Kauno klinikų Nefrologijos klinikų gydytoja, klinikinė toksikologė Rūta Lekšienė ir Žemynos klinikos klinikinis toksikologas, gydytojas psichoterapeutas, psichoanalitikas Tomas Vilius Kajokas įspėja nepiknaudžiauti alkoholiu ir jo gėrimų gausa.

Nežinosite, kiek išgėrėte

Klinikinis toksikologas, gydytojas psichoterapeutas, psichoanalitikas T. V. Kajokas sako, kad alkoholinių gėrimų maišymas įtakos savijautai neturi, tačiau pažymi, jog tokiu atveju yra rizika prarasti nuovoką, kokį alkoholio kiekį išgėrėte.

Tomas Vilius Kajokas

„Tai ypač susiję su alkoholiniais kokteiliais, į kuriuos nežinome, kiek tiksliai įpilama alkoholio“, – sako T. V. Kajokas.

Gydytojas pažymi, kad gazuoti gėrimai gali paspartinti ir sustiprinti apsvaigimą nuo alkoholinių gėrimų, todėl jų reikėtų vengti. Vartojant alkoholį nevalgius taip pat kyla rizika per daug apsvaigti.

Gydytoja, klinikinė toksikologė R. Lekšienė sako, jeigu jau pasiryžote gėrimus maišyti, visuomet rekomenduojama išgėrinėti nuo silpnesniųjų link stipresniųjų gėrimų, bet ne atvirkščiai.

Kuo pavojingas stiprumas?

Jei per trumpą laiką išgersite pakankamai didelį alkoholio kiekį, greičiau apgirsite. Po kurio laiko, atrodys, kad jūs šiek tiek prasiblaivėte. Tačiau kone vienu mauku išgėrę didelį kiekį alkoholio, galite nejausti, kuomet apgirsite.

„Tokiems žmonėms atrodo, kad jie visai nedaug išgėrę, jie visai neblogai vaikšto ir kalba, nors bendra alkoholio koncentracija jau gali būti didelė“, – sako tokslikologas T. V. Kajokas.

Jei alkoholinius gėrimus vartosite nuo silpnesnio link stipresnio, geriau jausite savo apgirtimą (liaudyje „gėrimu į kalną“ vadinama strategija, kai esą neapgirstama geriant nuo silpnesnio iki stipresnio alkoholinio gėrimo).

AUDIT testas

„Žmonės, kurie pradeda nuo silpnesnių gėrimų, po truputį įsotina organizmą, todėl jų savijauta labiau atitinka didėjančią alkoholio koncentraciją kraujyje. Jei žmogus alkoholio išgers labai greitai ir nemažą kiekį, jis gali nepajusti, kaip prisigers“, – sako T. V. Kajokas.

Toksikologas pasakojo, kad yra dvi žmogaus organizmo sistemos, kurios paveikia mūsų kūnus po alkoholio: viena sistema atsakinga už mūsų savijautą, savikontrolę, ir savivoką, kita – už atmintį, motoriką.

„Viena sistema žmogų informuoja, kad jis visai negirtas, o kita už 5 minučių žmogų „išjungia“ ir jis nebepaeina“, – pasakojo toksikologas T. V. Kajokas.

Atvejai individualūs

Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytoja, klinikinė toksikologė R. Lekšienė sako, kad toksikologijoje, kaip ir bendrai visoje medicinoje, kiekvienas atvejis yra labai individualus.

„Kaip nėra vienodų žmonių, taip ir alkoholio vartojimo būdai bei apsinuodijimai juo labai skirtingi, – sako gydytoja.

– Kokia alkoholio koncentracija gali sukelti apsinuodijimą vienam ar kitam asmeniui yra labai individualu. Tai priklauso nuo daugelio labai įvairių aplinkybių, susijusių su paties alkoholį vartojančio asmens fizinėmis savybėmis, sveikatos būkle, bei asmens fermentinių sistemų tolerancija ar netolerancija alkoholiui.“

Kiek galima išgerti?

Toksikologo T. V. Kajoko teigimu, per dieną vyrams nepatartina išgerti daugiau nei 700 ml vyno per visą vakarą, moterims – ne daugiau nei 400-500 ml.

„Tai kiekis, kuris dar nėra laikomas žalingu. Tačiau tai ne kasdieninė, o vienkartinė maksimali rekomendacija, – sako toksikologas T. V. Kajokas. – Jei žmogus turi priklausomybės problemų, tai it toks kiekis jau yra žalingas. Žmonės neturėtų gerti daug stipraus alkoholio, ypač dideliais kiekiais.“

Kuo žalingas?

„Northway“ medicinos centro gydytoja gastroenterologė Arida Buivydienė primena alkoholio žalą:
„Alkoholis skatina greitą daugelio „nebylių“ lėtinių ligų progresavimą. Žmogus dažnai net neįtaria, kad serga lėtiniu virusiniu B ar C hepatitu.

Be to, alkoholis pasižymi stipriu poveikiu nervų sistemai. Jis yra slopinanti, nuskausminanti cheminė medžiaga: nedideli jo kiekiai mažina įtampą, atpalaiduoja, gerina nuotaiką, – sako gydytoja.

– Tačiau ilgainiui organizmas pripranta prie gaunamo alkoholio kiekio ir tam pačiam efektui pasiekti reikia vis didesnių dozių. Tuo pačiu didėja žalingas jo poveikis organizmui, priklausomybės alkoholiui išsivystymo rizika.“
Alkoholio vienetų lentelė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)