Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja: prasta žmogaus mityba gali sukelti imuniteto susilpnėjimą, padidėjusį sergamumą įvairiomis ligomis, sutrikusią fizinę ir psichinę raidą bei sumažėjusį darbingumą, rašoma pranešime spaudai.

Būtent dėl tos priežasties Vilniaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės – dietistės Gabijos Paulinos Magaznieks teigimu, ypač svarbu skatinti paauglius formuoti sveikos mitybos įgūdžius ir mokyti pasirinkti tinkamus maisto produktus.

„Apie 40 procentų paauglių nevalgo pusryčių, nesilaiko mitybos režimo, valgo per mažai daržovių ir vartoja itin daug gėrimų su saldikliais. Ir tai tėra tik kelios jaunuolių kasdieninės mitybos klaidos“, – teigia dietistė P. G. Magaznieks.

Atsižvelgdama į paauglių mitybos klaidas, dietistė pateikė keletą patarimų, ką vertėtų žinoti kiekvienam jaunuoliui:

Racionas. Bręstančių mergaičių ir berniukų racione turi būti pakankamas geležies, vitamino B12 ir folio rūgšties kiekis. Geležies ir vitamino B12 gausite valgydami raudonąją mėsą: veršieną, jautieną, liesą kiaulieną. Šiek tiek mažiau geležies turi paukštiena ir žuvis. Kalorijos – taip pat svarbu. Augant suvalgyto maisto kiekis didėja. 15—18 metų berniukams reikia 2900 kcal per parą, o mergaitėms 2400 kcal.

Režimas. Mityba nuo pat vaikystės turi būti sveika. Ypač svarbu — mitybos režimas. Rekomenduojami trys pagrindiniai valgymai — pusryčiai, pietūs, vakarienė, kurių metu gautumėte baltymų, riebalų ir angliavandenių. Tarp valgymų gali būti dveji užkandžiai. Jiems rinkitės daržoves, salotas, gerkite sultis.

Įvairus, subalansuotas ir nuosaikus maistas. Net ir būtina maistinė medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra žalinga sveikatai.

Rekomenduojamas tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Kad šiuos principus realizuotume, būtina kasdien valgyti visų maisto grupių produktus.

Užkandžiai. Teisingi užkandžiai paauglį aprūpins būtinomis maistingomis medžiagomis. Tai gali būti ir stiklinė jogurto su vaisiais, riekė ruginės duonos, aptepta riešutų sviestu ir užberta razinomis bei stiklinė pieno ar riešutai, natūralios sultys. Svarbu žinoti, kad užkandžiams netinka: saldainiai, pyragaičiai su kremu, saldūs tortai, druska apibarstyti kepinukai, keptos bulvytės, spraginti kukurūzai, saldinti gėrimai ir panašiai.

Sportas. Fizinė veikla stimuliuoja ištvermę, raumenų jėgą, formuoja stiprius kaulus bei sąnarius, stiprina sveikatą, padeda išlaikyti normalų kūno svorį. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad paaugliai turėtų būti fiziškai aktyvūs ne mažiau kaip 40–60 min. kasdien. Fiziniam aktyvumui palaikyti puikiai tinka ėjimas, važinėjimas dviračiais, čiuožimas pačiūžomis, tenisas.

Daugiau apie paauglio mitybos racioną vilniečiai kviečiami sužinoti Vilniaus visuomenės sveikatos biuro organizuojamoje nemokamoje paskaitoje „Paauglių dieta“. Jos metu taip pat bus apibūdinami pagrindiniai valgymo sutrikimai bei jų esminiai požymiai.

Paskaita vyks sausio 18 d. (ketvirtadienį) 18 val. Tarptautinėje teisės ir verslo aukštojoje mokykloje, Laisvės pr. 58, Vilnius. Ją skaitys gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė. Paskaitos trukmė 1,5 val. Būtina išankstinė registracija: daugiau.

Evelina Cikanavičiūtė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)