Nojus susirgo per savo antrąjį gimtadienį. Iš pradžių jam buvo diagnozuotas lengvos formos roto virusas. Tačiau vėliau berniukui staigiai pradėjo kilti temperatūra, jį ėmė tampyti traukuliai, kol liga galiausiai komplikavosi į rotorinį encefalitą ir berniuką ištiko cerebrinis paralyžius.

Po dviejų mėnesių dirbtinai sukeltos komos Nojus buvo visiškai prikaustytas prie lovos: jis negalėjo pajudinti rankų, kojų, pakelti galvos. Berniukas tesugebėjo atmerkti akis.

Būklė kiek pagerėjo

Nuo pačių baisiausių dienų praėjo daugiau nei dveji metai. Per visą tą laiką su berniuku dirbo reabilitologų komanda. Nemokamai skiriamų paslaugų limitą Nojus seniai išnaudojęs, todėl už kiekvieną susitikimą su masažistu ar logopedu reikia mokėti. O sustoti negalima.

Šiemet Nojus už žmonių surinktus pinigus gydėsi Slovakijoje, iš kurios grįžus jo būklė žymiai pagerėjo.

„Pokytis iš tiesų matosi. Nojus jau gali pajudinti galvytę, kojytes, rankytes, jis išreiškia emocijas, reaguoja į aplinką, – pasakojo berniuko mama Sigita. – Dabar turime sunkią negalią, nes pats Nojus negali valdyti savo kūno, nieko negali daryti. Gydytojai sakė, jog daug kas priklauso nuo įdėto darbo. Kuo daugiau bus atliekama procedūrų, tuo sėkmingiau būtų galima atstatyti jėgas.“

Nojus su mama

Prašo pagalbos

Nojaus mama nuolat taupo vaiko gydymui, prašo žmonių pagalbos. Kiek berniuko gydymui reikės išlaidų, neaišku.

Sigita sūnų planuoja vėl vežti reabilitacijai į Slovakiją. Ten Nojui reikėtų praleisti dvi savaitęs, kurių gydymas kainuotų apie 6 000 eurų. Be to, berniuko gydymui – masažisto, logopedos paslaugoms – lėšų reikia kasdien.

Sigita su Nojaus tėčiu negyvena, nors vyras ir padeda prižiūrėti vaiką. Didžiąją laiko dalį su berniuku leidžia Sigitos mama, kuri dėl berniuko netgi anksčiau negu turėjo, išėjo į pensiją. Sigita į darbą nueiti ne visuomet gali, mat Nojus nuolat serga, o jo būklė bet kada gali pablogėti.

„Kiekviena mama norėtų, kad jos vaikas atsigautų. Ypač, kai turėjai sveiką vaiką, norisi, kad jis vėl lakstytų, apkabintų, pagaliau pasakytų „mama“, – graudinosi Sigita. – Sunku prisiminti, kai vaikas buvo sveikas, o dabar nieko negali daryti, nieko negali pasakyti.“

Nojus su mama

Būklė gali gerėti

Nojaus sveikatos būklę prižiūri Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vaikų gydytoja Vilija Norkevičienė.

„Nojui padėti reikia ir verta, nes kitaip gali išsivystyti kontraktūros. Nuolat dirbant, po truputį atsiras vis daugiau judesių, šį tą Nojus jau pradėjo daryti, – DELFI pasakojo gydytoja V. Norkevičienė. – Po procedūrų, reabilitacijos Slovakijoje Nojus pradėjo reaguoti į aplinką, šiek tiek judėti. Su juo ištisai dirba specialistai. Ir reikia dirbti. Negalima palikti ir žiūrėti kaip į beviltišką ligonį.

Nojui galite padėti:
Gavėjas: Sigita Skirienė
Banko sąskaita / IBAN : LT432140030001832561
AB Luminor bankas
Banko kodas 40100
Swift kodas AGBLLT2X
Paypal: sigita.skiriene@gmail.com
Mokėjimo paskirtis: parama Nojukui

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)