Valgyti gali ne visi

Silkė yra riebi žuvis, todėl joje yra mums naudingų omega 3 riebalų rūgščių, kurios slopina uždegimus, stiprina imunitetą, reguliuoja cholesterolio kiekį bei medžiagų apykaitą, – pasakojo Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė. – Bėda ta, kad silkė dažniausiai būna sūri.“

Gydytoja dietologė B. Jarašūnė sako, jog reikia įsitikinti, ar tikrai galite valgyti silkę. „Jeigu žmogus serga hipertenzija, širdies nepakankamumu, pažengusiomis inkstų, kepenų ligomis, silkė gali sukelti sveikatos sutrikdymus, nes tai itin sūrus maistas.

„Maitindamiesi „vakarietiškai“, rekomenduojamą druskos kiekį paprastai viršijame valgydami ir ne tokius sūrius produktus, o silkė yra labai sūrus maistas. 100-ame gramų tradicinės silkės filė yra sveikam asmeniui rekomenduojamas visos paros druskos kiekis“, – sakė gydytoja dietologė.

Silkė

Kokia geriausia?

Trys kalbintos gydytojos dietologės dr. Rūta Petereit, Evelina Cikanavičiūtė ir B. Jarašūnė rekomenduoja rinktis šviežią (geriausia ką tik sužvejotą), nesūdytą arba silpnai sūdytą, nebrandintą, nerūkytą, be aliejaus, majonezo ar kitų priedų.

Gydytoja dietologė dr. R. Petereit teigia, kad svarbiausia silkės nesuvalgyti per daug, o jei ji bus pagedusi, apsinuodyti galima ir nuo mažo kiekio.

„Jei silkę pasirinksite tinkamą, tikimybė apsinuodyti maža, – pasakojo gydytoja dietologė. – Tačiau jei taip atsitinka, kad apsinuodijote, reikia gerti daug skysčių.“

„Kokybiška ir šviežia silkė yra šviesi, nepatamsėjusi, nepageltusi“, – kaip atpažinti šviežią silkę pasakojo dr. R. Petereit.

Kuo naudinga?

„Silkė turėtų atsidurti ant šventinio stalo dėl savo teigiamų savybių. Svarbiausia, kad ji nebūtų konservuota, ne dūmo skonio (nebent esame įsitikinę, jog ji iš tiesų buvo rūkyta, o ne pagardinta dūmo skonio prieskoniais). Naudingiausia silkė – atlantinė, – sako gydytoja dr. R. Petereit.

– Kokybišką žuvį sunku išsirinkti, bet silkę rekomenduočiau, nes ji yra omega 3 riebalų šaltinis ir tikrai verta jos valgyti. Per šventes palinkėčiau paragauti bent gabalėlį“.

Gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė žmonėms, kurie nemėgsta žuvies arba jos suvalgo nepakankamai, galbūt yra alergiški, tada reikėtų pasitarti su gydytoju dėl žuvų taukų vartojimo, kad organizmas būtų aprūpintas omega 3 riebalų rūgštimis. „Tyrimų duomenimis, mūsų, vakarietiškoje dietoje, omega 3 riebalų rūgščių suvartojame per mažai“, – tvirtina gydytoja.

Dietologė E. Cikanavičiūtė sako, kad vitaminas D būtinas augimui ir vystymuisi, norint palaikyti daugelį gyvybinių funkcijų, užkirsti kelią infekcinėms ligoms, sumažinti riziką sirgti vėžinėmis ir kitokiomis ligoms. Šio vitamino su maistu mes gauname mažai (vitaminas D odoje sintezuojasi dėl Saulės), tačiau iš maisto šio vitamino daugiausiai gauname valgydami žuvį. „Per savaitę žuvies ar silkės turėtume valgyti 2–3 kartus, o viena porcija sverti turėtų 150 g“, – sako gydytoja.

Kaip paruošti?

Gydytoja dietologė B. Jarašūnė pažymi, kad dauguma lietuviškų patiekalų ir taip yra riebūs, todėl ruošiant silkę reikėtų nepadauginti riebalų. „Paruoškite silkę su morkomis, svogūnais, kurie nebūtų permirkę riebalais, su obuoliais ir kitais natūraliais, tinkančiais ingredientais. Jei prie silkės bus vaisius ar daržovė, bus kur kas naudingiau.“

Prekybininkai silkę siūlo pirkti su majonezu, įvairiais padažais, aliejumi, tačiau gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė pataria tokios silkės nepirkti, mat taip žuvis praranda mitybines vertes. Maža to, gydytoja dietologė dr. R. Petereit sako, kad padažuose ar tarp daržovių, vaisių gali būti pagedusi silkė, o mes to galime nepastebėti, nes nematysime, kaip žuvis atrodo.

Jei įsigijote sūdytą ar silpnai sūdytą silkę, kelioms valandos ją galima pamirkyti vandenyje ir taip sumažinti druskos kiekį.

Jei mėgstate silkę su aliejumi, geriau apšlakstykite ją patys, taip išvengsite riebalų per dielio kiekio ir mėgausitės mėgstamu aliejumi. Gydytoja dietologė dr. R. Petereit pataria rinktis alyvuogių ar linų sėmenų aliejų, nes jie naudingiausi mūsų organizmui.

Priedais silkę dietologės pataria skaninti patiems, tačiau stengtis, kad tai būtų aliejuje nepermirkusios daržovės, vaisiai, grybai ar natūralūs prieskoniai, apšlakstyti citrinų sultimis ar actu.

Knygos „Lietuvos virtuvė“ autorė Dovilė Bajalienė dalinasi silkės receptu:

Kalėdų silkė su spanguolėmis, moliūgų sėklomis bei graikiniais riešutais

4 porcijoms reikės:

Silkei:

4 silkių
1 svogūno
1 šaukštas krienų kremo
8 gvazdikėlių
1 šaukštas aliejaus

Marinatui:

200 ml vandens
1 raudono svogūno
1 morkos
1 saliero stiebo
3 kvapniųjų pipirų
3 rausvųjų pipirų
2 lauro lapelių
100 ml acto
1 šaukšto cukraus
druskos

Pagardui:

150 g šviežių spanguolių
1 šaukštas moliūgų sėklų
1 šaukštas smulkintų graikinių riešutų
1 šaukštelis kokosų aliejaus
½ šaukštelio malto cinamono
1 šaukštelis cukraus

Silkes išmirkyti, nulupti, išimti kaulus. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais ir pakepinti aliejuje iki lengvos karamelės spalvos. Silkės file ištepti krienų kremų, uždėti kepintų svogūnų ir susukti ritinėlių, jį sutvirtinti gvazdikėliu.

Marinatui užvirinti vandenį, sudėti smulkintas daržoves bei prieskonius. Pavirti 20 minučių. Įpilti acto, pagardinti druska ir cukrumi bei atvėsinti.

Silkių ritinėlius užpilti marinatu ir palaikyti 1-2 paras šaldytuve.
Pagardui spanguoles pakepinti su sėklomis ir riešutais ant aliejaus, pabaigoje pagardinti cinamonu, cukrumi ir ant didesnės ugnies greitai pakaitinti kol šiek tiek karamelizuojasi.

Serviravimo inde sudėti marinuotos silkės ritinėlius, papuošti pagardu jų viršų ir aplink.

P.S: Silkės sūrumas, marinato rūgštumas ir pagardo saldumas, sukuria ypatingą skonių deriniu, kuris dėka cinamono kvepia Kalėdomis ir primena šeimos šventinius susėdimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)