Vis dėlto nerimauti dėl to tikrai neverta: dažniausiai libido nuosmukis tėra laikinas jokių pasekmių neturintis epizodas, kuriam būdingą vangumą galima be vargo išsklaidyti pradėjus tinkamai rūpintis bendra savijauta ir pakoregavus tam tikrus įpročius.

Verta žinoti, kad tiesioginę neigiamą įtaką lytiniam potraukiui daro kai kurie medikamentai, pavyzdžiui, raminamieji vaistai, neuroleptikai, beta blokatoriai, taip pat vėžio gydymo terapija. Tokiu pat poveikiu pasižymi ir tam tikros su sveikata susijusios problemos, kaip antai depresija, hormonų svyravimai, artritas, taip pat senyvas amžius.

Laimei, labai dažnai galima imtis kuo įvairiausių priemonių, padedančių susigrąžinti tinkamą nusiteikimą. Nemažai tokių priemonių yra susijusios su kasdiene mūsų mityba.

Portale „Daily Mail“ išvardyta keletas produktų, kuriuos dietologė Sarah Flower rekomenduoja kaip tinkamus aistrai pakurstyti. Sąrašas papildytas paaiškinimais, kokią įtaką organizmui daro konkrečios maiste esančios medžiagos.

Kaip maistas veikia mūsų libido

1. Riebalai naudingi nervų sistemai

Pasirūpinkite, kad su maistu gautumėte omega 3 ir kitokių riebalų rūgščių, todėl papildykite racioną riebia žuvimi, kiaušiniais, linų ir įvairiomis kitokiomis sėklomis. Sveikatai naudingi, taip vadinami gerieji, riebalai turi priešuždegiminių savybių, be to, pagerina nervinių impulsų perdavimo mechanizmus.

2. Šarminantys produktai mažina uždegimų riziką

Kad apsisaugotumėte nuo libido mažinančių uždegiminių procesų, papildykite mitybos racioną organizmą šarminančiais maisto produktais, tokiais kaip tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės. Ypač venkite apdoroto maisto, cukraus ir rafinuotų grūdų gaminių. Šie patarimai itin pravartūs tiems, kuriuos kamuoja kokia nors lytinį potraukį mažinanti liga ar būklė, pavyzdžiui, artritas, nutukimas, hormonų pusiausvyros sutrikimai, diabetas ar širdies liga.

3. Mineralai teigiamai veikia kraujotaką

Priverskite kraują greičiau tekėti gyslomis ir suaktyvinkite kapiliarinę kraujotaką vartodami dosniai vitamino C atseikinčias uogas, taip pat žaliąsias lapines daržoves, tokias kaip brokoliai ar lapiniai kopūstai. Kraujotaką gerina ir cinko gausus maistas, pavyzdžiui, moliūgų sėklos, kedrinės pinijos, raudona mėsa, avinžirniai ir špinatai. Cinkas ypač pagerina vyrų spermos kokybę ir turi teigiamą poveikį moterų vaisingumui. Cinko yra ir kakavoje, todėl kartais naudinga pasimėgauti juoduoju šokoladu, kuriame, be kita ko, gausu ir sveikatai naudingų fitochemikalų.

4. Vitaminas B padeda nugalėti stresą ir gerina nuotaiką

Kad būtumėte geros nuotaikos, pasistenkite vartoti gausias vitamino B atsargas turinčių produktų. Neatsisakykite kiaulienos, paukštienos patiekalų, valgykite visagrūdę duoną, kiaušinius, ankštines daržoves. Kartais rekomenduotina pavartoti specialių vitaminų B preparatų, nes jie padeda sukovoti su išsekimu, nuovargiu, įtampa, depresija. Vitaminas B būtinas antinksčių, kuriuose gaminama daugybė įvairiausių hormonų, funkcijai palaikyti.

5. Vitaminas D būtinas hormonų gamybai

Vitaminas D sparčiai pripažįstamas kaip tiesiog būtina priemonė savijautai ir bendrai organizmo būklei pagerinti. Jis teigiamai veikai imuninę sistemą, padeda sureguliuoti kraujo spaudimą ir net cholesterolio lygį, be to, turi labai didelę įtaką lytiniam potraukiui. Trūkstant vitamino D gali sumažėti konkrečių hormonų (estrogenų ir testosteronų) kiekis, todėl prastėja nuotaika, mažėja lytinis potraukis ir apskritai ima stigti energijos. Kad nekankintų liūdesys ir netektų būgštauti dėl lytinio šaltumo, vitamino D papildų patartina vartoti bent nuo spalio iki balandžio, o jei retai išeinate į lauką, ištisus metus.

5. Antioksidantai užtikrina spermos kokybę

Nustatyta, kad vingrūnė ypač veiksmingai apsaugo spermą ir sėklides nuo kenksmingo apsinuodijimo gyvsidabriu, todėl užtikrina vyrų vaisingumą. Rinkoje siūloma miltelinių ir kapsulių pavidalo vingrūnės preparatų. Nevalia pamiršti, kad šis augalas taip pat yra puikus antioksidantų šaltinis.

Kokie produktai didina lytinį potraukį

Dygliuotasis ožerškio uogos, dar žinomos goji pavadinimu. Tikima, kad šios uogos pasižymi stipriu lytiškai stimuliuojančiu poveikiu, mat jos teigiamai veikia testosteronų lygį, nuo kurio priklauso tiek vyrų, tiek moterų libido. Minėtina, kad šios uogos nemenkai prisideda prie ištvermės stiprinimo, taip pat nuotaikos ir savijautos gerinimo, o tai juk neatsiejami sėkmingo seksualinio gyvenimo palydovai.

Avokadai. Avokaduose gausu folio rūgšties, padedančios asimiliuoti baltymus, todėl suteikiančios daugiau energijos. Avokaduose taip pat yra vitamino B6. Ši medžiaga skatina vyriškų hormonų gamybą. Vaisiuose esantis kalis padeda sureguliuoti moterų skydliaukės veiklą. Vadinasi, avokaduose esama dviejų elementų, užtikrinančių tinkamą tiek vyrų, tiek moterų lytinį nusiteikimą.

Bičių duonelė. Šis produktas ne tik didina seksualinį potraukį, bet ir padeda sukaupti pasitikėjimo savimi atsargas, teikia energijos, stiprina ištvermę, mažina įtampą ir gerina imunitetą. Bičių duonelė ženkliai padidina spermatozoidų skaičių. Manoma, kad ji didina vaisingumą.

Salierai. Pozityvus seksualinį nusiteikimas – ne vienintelis salierų teikiamas pranašumas. Ne vienas tyrimas įrodė, kad salierų vartojančių vyrų prakaitui būdingas aukštesnis feromono lygis, todėl moterys šiuos vyrus išskiria kaip patrauklesnius.

Česnakai. Nepaisant nuostatos, kad prisikirtus česnakų su intymiais ketinimais prie partnerio geriau nesiartinti, ši prieskoninė daržovė teigiamai veikia žmogaus libido. Česnakuose yra alicino, kaip manoma, skatinančio lytinių organų kraujotaką. Teigiamas šio maisto produkto poveikis turėtų pasijusti po maždaug mėnesį trunkančio jo vartojimo.

Saldžiosios bulvės. Šiuose šakniagumbiuose gausu kalio, o tai yra su riziką potencijai keliančiu aukštu kraujo spaudimu padedantis kovoti mineralas. Saldžiosiose bulvėse taip pat daug beta karotino, todėl jų vartojant organizmas aprūpinamas vitaminu A, kuris gerina gimdos kaklelio gleives, todėl didina vaisingumą.

Juodasis šokoladas. Šis produktas gerina kraujotaką, be to, skatina geros nuotaikos hormonais pramintų serotonino ir dopamino gamybą. Jie padeda įveikti stresą, mažina įtampą ir teikia atsipalaidavimo jausmą.

Austrės. Šie moliuskai nuo seno garsėja kaip aistras ypač audrinantis produktas, tik nežinia, ar dėl to kalta jų forma ir tekstūra, ar visgi tai, kad austrėse gausu libido didinančio cinko, mineralų ir amino rūgščių. Jose taip pat yra apytaką gerinančio vitamino B.

Arbūzai. Arbūzuose ne tik gausu likopeno, bet yra ir citrulino, kurį žmogaus organizmas paverčia svarbia amino rūgštimi – argininu. Pastarasis padeda atpalaiduoti ir išplėsti kraujagysles. Tiesą sakant, kaip tik tokiu poveikiu pasižymi „Viagra“.

Imbierai. Šis prieskoninis augalas gerai žinomas kaip pykinimą mažinanti ir kraujo apytaką gerinanti priemonė, be to, yra vertinamas ir dėl lytinį potraukį gerinančių savybių, todėl pajutus slopstančią aistrą patartina gerti imbierų arbatą arba įtarkuoti imbiero į įvairius aštroko skonio patiekalus.
Aitriosios paprikos. Šis prieskonis gerina medžiagų apykaitą, kraujotaką ir skatina gerą savijautą užtikrinančio endorfino gamybą. Aitriosiomis paprikomis galima skatinti įvairius patiekalus. Jos dera ir su juoduoju šokoladu.

Figos. Šie vaisiai laikomi vaisingumą ir feromono išsiskyrimą gerinančiu produktu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)