skubios pagalbos skyriuose.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje jau dirba medikai iš Kroatijos, Lietuvos, Graikijos, Ispanijos ir Lenkijos. Tačiau iki „Brexit“ pradžios planuojama įdarbinti dar 500 gydytojų iš ES.

Praėjusį vakarą pacientų organizacijos teigė, kad tokios priemonės yra „desperatiškos“ ir tvirtino, NHS ėmėsi klaidingų veiksmų, nesugebėdama pritraukti pakankamai savo šalies gydytojų.

Eilės pas gydytoją laukia mėnesį

Praėjusią savaitę vienoje Nacionalinio audito biuro (National Audit Office, NAO) ataskaitoje buvo įspėta, kad menkos galimybės darbo dienos metu patekti pas šeimos gydytoją gali didinti nelaimingų atsitikimų ir skubios pagalbos skyrių krizę.

Ši priežiūros institucija nurodė, kad darbo valandomis nedirba beveik pusė kabinetų, o penktadalis nuolat baigia darbą iki 15 val.

Tokie pareiškimai pasigirdo po įspėjimų, kad vis daugiau pacientų, norinčių patekti pas šeimos gydytoją, yra priversti laukti mėnesį. Skaičiuojama, kad iki 2020 metų Didžiojoje Britanijoje trūks iki 10 tūkst. gydytojų.

Naujoji schema, kurią inicijavo Linkolnšyro vietos medicinos komitetai ir „NHS England“, bus naudojama kaip projektas nacionaliniams planams įdarbinti 500 gydytojų iš užsienio.

Įspūdingi atlyginimai

Gydytojams, kurie persikels į Angliją, bus žadamas kasmetinis 90 tūkst. svarų atlyginimas ir „dosnūs apgyvendinimo paketai“.

Sveikatos pareigūnai šiuo metu yra paskelbę 25 darbo skelbimus, kurių pusė jau yra pasiekę savo tikslą, pranešė žurnalas „Pulse“.

„NHS England“ Linkolnšyro schemą ketina pritaikyti platesniu mastu, kad įgyvendintų vyriausybės siekį pasamdyti 500 gydytojų iš užsienio.
Linkolnšyro vietos medicinos komiteto direktorius, daktaras Kieranas Sharrockas teigė, kad šis planas buvo „tikrai sėkmingas“ ir iki šiol 13 šeimos gydytojų iš Lenkijos, Kroatijos, Lietuvos, Graikijos ir Ispanijos jau yra pakviesti į tolesnius pokalbius, kurie numatyti artimiausiomis savaitėmis.

Pagal šį planą gydytojai iš užsienio šalių pradės dirbti Didžiojoje Britanijoje, kai Lenkijoje praeis 12 savaičių finansuojamus apmokymus.
Šios įvadinės programos metu užsienio gydytojai bus mokomi anglų kalbos ir supažindinami su Didžiosios Britanijos medicinos įstaigų kultūra.

Gydytojai jau vyksta

Pirmoji gydytojų banga šiuos apmokymus pradės jau kitą savaitę ir Didžiojoje Britanijoje pradės dirbti nuo balandžio. Kita apmokymus pradės per tris mėnesius.

K. Sharrockas teigė, kad būsimi užsienio gydytojų atlyginimai buvo nustatyti „pagal vidutinius vietos šeimos gydytojų atlyginimus“, tačiau „ateityje numatyta juos didinti, kad šeimos gydytojai toliau dalyvautų šioje schemoje“.

Vidutinis šeimos gydytojas Anglijoje uždirba maždaug 100 tūkst. svarų per metus, tačiau dauguma šešiaženklius atlyginimus gaunančių medikų yra šeimos gydytojų partneriai, turintys kelių metų patirtį.
Joyce Robins iš organizacijos „Patient Concern“ sakė: „Tai iš tikrųjų panašu į desperatiškas priemones. Apima siaubas, kai pagalvoji apie tuos pinigus, kuriuos išleidome vien tam, kad paruoštume gydytojus, kurie išvyksta dirbti į Naująją Zelandiją ar Australiją, o mes turime ieškotis naujų darbuotojų užsienyje“.

„Pacientams reikia gydytojo, su kuriuo jie galėtų pasikalbėti apie savo būgštavimus, o ne ko nors, kas ką tik pabaigė anglų kalbos kursą, – pridūrė ji. – Man baisu, kad pasiekėme tokį krizės tašką, kai tiek daug žmonių plūsta į skubios pagalbos skyrius vien dėl to, kad negali patekti pas šeimos gydytoją. Man atrodo, kad NHS pasuko neteisinga linkme, leisdama padėčiai taip pablogėti“.

Šis planas yra bandymas privilioti gydytojus, kol dar neįsigaliojo apribojimai dėl „Brexit“.

Gydytojai

Gydytojų gali vis tiek trūkti

Vis dėlto tokie bandymai kertasi su vyriausybės planu pasiekti, kad NHS būtų mažiau priklausoma nuo užsienio gydytojų, ir kad ilgainiui jai pakaktų savo šalyje parengtų medikų.

„NHS England“ jau patvirtino, kad ji ketina praplėsti Linkolnšyro schemą ir laikytis savo planų įdarbinti 500 gydytojų iš Europos. Tai būtų dalis didesnio plano, pagal kurį iki 2020 metų būtų įdarbinta dar 5 tūkst. gydytojų. Šis regionas jaučia didžiausią šeimos gydytojų trūkumą visoje Anglijoje.

Minėtoje NAO ataskaitoje teigiama, kad nepaisant šio plano, vis tiek gali trūkti dar 2 tūkst. gydytojų.

Remdamasis pastarojo meto išėjimo į pensiją rodikliais, Karališkasis šeimos gydytojų koledžas apskaičiavo, kad trūks beveik 10 tūkst. gydytojų.

Praėjusį mėnesį šio koledžo vadovas įspėjo, kad žiemos metu pacientams, vizito pas šeimos gydytoją turintiems laukti visą mėnesį, kyla vis didesnė grėsmė.

NAO ataskaita nurodė, kad trumpos šeimos gydytojų valandos yra susijusios su didesniu pacientų skaičiumi skubios pagalbos skyriuose ir didesniu pacientų mirtingumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)