Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vadovas, Lietuvos chirurgų asociacijos prezidentas prof. dr. Artūras Razbadauskas ir LSMU Kauno klinikų Minimalios invazyvios chirurgijos ir skrandžio-intestinalinės chirurgijos sektoriaus vadovas prof. dr. Almantas Maleckas papasakojo apie atvejus, kuomet dėl persivalgymo ar kitų priežasčių gali plyšti ar prakiurti virškinimo organai.

Skrandžio ir kitų organų plyšimas pasitaiko traumų (šokant su guma ar parašiutu), dažniausiai – autoįvykių metu. Trauminis skrandžio plyšimas įvyksta tuomet, kai žmogus patiria smūgį į pilvą. Didesnė tikimybė jam plyšti, kai skrandis pilnas maisto ar skysčio. Autoįvykio metu skrandis plyšta nuo vairo smūgio.

Kitu – persivalgymo – atveju skrandis, stemplė ar kiti organai gali plyšti dėl per didelio persivalgymo.

Prakiurti skrandis gali dėl opaligės, kuri atsiranda dėl įvairių priežasčių.

Chirurgas prof. dr. A. Razbadauskas sako, kad ypač retas atvejis, kai plyšta tik skrandis, dažniau kartu pažeidžiami ir kiti organai – blužnis, plonoji žarna, kasa ar kepenys.

Po persivalgymo – operacija

Paprastai žmogaus skrandis talpina nuo 1 iki 3 litrų turinio, tačiau per 20 metų darbo patirties gydytojas prof. dr. A. Razbadauskas yra matęs atvejį, kuomet skrandis išsiplėtė net iki 9 litrų. Toks skrandžio padidejimas gali būti plyšimo priežastimi.

Skrandis

„Pavojinga, kai žmogus, pavyzdžiui, sergantis anoreksija ar bulimija, ilgą laiką nevalgo, o vieną akimirką ima ir privalgo labai daug. Tai ne šiaip prisivalgymas, o tiesiog nesustojimas ryti. Dėl to skrandis gali išsitampyti ir plyšti, – sako prof. dr. A. Razbadauskas. – Kai žmogus nevalgo, jo skrandis susitraukia ir į jį telpa apie 1 litrą turinio. Jei po ilgo nevalgymo žmogus iškart suvalgys ar išgers, pavyzdžiui, 4 litrus, skrandis gali neatlaikyti ir plyšti. Vis dėlto reikia pažymėti, kad skrandžio sienelė yra labai stora, todėl nėra taip paprasta ją suplėšyti, – pasakojo gydytojas chirurgas prof. dr. A. Razbadauskas. – Kartais opa visiškai pragriaužia sienelę, tačiau tai labai retas atvejis.“

Chirurgas prof. dr. A. Maleckas pažymi – dažniau plyšta stemplė, o ne skrandis. Ji plyšta tuoj virš skrandžio, o spontaniškas jos plyšimas (burhave sindromas) atsiranda dėl persivalgymo.

„Kai visiškai alkanas žmogus daug ir staigiai suvalgo didelį kiekį maisto, gali atsirasti vėmimas, o stemplė gali plyšti nuo per didelio slėgio, kuomet maistą bandoma pašalinti, – pasakojo gydytojas prof. dr. A. Maleckas.

– Kai dirbau Švedijoje, turėjau vieną pacientą norvegą, kuris, matyt, tiek prigėrė ir privalgė, kad pradėjo smarkiai vemti ir trūko stemplė, maždaug 2 litrų skrandžio turinio pateko į pleuros ertmę. Jam buvo atliekama sudėtinga operacija, reikėjo iš pleuros ertmės išvalyti skrandžio turinį.“

Gydytojas chirurgas prof. dr. A. Maleckas chirurgu dirba daugiau nei 25 m., per tą laiką jis matė du atvejus, kuomet arti skrandžio spontaniškai plyšo stemplė. Abu plyšimai įvyko dėl per didelio persivalgymo. „O kai skrandis prakiūra, tokių atveju būna pakankamai nemažai. Tokie atvejai susiję su opalige.“

Prof. dr. A. Razbadauskas

Gydytojai chirurgai pasakojo, kad išsiplėtus skrandžiui prieš plyšimą kūnas patiria šoką. „Kraujospūdis nukrinta, pulsas padažnėja, žmogus išpilamas šalto prakaito, o pagrindinis simptomas – labai stiprus, greitai plintantis skausmas po visą pilvą, išplinta į pečius. Žmogus jaučiasi taip, tarsi būtų įsmeigtas peilis“, - pasakojo chirurgas prof. dr. A. Razbadauskas.

Lietuvoje nėra registro, kuris fiksuotų skrandžio ar kitų vidaus organų plyšimą, tačiau gydytojas prof. dr. A. Razbadauskas tikina – nors retai, tokie atvejai pasitaiko.

Plyšus bet kokiems vidaus organams, būtina operacija. „Tik skrandį užsiuvus žmogus gali pasveikti. Priešingai jis numirtų“, – sako gydytojas prof. dr. A. Razbadauskas.

Kad operacijų neprireiktų

Gydytojas chirurgas prof. dr. A. Maleckas sako, kad kelią virškinimo organų plyšimui užtverti paprasta – tereikia maistą kramtyti, o neryti, nevalgyti besaikiai, net jei kelias dienas buvote priversti nevalgyti.

„Nevalgykite, jei jaučiatės blogai. Jeigu privalgysite tiek, kad jau turi plyšti skrandis, tai niekas nepadės“, – įspėja gydytojas prof. dr. A. Maleckas.

Prof. dr. A. Maleckas

Be to, gydytojas siūlo savo savijautos nepatikėti virškinimą gerinančioms priemonėms – jos ne tam skirtos, nuo plyšimo neapsaugos. Pavartojus virškinimą gerinančių priemonių, tiesiog padidės fermentų kiekis, tačiau apkrova virškinimo sistemai nesumažės, o dideliame kiekyje maisto jokios priemonės gali būti neveiksmingos.

„Jei tiek daug prisivalgėte, jog, atrodo, kad plyš skrandis, tai tada gal jau į ligoninę važiuokite, o ne tabletę gerkite“, – pataria chirurgas prof. dr. A. Maleckas.

Bendraujant su gydytoju prof. dr. A. Malecku buvo prisiminti dažniau užsienyje organizuojami konkursai, kuomet varžomasi, kas daugiau suvalgys per tam tikrą laiką. Tokio žaidimo geriau nežaiskite. „Tai panašiai, kaip kardą ryti, – tokius konkursus komentavo gydytojas chirurgas prof. dr A. Maleckas. – Tokių konkursų metu žmogui yra didžiulė rizika, neretai renginio dalyviams varžymasis baigiasi mirtimi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją