Garbaus amžiaus sulaukę asmenys nesidrovėdami pradeda dalintis mintimis, kas jų manymu jiems leido tiek ilgai gyventi, o aplinkiniai įdėmiai klausosi ir nori girdėti svarbius patarimus. Tačiau kodėl šie patarimai visada tokie keisti? Pateikiame kelis pavyzdžius.

Theresa Rowley, Mičigane, JAV, gyvenanti moteris, neseniai sulaukė 104 metų amžiaus. Paklausta atsakė, kad jai ilgą gyvenimą padovanojo dietinė kola - gėrimas, siejamas su lėtinėmis ligomis, nutukimu, insultu ir senatvine demencija.

Moteris teigė kasdien išgerianti bent po vieną skardinę. Kita garbaus amžiaus sulaukusi moteris anksčiau teigė, kad jai padėjo tai, kad ji iš savo gyvenimo išspyrė visus vyrus. Dar viena 114 metų sulaukusi moteris gyrėsi niekada nenaudojusi makiažo, o dar kita garbaus amžiaus sulaukusi moteris teigė, kad jai esą padėjo kitas gėrimas - alus. Visi šie teiginiai mokslininkams nepatinka, tačiau gali būti, kad jie šį tą parodo.

Ilgiausiai išgyvenusi moteris Jeanne Calment mirė sulaukusi daugiau nei 122 metų amžiaus. Ji taip pat iki gyvenimo galo mėgavosi saldumynais ir, kartais, alkoholiu. Mokslininkai teigia, kad šie žmonės keistas ilgaamžiškumo paslaptis atskleidžia jų nežinodami patys. Tai - mūsų visų kaltė, nes tik mūsų smalsumas juos paragina ką nors sugalvoti. Pavyzdžiui, Theresa Rowley, kasdien gerianti dietinę kolą, turėtų pažvelgti į savo tėvo amžių - pastarasis mirė išgyvenęs 102 metus. Taigi, jai labiausiai padeda geri genai.

Ilgaamžiškumas dažniausiai priklauso nuo genetikos ir gyvenimo būdo. Manoma, kad stresas yra vienas iš faktorių, labiausiai trumpinančių gyvenimą. Rekordininkė Jeanne Calment niekada nedirbo, visą gyvenimą buvo išlaikoma, gyveno gana prabangiai, mėgavosi mėgstamais valgiais ir veiklomis.

Negalima sakyti, kad žmonija nežino, kaip prailginti gyvenimą. Sportas stiprina kūną ir protą, sveikas maistas nutolina ligas, o protinė veikla atitolina smegenų senėjimą ir padeda ilgiau išlikti jauniems. Jei pavyksta išvengti streso ir sėdimo darbo - dar geriau. Visgi, geri genai šiuo atveju vis tiek yra svarbiausi. O kaip dėl tų klausimų šimtamečiams?

Žurnalistų pamokyti tokių dalykų neklausti tikriausiai nepavyks. Visgi, vienas atsakymas iš tikrųjų buvo tikslus. Viena 111 metų sulaukusi niujorkietė dar 2014 metais žurnalistams į klausimą „Kaip jums pavyko taip ilgai gyventi?“ atsakė - „Aš tiesiog anksčiau nemiriau. Neįsivaizduoju, kaip taip nutiko“.