Savo istorija pasidalinusi trimečio mama Jolanta (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) piktinosi, kad tuo metu, kol norimas specialistas neturi „laisvų talonų“, pas jį gana nesudėtingai galima užsiregistruoti mokamam vizitui. Kodėl taip yra?

Brangi dilema

Jolantos sūnus gerai nemato į tolį, todėl pas gydytoją šeima turi lankytis kas pusę metų, anksčiau tai darydavo kas 3 mėnesius.

„Prieš kokius 2 metus po apžiūros registruodavomės į nemokamą vietą ir laukdavome savo eilės apie 2-3 mėnesius. Lankomės pas gydytoją J. B. sostinės Vaikų ligoninėje. Dabar jau metus laiko kiek skambinu - vis nėra ir nėra vietos. O jei užsimeni, jog gal yra mokama vieta, ji atsiranda po 3-7 dienų. Tai labai keista, jei nemokamų vietų nėra, o mokamų yra. Gydytoja ta pati, net kabinetas tas pats“, - stebėjosi mama.

Kadangi, kaip pati sako, vaiko akys – ne juokas, šeimas susimoka už privatų vizitą pas šią gydytoją.

„Be to, vaiko akiniai dar kainuoja 300 eurų, tad tiesiog įdomu, kaip mokant sveikatos draudimą, sąžiningai dirbant turime tiek mokėti valstybinei įmonei. Paklausus kodėl – atsakymas, jog gydytoja per dieną priima apie 3 vaikus nemokamai. O jei nori į mokamą vietą - gali atvykti jau po 3 dienų. Kaina 22-32 eurai“, - DELFI pasakojo moteris, pas šią gydytoją su vaiku atvažiuojanti iš kito Lietuvos miesto ir kaskart mokanti po 32 eurus.

Eilėmis pataria domėtis iš anksto

Situaciją paaiškino Santaros klinikų Vaikų ligoninės atstovė spaudai Jolanta Normantienė.

„Paciento mamos minima gydytoja dirba Vaikų ligoninėje tik ketvirčiu etato, taigi per savaitę Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikoje konsultuoja tik dvi dienas, per dieną priimdama po 12-13 vaikų. Tomis dienomis prieš savo darbo valandas turi po vieną mokamą taloną. Mokamų talonų būna tiems atvejams, jei atvykstama be siuntimo, jei kreipiasi ne Lietuvos Respublikos piliečiai, jei nenorima laukti ir paslaugą pacientas nori gauti greičiau. Registratūroje dirbančios registratorės pasiūlo žmonėms laisvų talonų ir pas kitus gydytojus, jei pacientų tėvai nereikalauja registruoti būtent pas tą specialistą, pas kurį nuolat lankosi.

Visada pravartu žinoti, kad norint gauti paslaugą greičiau, reikėtų pasidomėti, kokios sveikatos priežiūros įstaigos pageidaujamą paslaugą teikia ir kokioje įstaigoje yra mažiausia eilė jai gauti“, - teigė ji.

Informacija apie tai skelbiama Valstybinės ligonių kasos svetainėje čia.

„Gydytojų oftalmologų problema yra gana opi ir dar dėl vienos specifinės priežasties. Oftalmologo licencija leidžia gydyti ir suaugusiuosius, ir vaikus. Oftalmologai labiau linkę teikti paslaugas suaugusiesiems, nes su vaikais dirbti nėra paprasta. Todėl registruodamos pacientus Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikos registratorės neretai girdi tėvų skundus, kad kitose sveikatos priežiūros įstaigose, kur galėtų gauti akių ligų gydytojo paslaugas, jie gauna informaciją, kad vaikai iki ketverių metų nežiūrimi, arba gydytojai siuntime pažymi, kad vaikas siunčiamas į Vaikų ligoninės polikliniką, nes nepavyko mažamečio vaiko apžiūrėti“, - pasakojo pašnekovė.
Ji taip pat pabrėžė, kad gydytojai mokamas paslaugas visada teikia ne savo darbo valandomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)