Tačiau šį tyrimą atlikę mokslininkai pabrėžia, kad 20 proc. didesnė rizika (visos tyrimo dalyvės buvo jaunesnės nei 50 metų) reiškia vos vieną papildomą diagnozuotą krūties vėžio atvejį iš 7690 moterų, kurios vienerius metus vartojo hormoninių kontraceptinių tablečių.

Mokslininkai išsiaiškino, kad kuo ilgiau vartojamos kontraceptinės tabletės, tuo vėžio rizika yra didesnė, tačiau tokia tendencija statistiškai svarbi tik tuo atveju, jeigu vartojami kontraceptikai su gestodenu.

Tyrimo autoriai pabrėžė, kad ankstesni tyrimai nustatė didesnę krūties vėžio riziką prie menopauzės artėjančioms moterims, kurios ilgą laiką vartojo hormoninių kontraceptinių tablečių. Ir ši rizika išliko žymi net ir po to, kai buvo atsižvelgta į tokius klaidinantį poveikį rezultatui galinčius daryti veiksnius, kaip rūkymas, alkoholio vartojimas bei amžius, kuomet buvo susilaukta pirmojo vaiko. Visi šie veiksniai gali turėti įtakos krūties vėžio rizikai.

Žurnale „The New England Journal of Medicine“ paskelbtose danų mokslininkų atlikto tyrimo išvadose nurodoma, kad tyrimas apėmė visas 1,8 mln. moterų Danijoje, kurioms 1995 metų sausio 1 d. buvo 15-49 metai, arba kurioms sukako 15 iki 2012 metų gruodžio 31 d. Visos skirtingos kontraceptinių tablečių kombinacijos, įskaitant ir gimdos spiralę, kuri išskiria levonorgestrelį, buvo susijusios su didesne krūties vėžio rizika. Tačiau mokslininkai nenustatė tokio ryšio, kai naudojamas kontraceptinis pleistras ar vaginalinis žiedas. Veikiausiai taip buvo dėl to, kad moterys retai naudoja tokias priemones, pabrėžė tyrimui vadovavusi Lina Morch.

Naujausias danų tyrimas ne tik buvo didžiulės apimties, bet ir tyrė dabartines geriamų kontraceptikų kombinacijas, kuriose paprastai yra mažesnės hormonų dozės nei buvo devintajame dešimtmetyje ar anksčiau, vedamajame straipsnyje apie tyrimą rašė Oksfordo universiteto epidemiologijos ir medicinos specialistas mokslų daktaras Davidas Hunteris.

„Esu įsitikinusi, kad bus daug žmonių, kurie bandys užtikrinti, kad moterys nepanikuotų“, – sakė L. Morch. Tyrimo metu ji buvo vyresnioji tyrinėtoja Kopenhagos universitetinėje ligoninėje. Kai jos tyrimo publikavimui buvo pritarta, ji įsidarbino farmacijos kompanijoje, kurios fondas finansavo tyrimą.

„Tačiau manau, kad svarbu pabrėžti, kad yra rizika, kurią turime apsvarstyti. Manau, kad moterys turi būti informuotos apie šiuos dalykus“, – sakė ji.

Kaip savo straipsnyje rašė D. Hunteris, krūties vėžio, o taip pat širdies smūgio ir insulto, rizika vartojant hormoninius kontraceptikus didėja visoms moterims, kai jos sensta, todėl dabar maždaug keturiasdešimties metų amžiaus ilgai hormonines kontraceptines tabletes vartojančios moterys turėtų apsvarstyti galimybę jas pakeisti nehormoniniu kontracepcijos būdu.

Kita galimybė poroms, kurios daugiau nebenori vaikų, yra sterilizacija. O retai lytinių santykių turinčios moterys gali rinkti momentines priemones, kaip prezervatyvai.

Anot M. Morch, absoliutus rizikos padidėjimas – faktinis papildomų krūties vėžio atvejų, susijusių su kontraceptinėmis tabletėmis, skaičius – yra mažas, sakė mokslininkė, tačiau „mes privalome nepamiršti, kad šiuos medikamentus vartoja sveikos moterys“.

Iki šiol daugelis šių moterų veikiausiai neįvertino tokių medikamentų poveikio atsižvelgdamos į įgimtą riziką ar tokių medikamentų duodamą naudą, pridūrė L. Morch. „Juk viskas yra balansas, ar ne?“ – sakė ji.

Pavyzdžiui, kiti tyrimai nustatė ryšį tarp hormoninių kontraceptinių tablečių ir mažesnės kiaušidžių bei gimdos gleivinės vėžio rizikos, nors nė viena iš šių ligų nėra tokia dažna kaip krūties vėžys.

Kontraceptinės tabletės yra tokios populiarios, kad net ir nedidelės krūties vėžio rizikos padidėjimas tarp L. Morch tyrimo dalyvių turi pasekmių visuomenės sveikatai, mano NICHD direktoriaus pavaduotoja dr. Cathy Spong.

„Mes kiekvieną dieną turime reikalą su rizika, ir žmonės ne visuomet tai supranta, – sakė akušerė-ginekologė C. Spong. – Kai kurie žmonės pasakys: „Manęs tai nebaugina. Aš taip pat baiminuosi nėštumo, kuris taip pat savaime yra rizika“.

Tačiau hormoninės kontracepcijos keliamos rizikos ir nepageidaujamo nėštumo rizikos palyginimas yra kiek klaidinantis, mano Vašingtone veikiančios organizacijos „National Women's Health Network“ vadovė Cindy Pearson.

„Atsakymas „O, tai daug saugiau nei gimdyti“ techniškai yra teisingas atsakymas, tačiau nelabai padedantis“, – mano ji. Daug informatyviau būtų palyginti hormoninių kontracepcijos priemonių riziką su kitų kontracepcijos būdų keliama rizika. „Negalime pamiršti kitų kontraceptinių priemonių, nors jos ir nėra populiarios“, – sakė ji.

C. Pearson mano, kad „nors ir labai geras“, L. Morch tyrimas vargu ar paskatins daug moterų atsisakyti hormoninių kontraceptinių priemonių ir rinktis nehormonines priemones. Tačiau ji pabrėžė, kad „tas faktas, jog moterys dabar yra geriau informuotos, yra sveikintinas. Ačiū, Danija“.

Savo vedamajame straipsnyje D. Hunteris taip pat konstatavo: „Šie duomenys leidžia teigti, kad būtina ir toliau ieškoti geriamo kontraceptiko, kuris nedidina krūties vėžio rizikos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)