Įtariai žvelgiama ir į tuos, kurie vienu metu ant stalo patiekia žuvį ir mėsą. Tuo metu DELFI kalbinta Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė sako tame nematanti klaidos.

Gydytojos teigimu, mėsos ir žuvies derinys savaime neapsunkina skrandžio, virškinimo procesų.

„Tiek mėsoje, tiek žuvyje daugiausia yra baltymų ir riebalų. Visgi šiuos du patiekalus valgydami drauge rizikuojame paprasčiausiai suvalgyti per didelę porciją, per daug riebalų, per daug baltymų. Dėl to mūsų virškinimas gali apsunkti, padaugėja darbo kasai (jai tenka išskirti daugiau virškinimo fermentų), suvalgytas maistas ilgiau užsibūna skrandyje dėl esančių riebalų, apkraunama ir tulžies pūslė. Tad šiuo atveju kaltas ne derinys, o tai, kad mes suvalgome per daug šių produktų“, - sakė E. Cikanavičiūtė.

Evelina Cikanavičiūtė

Apskritai virškinimas gali vyksti nuo 24 iki 72 valandų, todėl jei per šį laiką nesiliausime kimšti maisto, jausimės tik prasčiau.

„Tačiau maisto derinimo dieta nėra moksliškai patvirtinta. Iš esmės, tarpusavyje galime derinti tiek riebalus, tiek angliavandenius, tiek baltymus ir tikėtis, kad mūsų virškinimo traktas bus pajėgus viską įveikti, jei nepadauginsime maisto“, - esmę pabrėžė gydytoja.

Jei stropiai laikėtės pasninko ir vartojote mažiau maisto, o per šventes pamiršote bet kokias ribas – skrandžiui sukeliamas stresas.

„Jei kurį laiką mūsų dietoje buvo mažai riebalų, dominavo lengvas, augalinis maistas, skrandis prisitaikė prie mažesnių maisto porcijų, tai per Kūčias ir Kalėdas prarastas saiko jausmas „pertemps“ skrandį, jausime tempimo pojūtį ar net skausmą. Venkite tokių drastiškų pokyčių ir prisiminkime – per šventes maistą reikia ragauti, stengiantis neviršyti įprasto porcijos tūrio, nepamirštant vaisių, daržovių, kruopų – angliavandenių kupino maisto“, - vardijo gydytoja dietologė.

Pašnekovė patarė per šventes ne tik sėdėti už stalo, tačiau rasti ir kitokių formų šventei švęsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)