Šis klausimas buvo užduotas Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytojui vaikų endokrinologui dr. Romualdui Tomui Preikšai.

Nebent sutapimas

„Jei buvo atvejų, kad vartojant žuvų taukus sutapo priešlaikinis brendimas, visgi greičiausiai kiti veiksniai galėjo lemti ankstyvą brendimą, bet ne žuvų taukai“, – tikina dr. R. T. Preikša.

Gydytojas kaip tik pataria duoti vaikams žuvų taukus arba bent atskirai vitaminą D, o kartu ir kalcio.

Reikia vitamino D ir kalcio

Gydytojas sako, kad vitamino D, ypač šaltuoju metų laiku, turėtų vartoti visi – ir maži, ir dideli.

„Kalcis labai reikalingas dantų emaliui ir kaulų vystymuisi“, – sako gydytojas dr. R. T. Preikša. Didelė tikimybė, kad tiek kalcis, tiek vitaminas D užkirs kelią kūdikiams išsivystyti rachitui. Nors šia liga dažniausiai susirgti gali 2–3 mėnesių vaikai, o rizika išlieka iki 2 metų, vitaminas D reikalingas bet kokio amžiaus žmogui.

„Nevartojant žuvų taukų ar gryno vitamino D, atsiras jo nepakankamumas arba trūkumas. Ypač Lietuvoje, kai saulės turime mažai, vasaros trumpos, saulė būna žemai arba jos visai nėra, todėl natūraliu būdu reikiamo kiekio vitamino D mes nepasigaminame“, – pasakojo gydytojas dr. R. T. Preikša.

Kodėl reikia?

Kaip anksčiau DELFI sakė VUL Santaros klinikų dietologė Evelina Cikanavičiūtė, vitaminas D būtinas augimui ir vystymuisi, norint palaikyti daugelį gyvybinių funkcijų, užkirsti kelią infekcinėms ligoms, sumažinti riziką sirgti vėžinėmis ir kitokiomis ligoms. Šio vitamino su maistu mes gauname mažai (vitaminas D odoje sintezuojasi dėl Saulės), tačiau iš maisto šio vitamino daugiausiai gauname valgydami žuvį.

Nemėgstantiems žuvies ar dėl kitų priežasčių negalintiems jos valgyti, vitaminą D rekomenduojama vartoti kaip maisto papildą.

„Vitaminas D reikalingas imunitetui, esant normaliam vitamino D kiekiui, oda, gleivinės tampa sveikesnės, pagerėja kalcio pasisavinimas. Vitaminas D labai svarbus vyresnio amžiaus žmonėms norint užkirsti kelią ankstyvam vystimuisi širdies ir kraujagyslių ligų, reikalinga centrinei nervų sistemai“, – sakė gydytojas dr. R. T. Preikša.

Kodėl verta vartoti žuvų taukus?

Vartodami žuvų taukus įsisavinsite ne tik vitaminą D, bet kartu omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino A, kurie reikalingi palaikyti stiprią imuninę sistemą, širdies veiklai, regėjimui, smegenų funkcijoms.

Vaikus žuvų taukų skonis nukrečia vien apie juos pagalvojus, tačiau, kaip sako gydytojas, ši problema jau seniai išspręsta – siūloma paskanintų žuvų taukų, kurie naudingosiomis savybėmis nesiskiria nuo natūralaus skonio, vyresniems vaikams galima duoti per dieną išgerti vieną kapsulę.

„Vienoje kapsulėje būna iki 2000 TV vitamino D, o tai vyresniems vaikams ir suaugusiems tinkama bei reikalinga dozė“, – sakė gydytojas dr. R. T. Preikša.

Negalima perdozuoti

Gydytojas dr. R. T. Preikša pažymi, kad vitamino D perdozavimas, kaip ir trūkumas, nėra gerai.

Tačiau kaip žinoti, kiek vitamino D mums trūksta? Pasak gydytojo dr. R. T. Preikšos, vieni specialistai mano, kad vitamino tyrimas D labai svarbus, kiti sako, kad, jei vaikui nėra klinikinių šio vitamino trūkumo požymių, didelio trūkumo nebus, tačiau būtina, ypač šaltuoju metų laiku, vitaminą D vartoti profilaktiškai.

Pasak gydytojo dr. R. T. Preikšos, vienas iš pašalinių vitamino D perdozavimui vaikui – apetito dingimas.

Kaip anksčiau rašė DELFI, ilgalaikis kasdienis 10 000 – 40 000 TV vitamino D vartojimas arba vitamino D koncentracija kraujyje, viršijanti 500 nmol/l yra galimai toksiška. Vitamino D toksinė riba dažniausiai pasiekiama nesaikingai vartojant maisto papildus, tačiau ne maistą, kuriame gausu vitamino D. Ilgalaikis buvimas saulėkaitoje nesukelia vitamino D perdozavimo.

Vitamino D perdozavimas gali sukelti hiperkalcemiją (didelę kalcio koncentraciją kraujyje) ir kaulų masės netekimą, o tai gali būti pavojinga ir neretai reikalauja medikų įsikišimo. Galimas inkstų bei kitų organų pažeidimas. Hiperkalcemijos simptomai yra svorio mažėjimas, apetito praradimas, pykinimas, vėmimas ir poliurija (gausus šlapinimasis). Vitamino D perteklius taip pat gali būti siejamas su kai kuriais vėžio tipais, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis bei pagyvenusių žmonių kaulų lūžiais.

Vitaminas D

JAV Mitybos papildų biuro duomenimis, vitamino D rekomenduojama paros norma esant minimaliam kontaktui su saulės šviesa yra 600 tarptautinių vienetų (TV) (15 mcg) vyrams bei moterims nuo 1 iki 70 metų. Tai yra vidutinis kiekis, patenkinantis daugumos žmonių vitamino D poreikį ir palaikantis kalcio metabolizmą.

Kiek iš tikrųjų reikia?

Jei rudenį ir žiemą nevartojate vitamino D, jūsų organizmui jo tikrai trūksta. Nebent šaltuoju metų laiku atostogavote saulėtuose kraštuose.

Gydytojas dr. R. T. Preikša sako, kad, jei suaugusiam nustatyta žema vitamino D koncentracija arba kūdikiui su rachito pažymiais, gydytojai gali skirti didelę dozę šio papildo, kol rodikliai būtų pakelti iki normalaus lygio, o vėliau mažinti dozę ir vartoti profilaktinėmis dozėmis.

Vaikams reikalinga nuo 400–500 iki 1000, kartais 1200 TV profilaktinė dienos dozė, tai priklauso nuo vaiko amžius ir mitybos. Reikalingą vitamino D kiekį tiksliausiai nustatytų tyrimas, taip pat dėl kiekio patartina pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)