Toksinio šoko sindromas – retas, tačiau ypač pavojingas

Šią savaitę pasaulį apskriejo žinia apie manekenei pašalintas kojas dėl tampono sukelto toksinio šoko sindromo. Nors tamponas iš tiesų gali būti vienas iš kaltininkų šio sindromo ir pasekmės gali būti nuo sveikatos sutrikimų iki mirties, gydytojai sako, kad tai – reti atvejai (pasaulyje – maždaug 1 iš 100 tūkstančių), o juos dažniausiai lemia neatsargus elgesys bei kiti, iki tol jau buvę sveikatos sutrikimai.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė prof. dr. Laima Maleckienė pasakojo, jog per visą savo karjerą ji turėjo tik vieną toksinio šoko sindromo atvejį, kuris kilo dėl tampono.

„Į Skubios pagalbos skyrių atvyko jauna mergina, besiskųsdama karščiavimu, žemu kraujospūdžiu, šokine būsena ir į gripą panašia savijauta, – pasakojo gydytoja. – Ji pasakė, kad jai neseniai baigėsi mėnesinės ir neatsimena, ar išsitraukė tamponą, vėliau turėjo lytinių santykių. Mes radome makštyje tamponą, kuris greičiausiai buvo ten apie porą parų. Merginai buvo suteikta skubi pagalba, skirti antibiotikai ir ji pasveiko be jokių pasekmių.“

Neatpažinus toksinio sindromo šoko ir jo sukeltos priežasties bei laiku neatlikus skubios medicininės pagalbos, galima mirtis.

Kokie simptomai?

Gydytoja akušerė ginekologė prof. dr. L. Maleckienė pabrėžė toksinio šoko sindromo simptomus: karščiavimas, kraujospūdžio sumažėjimas, bendra bloga savijauta, pykinimas, viduriavimas, bėrimai, centrinės nervų sistemos sutrikimai, kai kada haliucinacijos.

„Tai būdinga ir kitos kilmės šoko sindromams. Specifinių požymių tampono sukeltam toksiniam šokui nėra“, – pasakojo gydytoja.

Jei jaučiate šiuos simptomus ir galvojate, kad tai galėjo atsitikti dėl tampono naudojimo, jei įmanoma, kuo skubiau pašalinkite tamponą iš makšties ir vykite į artimiausią skubios pagalbos priėmimo skyrių.

„Reikėtų kuo skubiau vykti į artimiausią skubios pagalbos skyrių, nes tai yra gyvybei labai pavojinga būklė, todėl turi būti suteikta labai skubi pagalba. Jei nustatomas toksinio šoko sindromas, gydymas turi būti atliekamas intensyvios terapijos skyriuje, – pasakojo gydytoja. prof. dr. L. Maleckienė.

– Vis dėl to moterys gana neatsakingai žiūri į šią priemonę ir dažnai piktnaudžiauja medicinos sistema – važiuoja į skubios pagalbos skyrių ir pasakoja, kad užmiršo, ar jos buvo įsidėjusios tamponą, ar ne.“

Kaip išvengti?

Net jei toksinio šoko sindromo tikimybė yra maža, norint šansus sumažinti perpus, gydytojai ginekologai rekomenduoja šios higienos priemonės atsisakyti. Nusprendus vis dėl to naudoti, elgtis reikėtų atsakingai ir atsargiai.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris ginekologas dr. Gediminas Mečėjus pataria pasirūpinti, kad priemonė makštyje pasiliktų kuo trumpesnį laiką – tamponą keisti nauju kas 1–2 valandas.

Prof. dr. L. Maleckienė rekomenduoja tą patį tamponą naudoti ilgiausiai 4 valandas, nakties metu – ilgiausiai 8 valandas.

Tamponus reikėtų rinktis mažiau sugeriančius.

Prieš įsidedant tamponą, lytiniai organai turėtų būti švarūs. Rankos, kurios deda tamponą į makštį ir ištraukia, turi būti švarios, kad bakterijos, buvusios ant odos, nesukeltų infekcijos.

Gydytojas dr. G. Mečėjus tamponą rekomenduoja naudoti tik tada, kai labai reikia. Pasak jo, tai nėra pirmojo pasirinkimo higienos priemonė.

„Viskas, kas turi iš žmogaus organizmo išeiti – turi išeiti, – yra įsitikinęs gydytojas. – Mėnesinių kraujas turi išbėgti. Natūralu, kad moterys nori būti aktyvios, ką nors veikti, gerai atrodyti. Tamponai sugeria skystį, o visa kita lieka makštyje. Kraujas yra labai gera terpė veistis bet kokioms bakterijoms. Makštis nėra sterili, joje yra bakterijų, prasideda puvimo procesas. Jei imunitetas stiprus – viskas gerai, bet jei yra kokios problemos, kai moteriai mėnesinės, dėl tampono gali kilti infekcija.“

Mažiausiai kenksminga šiuolaikinė priemonė menstruacijų metu – higieniniai paketai.

Kodėl sindromas kyla?

Gydytoja akušerė ginekologė prof. dr. L. Maleckienė sako, kad maždaug pusė toksinio šoko sindromo atvejų priežastimi gali būti tampono naudojimas. Aplinkybių gali būti daug ir kitokių, tačiau pagrindinės toksinio šoko sindromo kaltininkės – bakterijos.

Gydytojas akušeris ginekologas dr. G. Mečėjus pasakojo, kad toksinio šoko sindromas atsiranda tuomet, kai labai daug bakterijų, jų toksinų patenka į žmogaus kraujo apytaką. Šokas ištinka tuomet, kai bakterijų nuodais yra pažeidžiami vidaus organai – kepenys, inkstai, plaučiai ir kt.

„Jei bakterijos patenka pro makštį, gimdos kaklelį, gimdą, kiaušintakius, tai dėl to toksinio šoko sindromas būna ginekologinės kilmės. Jis gali būti ir kitos kilmės, įvairiose kūno vietose“, – pasakojo gydytojas dr. G. Mečėjus.

Gydytojas pasakojo, dėl toksinio šoko sindromo kaltas ne vienas veiksnys. Tai atsitinka dėl pernelyg prisiveisusių bakterijų, dažniausiai kaltos būna ir imuniteto problemos, atsivėrusi žaizda ir jos užteršimas, klimato pasikeitimas ir kitos įvairios papildomos priežastys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)