Po daugiau nei dešimtmetį trukusių tyrimų, balandžio mėnesį JAV bus atlikti šio kontraceptinio gelio bandymai. Pradiniame šešių mėnesių trukmės tyrime jau buvo įrodytas šio metodo, kai gelis kiekvieną dieną įtrinamas į rankas ir pečius, veiksmingumas. 89 procentams tyrimo dalyvių spermatozoidų kiekis sumažėjo iki mažiau nei milijono viename mililitre, kas prilygsta „labai mažam pastojimo koeficientui“. 78 procentams vyrų spermos gamyba apskritai išnyko.

Tačiau tai buvo dviejų rūšių geliai, kuriais reikėjo tepti skirtingas kūno dalis, o dabar jie buvo sujungti į vieną produktą. Šio vieno gelio bandymai truks apie ketverius metus ir tai bus didžiausio masto iki šiol mėginimas išbandyti hormoninę nėštumo kontrolės priemonę vyrams.

Šiuo metu vieninteliai nėštumo kontrolės būdai vyrams – prezervatyvai ir vazektomija. Hormoninių kontraceptinių injekcijų bandymai nutraukti 2012 metais, baiminantis, kad tai gali sukelti depresiją ir mintis apie savižudybę.

Kaip veikia gelis?

Los Andželo biomedicinos tyrimų institutas sumaišė du sintetinius hormonus, progestiną ir testosteroną. Naudojant tik testosteroną, mažą spermatozoidų kiekį turėjo tik 23 procentai vyrų, tačiau mokslininkai nustatė, kad kontracepcijos veiksmingumas gerokai išauga testosteroną sujungus su progestinu, pavadinimu „Nesterone“.

Progestinas neleidžia sėklidėms gaminti pakankamai testosterono, kad būtų pagamintas normalus spermatozoidų kiekis. Mokslininkai sako, kad tuomet būtinas sintetinis testosteronas, kuris neutralizuoja progestino sukeltą hormonų disbalansą, tačiau jis neskatina organizmo gaminti spermatozoidus.

Panašios formulės buvo išvestos ir anksčiau, tačiau jas reikėjo realizuoti tablečių, implantų ar injekcijų forma, o palyginti su geliu, jis namuose naudojamas diskretiškai ir be rūpesčių. Lyginant su kitomis panašiomis cheminėmis medžiagomis, „Nesterone“ turi papildomų privalumų – jis nesukelia šalutinio poveikio, pavyzdžiui, aknės.

Kaip bus atlikti bandymai

Tyrime dalyvaus daugiau kaip keturi šimtai porų iš JAV, Jungtinės Karalystės, Italijos, Švedijos, Čilės ir Kenijos.

Vyrai bus apmokyti kiekvieną dieną į viršutinę rankos dalį ir pečius įtrinti apie pusę arbatinio šaukštelio kontraceptinio gelio. Šis produktas visiškai susigeria per tris minutes.

„Tai nereikalauja daug pastangų. Tereikia prisiminti kasdien jį naudoti“, – leidiniui „MIT Technology Review“ sakė Nacionalinio vaikų sveikatos ir žmogaus raidos instituto kontraceptinių priemonių evoliucijos programos direktorė Diana Blithe.

Gelis gali sumažinti spermatozoidų kiekį maždaug 72 valandoms, tad jeigu tyrime dalyvaujantys vyrai pamirš vieną dozę, nenutiks nieko baisaus. Iš pradžių vyrai naudos gelį mažiausiai keturis mėnesius, o jų partnerės naudos kurią nors moterims skirtą kontracepcijos priemonę.

Spermatozoidų kiekis bus stebimas. Kai jis bus pakankamai mažas veiksmingai užkirsti kelią nėštumui – tai reiškia, mažiau nei vienas milijonas spermatozoidų viename mililitre – moterys savo nėštumo kontrolės priemonės atsisakys. Tyrime dalyvaujančios poros naudos kontraceptinį gelį kaip vienintelę nėštumo kontrolės priemonę vienerius metus.

Šiuo metu vyksta dar vienas bandymas, siekiant užtikrinti, kad bet koks atsitiktinis gelio įtrynimas į partnerio odą nesukels šalutinio poveikio. Jeigu šis bandymas bus sėkmingas, D. Blithe teigimu, praeis keleri metai, kol šis gelis taps prieinamas visuomenei.

Populiarios kontracepcijos programėlės yra nepatikimos

Vaisingumo ekspertai įspėja, kad moterys „neturėtų pasikliauti“ išmaniųjų telefonų programėlėmis, skirtomis jų menstruaciniam ciklui stebėti.

Europos Sąjungoje kaip kontraceptinė priemonė patvirtinta programėlė „Natural Cycles“, pagal kūno temperatūrą įspėja moteris, kada didžiausia tikimybė joms pastoti. Tyrimais buvo įrodyta, kad programėlė, kuri pažymi kalendoriuje ovuliaciją, yra tokia pati veiksminga išvengiant nėštumo kaip ir kontraceptinės tabletės.

Tačiau akušerijos, ginekologijos ir reprodukcinių mokslų profesorė dr. Mary Jane Minkin iš Jeilio universiteto įspėja, kad šios programėlės nėra patikimos. Ji „LiveScience“ sakė: „Nepasikliaukite kažkuo panašiu“.

Tuo tarpu ginekologė dr. Nathaniel DeNicola iš George’o Washingtono universiteto tvirtina, kad jos sėkmės rodiklis yra keistai aukštas. Ji atkreipė dėmesį, kad kiti kontracepcijos metodai, tokie kaip prezervatyvai, tabletės ir gimdos spiralės, buvo kruopščiai ištirti ir išbandyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)