Susirūpino psichologine sveikata

Į DELFI redakciją kreipėsi mama, kurią incidentas su Vilniaus Antakalnio poliklinika privertė sunerimti ne tik savo, bet ir visos Lietuvos vaikų psichologine sveikata.

„Esame Antakalnio poliklinikos Vilniuje pacientai. Tai ne maža kaimo vietovės poliklinika, o viena didžiausių ir moderniausių valstybinių poliklinikų Lietuvoje. Jei vaikas suserga, tenka pas gydytoją konsultacijos kiek palaukti, bet nesiskundžiame, tikrai patenkinti savo gydytojos ir viso personalo darbu. Visgi, labai neramina administracijos požiūris į vaikų psichologinę sveikatą“, – rašo laiške prisistatyti nenorėjusi mama.

Laukti keturis mėnesius

Pirmomis praėjusių metų lapkričio mėnesio dienomis vilnietė užregistravo savo sūnų pas vaikų psichologą. Anksčiausias pasiūlytas vizitas buvo po dviejų mėnesių – šių metų sausio pradžioje. Nors mama vylėsi sūnų pas psichologą nuvesti kur kas anksčiau, neturėjo kitos išeities kaip tik laukti.

Sausio pradžioje, likus dienai iki ilgai laukto vizito pas vaikų psichologą, mamai paskambino poliklinikos atstovas ir pranešė, kad pacientas rytoj atvykti negalės – psichologo konsultacija atšaukta, nes specialistė, pas kurią buvo užregistruotas vaikas, išeina iš darbo.

Registratorė pasiūlė užsiregistruoti kitam vizitui, kuris bus po dar dviejų mėnesių.

„Taip išeina, kad gauti vaiko psichologo konsultaciją reikia iš viso laukti mažiausiai 4 mėnesius! – DELFI piktinosi mama. – Psichologė išeina iš darbo. Aš suprantu, gali išeiti, bet poliklinikos administracija turi dėti visas pastangas, kad atsirastų naujas specialistas. Man atrodo, ir šiaip, kol ši gydytoja buvo, laukti du mėnesius psichologo konsultacijos yra nenormalu, o čia jau keturi mėnesiai ir administracijai tai atrodo normalu.

Tai mūsų vienas atvejis, neabejoju, kad jų yra tiek Antakalnio poliklinikose, tiek kitur. Labai labai tai liūdina. Psichinei sveikatai turėtų būti toks pat dėmesys, kaip ir fizinei.“

Kaip pasakojo dar viena prisistatyti nenorėjusi Antakalnio poliklinikos pacientė, kuriai teko lankytis pas šios įstaigos suaugusiųjų psichologę, naujo vizito taip ilgai laukti nereikėjo – kartais savaitę, kartais dvi. Nors tai kai kada pasirodė iš ties ilgas laiko tarpas, pavargusi psichologė skėsčiojo rankomis, neturėdama nieko kito pasiūlyti.

Situacija buvo nagrinėta

Susisiekus su įstaigos atstovais, Antakalnio poliklinikos pavaduotoja medicinai Ingrida Savickienė apgailestavo dėl patirtų nesklandumų. „Siekiame teikti pacientų lūkesčius atitinkančias paslaugas, todėl pateikta situacija nėra priimtina ir buvo išsamiai nagrinėjama“, – teigė I. Savickienė.

Atstovė informavo, kad poliklinikoje dirbančių psichologų skaičių reglamentuoja LR Sveikatos apsaugos ministerijos 2005 m. gruodžio 5 d. įsakymas Nr. V-943 „Dėl pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašo bei pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų ir bazinių kainų sąrašo tvirtinimo“, kuriame numatyta, kad psichologo aptarnaujamų pacientų skaičius yra 20 000.

„Taip pat Antakalnio poliklinikoje papildomai teikiama nemokama anoniminė trumpalaikė psichologinė pagalba Vilniaus m. gyventojams (nuo 16 metų) esant krizinei situacijai bei nemokamos anoniminės psichologinės konsultacijos 14–29 metų jaunimui nerimo, depresinių nuotaikų, priklausomybių klausimais, - sakė I. Savickienė.

– Psichologo licencija yra bendra: psichologas gali teikti paslaugas tiek vaikams, tiek suaugusiems. Iki šiol Antakalnio poliklinikoje turėjome galimybę specializuotis teikiant paslaugas vaikams ir, manome, kad tai yra privalumas.“

Krizės atveju priima tą pačią dieną

Antakalnio poliklinikos atstovė informavo, jog šiuo metu šioje įstaigoje planiniam priėmimui pas psichologą galima patekti vasario 7 d., krizės atveju – tą pačią dieną.

„Įvertinus vaikų psichologo paslaugų poreikį, nuo praeitų metų gruodžio mėn. 1 d. Antakalnio poliklinikoje pradėjo dirbti antra psichologė, teikianti paslaugas vaikams, – teigė I. Savickienė. – Artimiausiu metu vietoje nuo sausio 1 d. nebedirbančios psichologės planuojame priimti naują specialistą. Todėl neabejojame, kad pacientė, dėl kurios kreipėtės, turės galimybę patekti pas vaikų psichologą anksčiau, ji turėtų kreiptis į registratūrą.“

Informaciją apie eiles pas gydytojus pateikia Valstybinė ligonių kasa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)