Ministrų Kabinetas apsisprendė, kad nauja tvarka įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Ministerija skaičiuoja, kad, nustačius didžiausią galimą priemoką už vaistus, pacientai už kompensuojamuosius vaistus sumokėtų 20 proc. mažiau ir per metus sutaupytų 6 mln. eurų. 2016 metais už vaistus pacientai primokėjo iš viso 58 mln. eurų, o valstybė - 228 mln. eurų.

Tačiau Konkurencijos tarybos vadovas Šarūnas Keserauskas Vyriausybės posėdyje nutarimą kritikavo dėl to, kad jame taikoma daug išimčių.

„Tiek daug išimčių, kad yra klausimas, ar tos normos veiks ir ar tas geras keliamas tikslas bus pasiektas“, - sakė Š. Keserauskas.

Ministerija nurodo, kad šiuo metu yra vaistinių preparatų, kurių mažmeninė kaina siekia 20 eurų, o jų bazinę kainą visiškai kompensuojant, priemoka vis vien siekia 9,63 euro. Tačiau yra vaistų, kai tenka primokėti ir 30 eurų.

Keičiama ir kita kompensuojamųjų vaistų kainų nustatymo tvarka. Ministerija nusprendė, kad tais atvejais, kai vaistą rinkoje siūlo tik viena įmonė, bazinė kaina bus apskaičiuojama pagal trijų pigiausių Europos Sąjungos valstybių kainų vidurkį. Ministerija tikisi, kad dėl to bus sutaupoma 10 mln. eurų kasmet.

Tais atvejais, kai vaistus tiekia du tiekėjai, medikamentų kainos apskaičiuojamos pagal faktinę kainą rinkoje. O tais atvejais, kai tiekėjų yra bent trys, būtų atliekamas kainų konkursas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)