Kalėdos, Nauji metai teikia daug džiaugsmo, tačiau ilgas šventinis laikotarpis ir išvargina. Organizmui po švenčių reikia atsigauti ir emociškai, ir fiziškai. Farmacininkas Mantas Jakimavičius pataria, kaip atgauti emocinę pusiausvyrą, sutvarkyti virškinimo sistemą ir sveikai atsikratyti priaugtų kilogramų, rašoma pranešime spaudai.

„Šventiniu laikotarpiu esame linkę pamiršti rūpintis savo sveikata ir gera savijauta. Natūralu, pečius užgula kiti rūpesčiai. Todėl po švenčių gali sutrikti miegas, virškinimas, susikaupti stresas ir nuovargis. Per šventes leidžiame sau daugiau, mažiau dėmesio kreipiame į subalansuotą mitybą. Organizmas pradeda stokoti darniai jo veiklai būtinų mineralų ir vitaminų, užtikrinančių gerą savijautą“, - šventinius iššūkius sklandžiai organizmo veiklai pristato M. Jakimavičius.

Pailsėkite

Sakysite, kad per šventes ir taip buvo daug laisvų dienų, tad pailsėjote. Tačiau iš tiesų visas šias dienas buvote užimti, apsupti žmonių, šurmulio. Kad tikrai pailsėtumėte, reikia gerai išsimiegoti ir rasti galimybę pabūti tyloje ir ramybėje. Tad pirmąjį savaitgalį po švenčių skirkite kokybiškam poilsiui. Puikus pasirinkimas – pasivaikščiojimas gamtoje. Tai padės atsipalaiduoti, „išvėdinti“ galvą ir metus pradėti šviežiomis mintimis.

Sutvarkykite virškinimo sistemą ir atsikratykite priaugtų kilogramų

Bene didžiausią šoką per šventes patyrė virškinimo sistema. Ir nieko stebėtino, kai ant stalų vilioja tokia įvairovė patiekalų, o keliaujama nuo vieno stalo prie kito. Dažnam po švenčių sutrinka virškinimas, vargina sunkumo jausmas, o svarstyklės rėžia tiesą į akis – šventės apdovanojo ir keliais papildomais kilogramais.

Pasak sveiką gyvenseną propaguojančio M. Jakimavičiaus, didelė klaida po švenčių skubėti laikytis griežtos dietos ar badauti, tikintis tuoj pat susigrąžinti buvusį svorį. Tokiu būdu numesti kilogramai vėl sugrįš, o virškinimo sistema patirs dar vieną šoką. Pasak jo, sveikiausia pagalba virškinimo sistemai – maistinės skaidulos.

Suaugusiam žmogui rekomenduojama per parą suvartoti ne mažiau kaip 35 g skaidulų, tačiau vidutinis lietuvis su maistu jų suvartoja tik apie pusę rekomenduojamo kiekio. Jomis praturtinus mitybą, susitvarkys virškinimo sistemos veikla, dings sunkumo jausmas ir negrįžtamai nukris priaugti kilogramai.

„Skaidulų turėtų atsirasti kiekvieno žmogaus racione. Neveltui jos vadinamos „žarnyno šluota“: valo virškinamąjį traktą, lėtina riebalų absorbciją, gerina žarnyno peristaltiką, padeda atsikratyti įpročio persivalgyti. O mitybą praturtinus specialiomis maistinėmis skaidulomis, galima sveikai atsikratyti svorio“, - skaidulų naudą pristato farmacininkas M. Jakimavičius.

Sustiprinkite nervų sistemą

Šventinis laikotarpis išvargina ir nervų sistemą. Kamščiai gatvėse, eilės parduotuvėse, pasiruošimo darbai – visa tai sukelia nemažai streso. Žmogaus nervų sistema – tai šimtai milijardų tarpusavyje sujungtų neuronų (nervų ląstelių). Kai jaučiame stresą, nyksta cheminės medžiagos, užtikrinančios tinkamą nervų ląstelių veiklą ir tarpusavio sąveiką – nervų sistema silpsta.

Todėl po švenčių maratono labai svarbu padėti nervų sistemai vėl sustiprėti. Vienas pagrindinių jos stiprybės šaltinių – B grupės vitaminai. Šių svarbių vitaminų gauname kartu su galvijų kepenimis, tunu, austrėmis, varške, įvairiais grūdais, ankštinėmis daržovėmis, kitais produktais. Paros norma – 2-3 mg.

„B grupės vitaminų atsargas organizme būtina papildyti kasdien – jos nekaupiamos. Be to, efektyviausiai šios grupės vitaminai veikia, vartojant jų derinius, nes jų funkcijos glaudžiai susijusios. Nustatyta, kad su maistu negauname visos rekomenduojamos paros normos. Tad laikotarpiais, kai patiriame stresą, esame įsitempę, B grupės vitaminų poreikis išauga, stipriau jaučiame jų trūkumą“, - sako farmacijos specialistas.

Dėl B grupės vitaminų trūkumo sutrinka miegas, jaučiamas nuovargis, trūksta energijos.

„Žinoma, nepamirškite daugiau laiko leisti gryname ore, judėti, gerai išsimiegoti ir sveikai maitintis – tai taip pat padės sustiprinti nervų sistemą ir sumažinti stresą“, - primena M. Jakimavičius.

Ir dar: atstatykite, ką praradote per šventes

Per šventes leidžiame sau daugiau: išgerti alkoholio, valgyti daugiau saldumynų. Svarbu nepamiršti, kad žalingi įpročiai (alkoholis, rūkymas) bei nesveika mityba trukdo pasisavinti svarbias maistines medžiagas. Pvz., alkoholis ir rūkymas neleidžia įsisavinti B grupės vitaminų; alkoholis ir saldumynai trukdo įsisavinti vieną svarbiausių mineralų – magnį, cukrus ir rafinuoti angliavandeniai trukdo atstatyti kolageno atsargas, kurios su amžiumi nyksta. Tai ypač aktualu moterims, nes kolageno trūkumas skatina odos senėjimo procesus, silpsta plaukai ir nagai, atsiranda sąnarių bėdų.

„Kolagenas yra vienas svarbiausių organizmo baltymų. Jis įeina į odos, plaukų, nagų, kaulų, raumenų, raiščių, sausgyslių, vidaus organų, kraujagyslių, dantų, dantenų ir kitų organų sudėtį. Kai organizmas pradeda gaminti mažiau kolageno ir nebegali atstatyti jo atsargų, šių organų būklė prastėja, atsiranda senėjimo požymių. Kolageno yra per 20 tipų, tačiau žmogui svarbiausias I, II ir III tipo kolagenas, randamas odoje, kauluose, sąnarių kremzlėse, raumenyse“, - pataria farmacijos specialistas.

Kolageno organizmas taip pat gauna, jei vartojate daug žuvies, iš jūrinės žuvies išvirtų drebučių. Tačiau tam, kad pakankamai aprūpintumėte organizmą šiuo baltymu, reikėtų tokio maisto kas savaitę suvalgyti bent po kelis kilogramus.

Farmacininkas taip pat primena, kad rūpintis savimi reikia visus metus. Jis siūlo atrasti laiko ir įsiklausyti į savo organizmo poreikius. Pats organizmas parodys, kokių medžiagų jam vienu ar kitu metu trūksta. Taip pat svarbu sveikai maitintis ir būti fiziškai aktyviems. Tinkamai savimi rūpindamiesi, kitas šventes sutiksite ramesni, o gausios vaišės nebesukels varginančio persivalgymo jausmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)