Poliklinikos vadovė vyriausioji gydytoja Neringa Šinkūnienė teigė, kad automobilių padangos tvarkingos, o Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis tvirtino, kad padangų keitimas ne jo prerogatyva.

Pavojinga

Padangos ir kelio dangos sukibimo plotas tesiekia pašto atviruko dydį. Jei padanga sena, o protektorius nudilęs, stabdymo keliams ant šlapios dangos tampa perdėm ilgas. Kiti pavojai: akvaplanavimas ir padangos sprogimas, todėl važiuoti senomis ir nudilusiomis padangomis – labai rizikinga.

Važinėja rizikingai

Apie tai, kad rizikingai važinėja naujienų portalui JP pasakojo Panevėžio rajono GMP medikai.

Pasak jų, iki avarinės situacijos tėra vienas žingsnis.

„Greitųjų pagalbos automobilių padangų protektoriai visiškai nudilę. Kiekvieną kartą išvažiavę į iškvietimą jaučiamės nesaugūs. Ypatingai dabar, kai pasnigo ir važinėti rajono keliais – sudėtinga. Juk gerai nuvalomi tik pagrindiniai keliai, o pas ligonius keliauti į pačius atokiausius rajono kampelius. Be to, pavojus gresia ne tik mums, bet ir ligoniams – mažiems ir dideliems“, – kalbėjo medikas ir teigė, kad anksčiau tokios problemos su padangomis rajono greitosios pagalbos automobiliais nebuvo.

Atsakė raštu

Pakalbinta Panevėžio rajono poliklinikos vyriausioji gydytoja N. Šinkūnienė pradžioje prisipažino, kad tvarkos nežino, bet bandys aiškintis ūkinės dalies reikalus. Vėliau, pokalbio metu, poliklinikos vadovė paprašė atsiųsti klausimus el. paštu ir pažadėjo į juos atsakyti. Pažadą įstaigos vadovė išpildė.

– Kas kiek laiko keičiamos padangos greitosios pagalbos automobiliams, jei padangos sudilusios?

– GMP automobiliams padangos keičiamos pagal Lietuvoje galiojančias Kelių eismo taisykles (KET). Nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. eksploatuojami automobiliai su žieminėmis padangomis kuriu protektoriaus gylis ne mažesnis kaip 3mm (minimalus leidžiamas).

Nuo balandžio 10 d. iki spalio 31 d. GMP automobiliai eksploatuojami su vasarinėmis padangomis kurių protektoriaus gylis ne mažesnis kaip 1.6 mm (minimalus leidžiamas). Nustačius, kad padangos netinkamos jos keičiamos nedelsiant. Keturiems GMP automobiliams 2017 metų spalio mėnesio pabaigoje nupirktos ir sumontuotos naujos žieminės padangos, o GMP automobilio VW Transporter valst. Nr. JOO 703 numatytas padangų keitimas šių metų sausio mėnesį. Jo protektorių gylis šiai dienai priekinių padangų 3.5 mm galinių 4 mm.

Neringa Šinkūnienė

– Ar gali automobiliai sudilusiomis padangomis praeiti techninį patikrinimą?

– Mūsų nuomone negali, bet sprendimą priima VĮ „Regitra“ atsakingi darbuotojai.

– Kiek skiriama lėšų greitosios medicinos pagalbos automobilių priežiūrai ir koks biudžetas skiriamas Panevėžio rajono poliklinikai metams bei kokia dalis atitenka GMP?

– 2017 metais GMP automobilių priežiūrai buvo išleista 27 440 eurų. Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika pernai iš Teritorinių ligonių kasų uždirbo 4 mln. 407 tūkst. 510 eurų iš jų GMP atiteko 554 935 eurų.

– Kas atsakingas už GMP automobilių priežiūrą?

– Už transporto priemonių priežiūrą atsakingas transporto skyriaus vedėjas Rolandas Peikštenis. Keičiantis brigadoms automobilius apžiūri ir prisiima vairuotojai ir kelionės lape pasirašo grafoje (techniškai tvarkinga automobilį priėmiau).

– Kiek greitosios pagalbos automobilių turi Panevėžio rajono GMP ir kiek medicinos darbuotojų aptarnauja rajoną?

– Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika turi penkis GMP automobilius, Panevėžio rajoną aptarnauja 19 skubios pagalbos specialistų, 13 vairuotojų, 1 paramedikas – vairuotojas, paramedikas ir slaugytojos padėjėja. Galime pasidžiaugti, kad sausio 15 dieną Sveikatos apsaugos ministerija paskyrė mūsų GMP du naujus automobilius.

– Ar nepavojinga medikams ir ligoniams važiuoti automobiliai nudilusiomis padangomis, jeigu kelio danga taps slidi? Juolab, kad sinoptikai pranašauja orų kaitą?

– Panevėžio poliklinika neturi GMP automobilių nudilusiomis padangomis, visiems automobiliams atlikta privalomoji techninė apžiūra: VW Transporter valst. Nr. DOB 473 – 2017 m. vasario 24 d.; VW Transporter valst. Nr. EBS 472 – 2017 m. birželio 23 d.; VW Transporter valst. Nr. FJL 473 – 2017 m. liepos 20 d.; VW Transporter valst. Nr. HNN 087 – 2017 m. gruodžio 6 d.; VW Transporter valst. Nr. JOO 703 – šių metų sausio 9 d.

– Ar pastaruoju metu neįvyko avarinių situacijų su rajono greitosios pagalbos automobiliais?

– Apie pastaruoju metu į avarines situacijas pakliuvusius GMP automobilius poliklinika informacijos neturi, paskutinis autoįvykis fiksuotas 2017 m. sausio mėnesį, bet autoįvykio kaltininkas ne GMP automobilio vairuotojas.