Specialistai įspėja, jog šiuos skausmus ignoruojant gali laukti skaudžios pasekmės, ir ragina nedelsti – juolab, kad šiuolaikine medicinine įranga sutrikimus galima diagnozuoti ir gydyti gana greitai.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja neurologė Ingrida Šitkauskienė teigia, jog žmonės skundžiasi nugaros skausmais ties stuburo juosmenine ar kakline dalimi, tačiau neretai skausmas gali išplisti ir į visą nugarą ar net galūnes.

Neurologė išsamiai paaiškino, kaip laiku pažaboti ir užkirsti kelią negalavimams, neignoruoti simptomų ir kuo skubiau sulaukti tinkamos pagalbos.

– Kokios yra dažniausiai pasitaikančių nugaros skausmų priežastys, simptomai?

– Nuolatinė stuburo raumenų įtampa, perkrova arba, atvirkščiai, ilgalaikis neveiklumas yra viena iš dažniausių nugaros skausmų priežasčių. Dažniausiai nuo raumenų pertempimo nukenčia kaklinė bei juosmeninė stuburo dalys, nes šių stuburo dalių apkrova svoriu yra didžiausia.

Netaisyklinga laikysena ne tik vaikštant ar stovint, bet ir sėdint darbo vietoje, dažnai kartojami tie patys judesiai dirbant – nuolatinis kėlimas, tempimas, ypač pusiau sulenkta nugara, darbo vietoje, taip pat neatsargus ir netaisyklingas sunkesnių daiktų nešiojimas, stūmimas, kėlimas yra pagrindinės lėtinių nugaros skausmų priežastys.

Skausmus taip pat gali lemti kontaktinis sportas, kritimai. Traumos gali sukelti tiek lengvus stuburo atraminio aparato pažeidimus – raumenų patempimą, tiek rimtus pažeidimus – stuburo traumines tarpslankstelinių diskų išvaržas, slankstelių lūžius.

Lėtinės sąnarių ligos, pavyzdžiui, osteoartrozė, gali sukelti ne tik kelių ar klubų, bet ir stuburo skausmus.

Neretai nugaros skausmai vargina nėščias moteris, šie skausmai atsiranda dėl hormoninių pokyčių, vykstančių organizme nėštumo metu, ir kūno masės padidėjimo.

Kartais nugaros skausmai gali būti susiję su nepakankamu fiziniu aktyvumu, ilgalaikiu sėdėjimu ir dėl to susilpnėjusia stuburo raumenų jėga bei tonusu.

– Kurie simptomai gali būti iš tiesų pavojingi? Kokios pasekmės laukia ignoruojant simptomus?

– Vizito pas gydytoją nereikėtų atidėlioti, jei skausmas užtrunka ilgiau nei 6 savaites, kai jis vargina ne tik tam tikroje stuburo vietoje, bet ir plinta į galūnes – rankas ar kojas, skausmas atsirado po traumos, jei jis susijęs su karščiavimu, labiausiai vargina naktimis, skausmą lydi progresuojantis kojų ar rankų raumenų silpnumas, tarpvietės užtirpimas, šlapinimosi ir tuštinimosi sutrikimas – pastarieji požymiai ypač grėsmingi ir rodo, kad pakenkta didelė dalis nugaros smegenų šaknelių stuburo kanale.

Ignoruojant šiuos rimtus simptomus, kyla pavojus, kad atsiradęs nervų struktūrų pažeidimas taps negrįžtamas, ūminis skausmas taps sunkiai valdomu lėtiniu, reikalaujančiu nuolatinio gydymo, skausmu.

– Kiek laiko gali užtrukti gydymas, kokios priemonės ir medikamentai vartojami, kaip gydymas apriboja darbą ir buitį?

– Gydymo pobūdis ir trukmė labai priklauso, kokia yra nugaros skausmų priežastis. Nugaros skausmas gali būti ūmus ir lėtinis, labai intensyvus ar tik maudimas.

Sveikimo laikas priklauso nuo to, ar labai yra pažeistas stuburas. Lengvas raumenų patempimas gali sukelti nemalonius pojūčius, kurie išnyks vos per kelias dienas, tačiau rimtas nervų šaknelių pažeidimas gali trukti ir metų metus.

Skausmų trukmę lemia tai, ar laiku ir tinkamas buvo skirtas gydymas, ar pacientas supranta ir vengia skausmus provokuojančių veiksnių, taiko profilaktines priemones.

Pacientas prie aktyvios fizinės veiklos po nugaros skausmų paūmėjimo gali grįžti tuomet kai gali laisvai judėti ir nejaučia įtampos nugaroje ar skausmo atliekant įvairius fizinius pratimus – gali šokinėti, bėgti, eiti, lankstytis be diskomforto jausmo.

Kartais gydytojas gali rekomenduoti tam tikrą laiką laikytis tik gulimojo režimo, o kartais, esant raumenų
patempimui, labiau padeda lengvas fizinis aktyvumas ar mankšta. Fiziniai pratimai ypač naudingi, kai skausmų priežastis yra raumenų tonuso susilpnėjimas, ilgalaikis sėdėjimas. Šiuo atveju medikamentinis gydymas dažniausiai ir neskiriamas, užtenka patyrusio kineziterapeuto paslaugų.

Paūmėjusiems nugaros skausmams, jei jie susiję su rimtais stuburo skeleto pakitimais bei nervinių struktūrų pažeidimu, kontroliuoti dažniausiai skiriama nesteroidinių vaistų nuo skausmo.

Reikia atsiminti, kad ilgesnį laiką vartoti skausmą slopinančius medikamentus, nepasitarus su gydytoju, pavojinga, gali atsirasti pripratimas prie vaistų, išryškėti jų šalutinis poveikis, kai kurie vaistai gali sukelti dėmesio bei būdravimo sutrikimų.

Jei vien vaistais skausmo pažaboti nepavyksta, gali būti taikomos skausmo blokados – suleidžiama medikamentų, kurių veikimas trunka kur kas ilgiau.

Tam tikri reabilitaciniai gydymo metodai – akupunktūra, nugaros masažas gali padėti greitai įveikti nugaros skausmą, jei jis užklupo dėl raumenų patempimo, tonuso praradimo dėl neveiklumo.

Nugaros masažas padeda atpalaiduoti įtemptus raumenis, pagerina jų kraujotaką, tonusą, tačiau jo poveikis laikinas, jei pacientas toliau netęsia mankštų ir nestiprina raumenų.

Jei nugaros skausmai susiję su trauminiu ar osteoporozės sukeltu slankstelių lūžiu, taip pat jei plyšęs tarpslankstelinis diskas suformuoja išvaržą, gali būti taikomas ir chirurginis gydymo metodas.

Stuburo skausmų profilaktikai ypač svarbu, kaip miegama, ar patogus čiužinys, ar jis nėra per minkštas, ar jame nėra išgulėtų nelygumų.

Rekomenduojama mesti rūkyti, nes rūkymas susijęs su padidėjusia osteoporozės rizika, pablogėjusia stuburo kraujotaka, rūkymo provokuojamas nuolatinis kosulys verčia įsitempti nugaros raumenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)