Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje nenustatyta kūdikių salmoneliozės atvejų, siejamų su mišinių kūdikiams vartojimu. Be to, nenustatyta atvejų, kad oficialūs Lietuvos tiekėjai ir mažmeninės prekybos įmonės prekiautų kompanijos „Lactalis“ produkcija, įtariama sukėlusia kūdikių salmoneliozę Prancūzijoje ir kitose šalyse, rašoma pranešime spaudai.

Š. m. sausio 15 d. duomenimis, įmonės produkcija iš rinkos atšaukiama 13 Europos Sąjungos (ES) valstybių (Belgijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Airijoje, Olandijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Slovakijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje) ir dar 54 ne ES valstybėse.

Pirmieji S. Agona bakterijų sukelti kūdikių apsinuodijimo atvejai Prancūzijoje buvo užregistruoti 2017 m. rugpjūčio mėnesį. Nuo to laiko šioje valstybėje iš viso užregistruoti 37 vaikų iki vienų metų amžiaus salmoneliozės protrūkiai, siejami su pieno mišinių kūdikiams vartojimu. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad su to paties gamintojo produkcijos vartojimu susijęs vienas salmoneliozės atvejis Ispanijoje, be to, įtariamas ir dar vienas Graikijoje. Paskutinis pranešimas apie susirgusį salmonelioze kūdikį tiriant šį protrūkį užregistruotas 2017 m. gruodžio 2 d.

EFSA ir Europos užkrečiamųjų ligų centro (ECDC) specialistai, drauge nagrinėjantys šią problemą, pabrėžia, kad visos ES valstybės privalo aktyviai dalintis informacija apie šiuo metu jų šalyse vykdomus epidemiologinius, mikrobiologinius ir aplinkos tyrimus. Visi duomenys, kurie galėtų būti siejami su šios ligos protrūkiais, nedelsiant turi būti perduoti Europos Komisijai Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF). Šio tyrimo eigą ES koordinuoja atsakingi EFSA ir ECDC specialistai.

Siekiant išvengti galimų infekcinių susirgimų naudojant pirminio paruošimo mišinius kūdikiams, VMVT specialistai rekomenduoja:
nenaudoti jokių mišinių kūdikiams, pagamintų įtarimų sulaukusio Prancūzijos pieno produktų gamintojo „Lactalis“ įmonėse;
ruošiant mišinius kūdikiams laikytis asmeninės higienos: plauti rankas prieš juos ruošiant, dezinfekuoti buteliukus ir kt.;
mišinius kūdikiams ruošti prieš pat vartojimą, o paruoštus suvartoti per 2 val. Per šį laiką nesuvartotus mišinius rekomenduojama išpilti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją