Jautėsi gerai

Milanos tėvai Renata ir Evaldas Čikagoje (JAV) gyvena jau daugiau nei 14 metų. Čia jie atvažiavo iš Kauno.

Prieš dvejus metus jų šeimą papildė dukra – guvi, sveika ir smalsi mergaitė. Kas keletą mėnesių, kaip rekomenduojama JAV, tėvai Milaną nuvesdavo pas gydytojus pasitikrinti sveikatą. Tyrimai būdavo geri, o jei mergaitė normaliai tuštinasi, viskas gerai – sakydavo gydytojai.

Tačiau viskas kardinaliai pasikeitė prieš praėjusių metų Kalėdas. Ruošdamiesi šventėms, tėvai pastebėjo, jog virš vienos Milanos akies – mėlynė.

„Prieš tai buvome vaikų gimtadienyje, mačiau, kad dukra su vienu berniuku buvo susidūrusi, tai pagalvojau, kad fanariukas iškilo“, – DELFI pasakojo Milanos tėvas Evaldas Jacunskas.

Milana su tėvais

Po kurio laiko pamėlęs odos plotas didėjo ir keitė vietą, vėliau apėmė ir antrą akį. Tuomet tėvai suprato, kad tai nėra paprasta mėlynė. Nesuprasdami, kas vyksta, tėvai dukrą nuvežė į ligoninę.

Ten jai buvo atlikti tyrimai ir netrukus buvo paskelbta siaubinga diagnozė – ketvirtos stadijos neuroblastoma.

Reta liga

Neuroblastoma – piktybinis simpatinės nervų sistemos navikas, rašoma labdaros ir paramos fondo svetainėje „Rugutė“. Ši sistema reguliuoja organizmo funkcijas, išskirdama chemiškai aktyvias medžiagas, pavyzdžiui, adrenaliną.

Kaip nurodo labdaros ir paramos fondas „Rugutė“, neuroblastoma sudaro 8-10 proc. visų piktybinių vaikų navikų ir yra dažniausias navikas pirmaisiais gyvenimo metais. Didžiajai daliai vaikų neuroblastoma diagnozuojama iki 5 m. amžiaus. Berniukai serga dažniau nei mergaitės. Dažniausiai neuroblastoma išsivysto be jokios aiškios priežasties.

Milanos tėvas E. Jacunskas pasakojo, jog JAV gydytojai šią ligą laiko itin reta – šioje šalyje neuroblastoma kasmet suserga apie 700 vaikų (iš viso gyventojų – daugiau nei 326 milijonai).

Gyvenimas ligoninėje

Milanos pilve – du augliai. Vienas kepenyse, kurios dabar labai padidėjusios, kitas tarp stuburo ir kepenų. Navikai išplitę į kojas. Kaip sako mergaitės tėvas, laimei, auglio nėra galvoje, kaip pasitaiko kitais atvejais.

Vos sužinojus Milanos ligos diagnozę, pradėtas agresyvus gydymas.

„Dabar praktiškai turėsime gyventi ligoninėje, dirbti turbūt net neišeis. Turime budėti, dviese su žmona būname ligoninėje, – pasakojo E. Jacunskas. – Per dvi savaites tik porą kartų buvau išvažiavęs į namus, kurie – pusantros valandos kelio nuo namų. Dukra jaučia, kad tėtis ir mama yra šalia, gydytojai sako, kad taip geriau ji priims gydymą, todėl turime būti kartu.“

Milana

Nors Milanai diagnozuota ketvirta vėžio stadija, taikant specialų gydymą, gydytojai sako, tikimybė, kad mergaitė išgyvens – apie 60 proc. Jei organizmas teisingai reaguos į chemoterapiją, tikimybė vis didės. Šiuo metu ji – vienos geriausių JAV onkologinių ligų gydytojos rankose.

Nežino, kiek kainuos gydymas

Milanos tėvas pasakojo kol kas nežinantis, kiek kainuos gydymas ir kiek išlaidas dengs draudimas.

„Niekas nieko per daug nežino. Gydytojai išbando naujoves, atlieka tyrimus. Gydytojai sako, jei liga būtų diagnozuota, pavyzdžiui, prieš 20 metų, tai būtų žymiai mažesni šansai išgyventi, o dabar tikimybė ganėtinai didelė, – pasakojo E. Jacunskas. – Yra naujų technologijų, gydymo metodai, tyrimai. Tik reikės daug iškentėti.“

Čikagoje esanti labdaros organizacija padeda žmonėms, patekusiems į panašias skaudžias situacijas, todėl jų iniciatyva sukurta aukojimo platforma.

Labdaros organizacija nustatė 40 tūkstančių dolerių siekiamą sumą. Žmonės Milanai jau paaukojo daugiau nei 60 tūkstančių dolerių. Nors pirmasis tikslas pasiektas, mažiausiai dvejus metus užtruksiančiam gydymui gali prireikti kur kas daugiau lėšų, todėl norintys prisidėti prie mergaitės gyvybės išgelbėjimo, galite aukoti čia – YouCaring.

Arba per Paypal: efka203@yahoo.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)