Skundų nebuvo

Šių metų sausio 2 dieną sukurta peticija, kuria skatinama netoleruoti Kristelerio metodo Lietuvos gydymo įstaigose, kuomet gimdymo metu iš viršaus spaudžiamas moters pilvas, norint greičiau užbaigti gimdymą. Peticijos kūrėjas (nuo šio metodo nukentėjusios gimdyvės vyras) tvirtina, jog toks metodas yra smurto priemonė, nelegali ir žalojanti naujagimio ir mamos sveikatą.

„Žinoma, kad moterims atliekant šį „manevrą“ ant pilvo lieka didelės mėlynės / lūžta šonkauliai / kyla perteklinis kraujavimas / plyšta gimda, kepenys arba tarpvietė / jų lytiniai santykiai tampa skausmingi ir kt. Kūdikiams sulaužomi kaulai / pažeidžiami nervai (ypač – rankų) arba stuburas / kyla komplikacijų dėl deguonies nepakankamumo / jie patenka į intensyvios terapijos skyrių ir kt.“, –rašoma peticijoje.

Pasak Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovo prof. dr. Mindaugo Kliučinsko, jei gimdymo metu atliekamas metodas taip, kaip jį aprašė jo autorius Samuelis Kristeleris, neturėtų kilti didelių komplikacijų. Viena dažniausių šio metodo komplikacijų – moters diskomfortas ir pilvo sienos mėlynė, sako gydytojas.

Mindaugas Kliučinskas

„Žinių įgūdžių palaikymo bei sukurtų metodikų laikymosi kontrolės sistemos taikymo aprašo 6 priede „Motinų ir naujagimių priežiūra ligoninėje: PSO kokybės vertinimo ir tobulinimo įrankio antrasis leidimas“ yra apibrėžta, kad Kristelerio manevras, t. y. pilvo spaudimas, nėra naudojamas naujagimio gimimui palengvinti“, – informavo Sveikatos apsaugos ministerijos Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Savulienė.

Pasak peticijos autoriaus, šis metodas šalies gimdymo namuose yra atliekamas masiškai. Vis dėlto, SAM nurodo, kad iki šiol vis dar negavusi nei vieno piliečio skundo dėl minėto metodo naudojimo.

Kai nelieka kitų priemonių

Pirmą kartą Kristelerio metodas aprašytas 1867 metais. „Jo esmė – sustiprinti gimdos susitraukimų jėgą antruoju gimdymo laikotarpiu moteriai stanginantis ir paspartinti vaisiaus slinkimą gimdymo takais, spaudžiant gimdos dugną gimdymo kanalo kryptimi, tikintis pagreitinti naujagimio užgimimą“, – sako gydytojas akušeris ginekologas prof. dr. M. Kliučinskas.

Kaip sako VU Akušerijos ir ginekologijos klinikos profesorė, VUL Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vyriausioji specialistė akušerijai, Lietuvos akušerių ir ginekologų prezidentė Diana Ramašauskaitė ir gydytojas akušeris ginekologas prof. dr. M. Kliučinskas, šis metodas nė vienoje pasaulio šalyje neskatinamas, tačiau daug kur nėra ir uždraustas, tarp tokių šalių ir Lietuva, Lenkija, Olandija, Šveicarija, Švedija ir kt.

Diana Ramašauskaitė

Pasak prof. D. Ramašauskaitės, gydytojai ginekologai akušeriai šio metodo imasi nebent tada, kai gresia vaisiaus žūtis, o moteris reikalavo gimdymo metu nenaudoti jokių papildomų instrumentų. „Jei yra gimdymo stangų silpnumas ir vaisiaus būklė gera, tai visas medicinos personalas kantriai lauks, kol įvyks gimdymas, bet jei vaisiui atsiranda grėsmė, o, tarkime, mama atsisako, kad būtų panaudotos replės ar vakuuminis ekstraktorius, tai tada gydytojai ir griebiasi šio metodo, – sako prof. D. Ramauškaitė. – Jei gydytojas atsiduria tokioje situacijoje, kai turi rinktis ar vaisiaus gyvybė, ar motinos noro, tai taip ir nutinka, kad panaudoja tą metodą.“

Prof. dr. M. Kliučinsko manymu, Kristelerio metodas naudojamas tik išskirtinais atvejais. Jis gimdyvei sukelia didelį diskomfortą – skausmą. „Sąrėmių metu gimdyvei ir taip skauda, o jei dar kažkas spaudžia gimdą, skausmas dar didesnis. Todėl, mano žiniomis, šis metodas Lietuvoje rutiniškai nenaudojamas“, – sako M. Kliučinskas.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytojas akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius komentavo, jog gimdymo metu atsiradus tam tikroms problemoms, gimdymą užbaigti yra du metodai – naudojant reples ir vakuuminį ekstraktorių. Kitas būdas – Cezario pjūvis. „Ir vienu, ir kitu atveju kartais tinka paspausti gimdos dugną, bet tai nėra tas metodas, kai išspaudžiamas vaisius naudojant paklodę arba grubią, brutalią fizinę jėgą“, – sakė gydytojas H. Stankevičius.

„Jei gimdanti moteris atsisako instrumentinių gimdymo užbaigimo būdų, vakuumo ekstrakcijos ar replių panaudojimo, tai komplikuotoje situacijoje nelieka kitų priemonių,“ – pridūrė prof. dr. M. Kliučinskas.

Metas uždrausti?

SAM teigia, jog šis metodas Lietuvoje oficialiai nėra naudojamas, tačiau nėra nurodoma, kad ir draudžiamas, o jį atlikę asmenys būtų baudžiami.

„Ar metodą reikia uždrausti ir bausti medikus? Bausti galima, bet nuo to niekam geriau nebus. Ką daryti, jei yra kritinė klinikinė situacija (pavyzdžiui, blogėjanti vaisiaus būklė), vaisiaus galva jau arti užgimimo, o šeima atsisako šiuolaikinių saugių gimdymo užbaigimo būdų? – klausia M. Kliučinskas. Be abejo, tokiu atveju saugiausia pagalba būtų vakuumo ekstrakcijos panaudojimas. Kristelerio metodas jokiu būdu negali būti taikomas rutiniškai, tačiau jį visiškai uždrausti ir bausti mediką tokiu būdu išgelbėjusį naujagimio gyvybę, būtų neatleistinas kraštutinumas.“

Gimdymas

„Mūsų žiniomis, Kristelerio manevras – tai daugiau sovietinės akušerijos propaguotas pagalbos metodas, kurį dalis mūsų, ypatingai, vyresnės kartos gydytojų akušerių ginekologų naudojo ir galimai dar dabar kartais naudoja, – sako SAM Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Savulienė.

– Norėtume paaiškinti, kad gydymo įstaiga, teikdama paslaugas, vadovaujasi nustatyta tvarka parengtais ir SAM patvirtintais diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašais ir (ar) universitetų, mokslo tiriamųjų įstaigų, gydytojų profesinių draugijų parengtomis diagnostikos ir gydymo metodikomis. Nesant šalies mastu parengtų ir patvirtintų atitinkamos srities diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašų ar parengtų diagnostikos ir gydymo metodikų, asmens sveikatos priežiūros įstaigose turi būti parengti, patvirtinti ir taikomi rizikingiausių pacientų saugai tose įstaigose atliekamų tyrimų, taikomų diagnostikos ir gydymo metodų protokolai. Diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašuose, metodikose ir protokoluose nurodomi tik tie metodai, kurie turėtų būti taikomi gydymo įstaigoje.

Atkreipiame dėmesį, kad nei vienoje iš 72 Akušerinės ir neonatologinės diagnostikos ir gydymo metodikų, parengtų įgyvendinant projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“, finansuojamą Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos, nėra nurodomas Kristelerio metodas.“

„Labiausiai mums (gydytojams akušeriams ginekologams – DELFI) nepatinka agresyvumas. Būna nelaimingų atsitikimų, klaidų gali pasitaikyti, bet mes visada esame linkę į diskusiją, o ne kaltinimus ir agresyvumą, - sako prof. D. Ramašauskaitė. – Blogai, kai žmonės rengdamiesi gimdymui, ruošiasi tik geriausiam scenarijui. Dažniausiai gimdymai įvyksta visiškai natūraliai ir be jokių komplikacijų, bet gimdyvei turi būti suteikta objektyvi informacija, kokios dažniausiai gali kilti komplikacijos gimdymo metu, kokios priemonės ir gydymo būdai bus taikomi. Nereikia moters gąsdinti, bet reikia suteikti objektyvią informaciją.“

Šią peticiją iki pirmadienio vakaro pasirašė 253 asmenys, pasak M. Kliučinko, Lietuvoje kasmet vyksta iki 30 tūkst. gimdymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (388)