„Įsivaizduokite, kad jūsų kojų odoje zvimbia bičių spiečius ir jus gelia“, - teigė ji, bandydama apibūdinti ją kankinusius pojūčius.

„Tai labai, labai skausminga“.

Meno istorikė, kuriai dabar yra per 80 metų, serga liga, kuri vadinama pavargusių kojų sindromu (PKS). Jis moterį kankina naktimis, rašo bbc.com.

„Jis verčia kasyti kojas, atsikelti ir vaikščioti. Gulėti ir miegoti neįmanoma, nes kojos nekontroliuojamai trūkčioja“, - pasakojo ji.

Simptomai būdavo tokie stiprūs, kad naktimis ji nenorėdavo gultis į lovą.

„Visai jokio miego“

Mary Rose negali prisiminti, kada prasidėjo šios problemos, bet jos liga buvo nediagnozuota metų metais.

„Žmonės sakydavo: „Ach, tave kankina mėšlungis. Tau reikėtų vartoti chininą arba miegoti su kamščiais“. Išbandžiau visas šias priemones“, - teigė ji.

Žinoma, jos būdavo neveiksmingos. Ji taip pat tepdavo kojas įvairiais tepalais, kad palengvintų gėlimą, bet jų poveikis būdavo trumpalaikis ir moteris vis tiek negalėdavo išmiegoti visos nakties. Vizitai pas gydytoją taip pat neatnešdavo jokio palengvėjimo.

Galiausiai ji buvo nukreipta į miego kliniką Gajaus ir Šv. Tomo ligoninėje Londone, kur ją dabar gydo neurologas, daktaras Guy`us Leschzineris.

„Pavargusių kojų sindromas yra gana paplitusi neurologinė liga, kuri kelia nenumaldomą norą judėti, ypač naktimis, ir dažnai būna susijusi su nemaloniais pojūčiais kojose“, - aiškino G. Leschzineris.
„Jis kankina vieną iš 20 suaugusių žmonių ir gali sukelti sunkų miego trūkumą“, - tęsė jis.

Sunkiausiomis naktimis Mary Rose miegodavo tik po kelias valandas, o kartais dar mažiau.
„Yra buvę naktų, kai visai nemiegodavau“, - pasakojo ji.

„Jei būdavau labai pavargusi, užmigdavau, nusnūsdavau valandą ar dvi ir po to atsikeldavau“.

PKS dažnai būna paveldimas, bet jį taip pat gali sukelti nėštumas ar tokie negalavimai kaip geležies stoka. Paprastai šis sindromas būna nesunkiai pagydomas.

Daugumai žmonių pakanka vengti kofeino, alkoholio, tam tikrų vaistų ir atlikti nesudėtingus kojų tempimo pratimus ar pamasažuoti kojas. Tačiau kitiems pacientams prireikia medikamentų.

Mary Rose būklė yra tokia sunki, kad vaistai yra vienintelis pasirinkimas. Taigi G. Leschzineris skyrė jai vaistų kombinaciją, kuri padeda kontroliuoti simptomus. Panašu, kad vaistai padeda, jei ji vartoja tinkamas dozes.

„Dabar manęs nebekankina pavargusios kojos, - džiaugėsi ji. – Kartais užeina priepuoliai, kurie būna tokie stiprūs, jog pravaikštau visą naktį. Tačiau tai mano pačios kaltė, nes užmirštu išgerti piliules“.

Bandymai nukreipti dėmesį

Nepaisant to, kad gydymas yra veiksmingas, Mary Rose vis dar negali gerai išsimiegoti.

„Tai, kad kojų nebeskauda, neturėjo įtakos mano miego režimui“, - sakė ji.

„Trečia valanda nakties yra tas laikas, kai aš prabundu bet kokiu atveju“.

Daktaras G. Leschzineris teigia, kad tai nėra neįprasta.

„Tai, ką ji pasakoja, yra būdinga žmonėms, kurių miegas daugelį metų buvo sutrikdytas. Miegas yra išmoktas įprotis“, - pažymi jis.

Nakties baimė ir nuolatiniai miego sutrikimai gali tęstis daug metų.

Gydytojas sako, jog kartais žmonėms miego srityje reikia „persikvalifikuoti“: iš naujo suvokti, kad lova turi sietis su miegu, o ne nakties kančiomis.

Paklausiusi šio patarimo, Mary Rose atrado savo pačios strategiją, kaip kovoti su nemiga, tapusia pavargusių kojų sindromo palikimu.

„Klausantis savo garso knygų ar muzikos, mano smegenys nustoja lakstyti ir tuomet aš būnu pasiruošusi miegui“.

„Tačiau tai negarantuoja, kad išmiegosiu daugiau kaip pora valandų“, - pabrėžė ji.

„Tai, ką ji daro, iš esmės yra bandymai nukreipti savo dėmesį“, - sakė G. Leschzineris.

„Galvodamas apie istoriją ar muziką, kurios klausosi, žmogus nebegalvoja apie ėjimo miegoti procesą, taigi smegenys persijungia į pasyvų režimą ir tuomet žmogus tarsi netyčia užmiega“, - aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)