„Tiesa, neretai koją pakiša nepasitikėjimas savimi, baimė, kad nepasiseks“, – pranešime spaudai pastebi asmeninis treneris Mantas Pavliukevičius. Abejojantiems jis siunčia padrąsinimą: jeigu jam pavyko, kodėl negali pavykti ir jums?

Šiuo metu sveikatingumo klube „Impuls“ dirbantis asmeniniu treneriu, Mantas atvirauja, kad į sportą pasuko netikėtai. Jaunas vyras iš pradžių buvo pasirinkęs teisės studijas, tačiau ilgalaikis domėjimasis sportu galiausiai tapo jo profesiniu pašaukimu.

Pasak Manto, viskas prasidėjo nuo pačių paprasčiausių pokyčių – svorio metimo: „Turėjau antsvorio, kurio norėjau atsikratyti. Išmėginau daug įvairiausių dietų, kol, galiausiai, draugo paskatintas pradėjau intensyviai sportuoti, o pirmieji rezultatai labai nudžiugino.“

Pašnekovas atvirauja, kad idealių sąlygų derinti tuometinį darbą ir sportą, kaip ir dauguma žmonių, neturėjęs. „Kurį laiką dirbau apsaugoje. Nors dirbant naktinėmis pamainomis sunku numesti svorio, nes grafikas nėra patogus, tačiau vis vien sugebėjau tai padaryti. Todėl šiandien drąsiai sakau, kad visi gali keistis gyvendami savo įprastą gyvenimą – nereikia kas dvi valandas valgyti ryžių su vištiena“, – juokaudamas pasakoja Mantas.

Atletiškai atrodantis vyras teigia šiandien turintis ir didesnių ambicijų – nori dalyvauti kūno rengybos varžybose. Kiek laiko užtrunka tokie kardinalūs pokyčiai?

Ilgalaikė perspektyva

36 kg Mantui pavyko numesti per šiek tiek daugiau nei vienus metus. „Trumpalaikės dietos yra neveiksmingos. Jų galima pasilaikyti nebent prieš vestuves, norint įlįsti į proginį kostiumą ar suknelę“, – iš karto pabrėžia treneris.

Jis laikosi kredo, kad kūno rengyba – ne sprintas, o maratonas: „Reikia žiūrėti į ilgalaikę perspektyvą, juk gerai jaustis ir atrodyti norite ne vieną savaitę ar mėnesį. Jeigu rezultatai yra greit pasiekiami, greitai grįžtama į senas vėžes, bet jeigu viską darote iš lėto, chronologiškai, patikima tvarka, galite greitai progresuoti.“

Tiesa, tuos, kurie turi tikslą numesti nemažai svorio, sportininkas čia pat nuramina: „Jeigu dirbate tinkamai, pirmieji rezultatai gali pasijusti jau po mėnesio ar netgi keleto savaičių. Ypač pirmą savaitę svoris krenta staigiai. Vėliau pokyčiai, nors ir lėtesni, tačiau taip pat vizualūs ir juntami.“

Mityba ir treniruotės

Be abejo, pereiti prie naujo gyvenimo režimo reikia palengva – po truputį pratinantis prie sveikų ir maistingų produktų, nenualinant organizmo per daug intensyviu treniruočių grafiku.

„Pirmiausia siūlau palaipsniui atsisakyti riebių produktų, kiaulienos, saldumynų. Nesakau, kad reikia iš viso jų nevalgyti, tiesiog sumažinti. Taip pat ir vaisių, nes juose daug fruktozės, o kartu ir duonos produktų, nes jie nėra sveiki angliavandeniai. Žinoma, reikėtų vengti padažų, kuriuose yra daug cukraus“, – pradedantiesiems pataria asmeninis treneris.

Šiuos išvardytus produktus rekomenduojama keisti liesa mėsa, liesais pieno produktais, kuriuose gausu baltymų. Geruosius angliavandenius (tokius kaip grikiai, ryžiai, avižos, viso grūdo makaronai ir kt.), kaip ir vaisius, reikėtų valgyti pirmoje dienos pusėje. Taip pat svarbu nepamiršti ląstelienos – daržovių, daugumą jų galima valgyti savęs neribojant.

Anot asmeninio trenerio, treniruotėms užtenka skirti 4–5 valandas per savaitę: „Treniruotis galite ir tris kartus per savaitę. Tuomet jūsų treniruotė truks iki valandos, ir dar pusvalandį galėsite skirti kardio pratimams, arba eiti keturis kartus per savaitę sportuojant po valandą. Aš sportuoju nuo 45 iki 75 min., tad tikrai ne valandų valandas.“

Svarbu – motyvacija

Ne vieną salės naujoką jau po mėnesio ar kelių ištinka motyvacijos stygius. Taip dažniausiai nutinka dėl to, kad norimi rezultatai nebūna tokie ryškūs ar staigūs, kaip tikimasi. Taigi labai svarbu teisingai susiformuluoti tikslus ir pasirinkti atitinkamas priemones.

„Iš pradžių geriausia dirbti su treneriu, kuris padeda pamatus, paaiškina, kaip reikia dirbti, taisyklingai atlikti pratimus. Pats domėtis sportu pradėjau žiūrėdamas „Youtube“, tačiau tik trenerių mokymuose supratau, kad ne viską dariau taisyklingai. Kai pradėjau daryti taip, kaip reikia, rezultatai iš karto pagerėjo. Be to, treneris visada gali paspausti, motyvuoti“, – įsitikinęs sveikatingumo klube dirbantis Marius.

Paklaustas, kas jį patį motyvavo dirbti sporto srityje, atsako – estetiniai pokyčiai: „Kai matai, kaip keičiasi tavo kūnas, krenta svoris, atrodai vis geriau, atsiranda labai didelis stimulas tęsti tai, ką pradėjai. Tu tiesiog tuo užsikreti“, – atsako pašnekovas. Kartu jis papildo, kad labai svarbus ir požiūris, kodėl savo laiką ir pastangas verta skirti aktyviam gyvenimui. „Sporto salė yra laikas sau. Tai – pramoga, o kartu ir galimybė pabūti su savimi, savo mintimis. Per tą laiką pailsite protiškai, galite susidėlioti viską į stalčius“, – teigia asmeninis treneris.

Naujus metus žadantiems sutikti su pokyčių dvasia jis siunčia šventinį linkėjimą: „Nedvejokite, nelaukite, kol ateis progresas – imkite ir darykite. Tai galioja ne tik sporto salėje, bet ir gyvenime“, – teigia Mantas Pavliukevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)