Praėjus beveik 100 metų, kai patalinių balkių problema pasidarė vėl labai aktuali, Glazgo Govanhillo gyventojai turi ką pasakyti – jie pastebėjo, kad patalinėms blakėms išplitus jų praktiškai neįmanoma išnaikinti, rašo independent.co.uk.

Govanhillo gyventojų požiūris atspindi iššūkius ir galimybes 21 a. Europoje ir kitur. Govanhillo rajonas atspindi socialines, aplinkosaugos ir ekonomines problemas, susijusias su migracija, rajonas liūdnai pagarsėjęs dėl skurdo ir nusikalstamumo. Čia – daug šiukšlių ir stipriai išplitusios patalinės blakės.

Rajonui ne kartą skirta įvairi parama, bet maža požymių, kad tai duotų naudos, jau vien todėl, kad patalinės blakės labai greitai prisitaiko. Jos gali išbūti ramybės būsenoje ilgą laikotarpį, o reprodukcinis ciklas skatina besilaukiančias pateles judėti.

Blakės – tarptautinio lygio problema

Patalinės blakės yra pasaulinė problema. Niujorke jų atvejų padaugėjo nuo 523-ijų 2003 m. iki 10 985-ių 2010 m. Australijoje, Prancūzijoje ir Kinijoje patalinių blakių irgi žymiai padaugėjo.

Mokslininkai tai aiškina keletu priežasčių. Patalinės blakės, kaip dauguma vabzdžių, įgavo atsparumo jas naikinantiems chemikalams. Nuo tų chemikalų atsparesnės blakės netgi evoliucionavo ir ėmė kelti pavojų kitiems gyvūnams, pvz., albatrosams.

Dabartiniai aplinkosaugos tyrimai rodo, kad vandenynai užteršti cheminiais teršalais nuo pesticidų ir mažomis dalelėmis nuo plastmasinių maišelių. Tai – pavyzdys, kaip dėl mūsų elgesio vienoje pasaulio dalyje daroma įtaka gyvūnijai kitose pasaulio dalyje.

Šiuolaikinės gyvenimo sąlygos – centrinis šildymas, minkšti baldai – irgi yra idealios sąlygos blakėms. Žmonės dažnai keliauja ir perveža jų su daiktais iš vieno žemyno į kitą, todėl iš pietų pusrutulio kilusių patalinių blakių dabar yra visame pasaulyje.

Kita vertus, šiuolaikiniai žmonės kur kas mažiau nei ankstesnių laikų gyventojai žino, kaip patalines blakes aptikti ir naikinti.

Jų atsiranda ne tik dėl skurdo – patalinių blakių rasta ir penkių žvaigždučių viešbučiuose Manhatane ir net „British Airways“ lėktuvuose. Regis, pagrindinė blakių atsiradimo priežastis – žmogaus veiklos padarinių įtaka aplinkai.

Patalinių blakių įkandimai nemalonūs, kita vertus, nėra įrodymų, kad jos perneša ligas, kaip, pvz., moskitai.

Šiaip ar taip, norint atsikratyti patalinių blakių, pirmiausia reikia naujų taisyklių, kad sumažintume atsparumo cheminėms priemonėms, taršos ir pasaulinio atšilimo riziką. Galbūt vertėtų atsisakyti tam tikrų patogumų, ar tai būtų plastikiniai maišeliai, ar elektra, ar skrydžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)