Įrodyta, kad vėžio išsivystymas itin priklauso nuo mūsų mitybos.

Daugelis maisto produktų turi naudingų medžiagų, kurios padeda užkirsti kelią vėžiui.
Keli tyrimai taip pat parodė, kad vartojant daugiau tam tikrų produktų, sumažėja vėžio rizika.
Šis straipsnis, remdamasis šiais tyrimais, apžvelgs maisto produktus, kurie mažina tikimybę susrigti vėžiu, rašo svetainė healthline.com.

Brokoliai turi sulforafano – augalinio junginio, kuris aptinkamas kryžmažiedėse daržovėse, pasižyminčiose stipriomis antivėžinėmis savybėmis.

Vienas laboratorinis tyrimas parodė, kad sulforafanas iki 75 proc. sumažino krūties vėžio ląstelių dydį ir kiekį (1).

Kitas tyrimas su gyvūnais nustatė, kad pelėms duotas sulforafanas padėjo naikinti prostatos vėžio ląsteles ir šio auglio apimtį sumažino daugiau kaip 50 proc. (2).

Kelios studijos taip pat priėjo išvadų, kad vartojant daugiau kryžmažiedžių daržovių, pavyzdžiui, brokolių, gali sumažėti kolorektalinio vėžio tikimybė.

35 tyrimų analizė parodė, kad valgant daugiau kryžmažiedžių daržovių, sumažėjo rizika susirgti kolorektaliniu ir storosios žarnos vėžiu (3).

Taigi kelis kartus per savaitę įtraukę brokolius į savo patiekalus, galite sustiprinti savo organizmo atsparumą onkologinėms ligoms.

Tačiau turėkite galvoje, kad minėti tyrimai tiesiogiai netyrinėjo, kokią įtaką brokoliai turi žmonėms.
Tai buvo laboratorinės, gyvūnais ar stebėjimu paremtos studijos, kurios analizavo kryžmažiedžių daržovių bei konkretaus brokolių junginio poveikį. Taigi šioje srityje reikia daugiau tyrimų.

Keli tyrimai yra nustatę, kad didesnis suvalgomų morkų kiekis yra susijęs su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika.

Pavyzdžiui, viena studija analizavo penkių tyrimų rezultatus ir padarė išvadą, kad morkos gali sumažinti skrandžio vėžio tikimybę iki 26 proc. (4).

Kitas tyrimas parodė, kad valgant daugiau morkų, prostatos vėžio tikimybė sumažėja 18 proc. (5).

Vieno tyrimo metu taip pat buvo analizuojama 1266 sveikų ir plaučių vėžiu sergančių žmonių mityba. Jis parodė, kad rūkoriai, kurie nevalgydavo morkų, tris kartus dažniau susirgdavo plaučių vėžiu negu tie, kurie valgydavo morkas daugiau negu kartą per savaitę (6).

Taigi, jei norite sumažinti vėžio riziką, pamėginkite vos kelis kartus per savaitę įtraukti morkas į savo mitybą. Jos gali tapti sveiku užkandžiu arba gardžiu garnyru prie kitų patiekalų.

Tiesa, atminkite, kad minėti tyrimai rodo sąsajas tarp morkų vartojimo ir vėžio rizikos, bet neatsižvelgia į kitus veiksnius, kurie gali turėti įtakos.

Pupelės turi daug skaidulų, kurios, anot tyrimų, padeda išvengti kolorektalinio vėžio (7, 8, 9).
Kelios studijos parodė, kad valgant daugiau pupelių, gali sumažėti šios onkologinės ligos tikimybė.
Vieno tyrimo metu buvo stebimi 1905 žmonės, sirgę kolorektaliniu vėžiu. Jis parodė, kad tiems žmonėms, kurie vartodavo daugiau virtų pupelių, šis vėžys sugrįždavo rečiau (10).

Viena studija su gyvūnais taip pat nustatė, kad šeriant žiurkes juodosiomis arba baltosiomis pupelėmis, o tuomet sukėlus joms storosios žarnos vėžį, šios ankštinės daržovės blokuodavo vėžio ląstelių augimą iki 75 proc. (11).

Remiantis šiais rezultatais, kelios pupelių porcijos per savaitę gali padidinti gaunamų skaidulų kiekį ir sumažinti vėžio išsivystymo riziką.

Tačiau dabartiniai tyrimai buvo atliekami su gyvūnais arba jie parodė tik sąsajas, bet ne priežastinį ryšį, todėl reikia daugiau tyrimų, kurie ištirtų pupelių poveikį žmonėms.

Uogos turi daug antocianinų – augalinių pigmentų, turinčių antioksidacinių savybių ir galinčių sumažinti vėžio riziką.

Per vieną tyrimą su žmonėmis 25 asmenims, sergantiems kolorektaliniu vėžiu, septynias dienas buvo duodama mėlynių ekstrakto, kuris vėžio augimą sumažino 7 proc. (12).

Per kitą tyrimą pacientams, sergantiems burnos vėžiu, buvo duodama šaldytų aviečių. Paaiškėjo, kad jos padėjo sumažinti tam tikrų žymenų, susijusių su vėžio progresavimu, kiekį (13).

Per vieną studiją su gyvūnais buvo nustatyta, kad tarp žiurkių, šertų šaldytomis vakarinėmis avietėmis, stemplės vėžio paplitimas sumažėjo iki 54 proc., o auglių kiekis sumažėjo iki 62 proc. (14).

Dar vienas tyrimas su gyvūnais parodė, kad žiurkėms, šertoms vienu uogų ekstraktu, stabilizavosi keli vėžio žymenys (15).

Taigi įtraukę į mitybą po vieną ar dvi porcijas uogų kasdien, galite sukliudyti vėžio vystymuisi.

Tačiau turėkite galvoje, kad tai buvo tyrimai su gyvūnais ir stebėjimo studijos, kurios tyrinėjo koncentruotų uogų ekstraktų poveikį, taigi tyrimų su žmonėmis vis dar trūksta.

Cinamonas yra gerai žinomas dėl naudos sveikatai: jis gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir slopinti uždegimus (16, 17).

Maža to, keli laboratoriniai tyrimai ir studijos su gyvūnais parodė, kad cinamonas taip pat gali blokuoti vėžio ląstelių dauginimąsi.

Vienas laboratorinis tyrimas nustatė, kad cinamono ekstraktas sugebėjo sumažinti vėžio ląstelių plitimą ir jas numarinti (18).

Kitas tyrimas mėgintuvėliuose parodė, kad cinamono eterinis aliejus slopino galvos ir kaklo navikų augimą ir reikšmingai sumažino auglių dydį (19).

Viena studija su gyvūnais taip pat parodė, kad cinamono ekstraktas sukėlė auglių ląstelių žūtį ir sulėtino auglių augimą bei plitimą (20).

Taigi įtraukę 0,5 – 1 arbatinį šaukštelį cinamono į savo kasdienę mitybą sustiprinsite vėžio prevenciją ir sumažinsite uždegimus bei cukraus kiekį kraujyje.

Tačiau reikia daugiau tyrimų, norint suprasti, kaip cinamonas gali kovoti su vėžiu žmonių organizmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)