Pasak medikų, būtent tokiu metu, kai susirgimų vis daugėja, auga ir susidomėjimas skiepais nuo gripo. Šiuo laikotarpiu vis labiau ryškėja ir tendencija, kai darbuotojus savo lėšomis nuo gripo skiepija darbdavys. Anot jų, tai užtikrina sklandų ir nepertraukiamą įmonės darbą (vadinasi, ir pelną) gripo epidemijos metu, rašoma pranešime spaudai.

Skiepijasi vis anksčiau

Sostinėje įsikūrusios „Endemik“ klinikos šeimos gydytoja Elena Šopytė pastebi, kad dažniausiai skiepais nuo gripo susidomi aptarnavimo sektoriuje veikiančios įmonės: „Įmonėms ir organizacijoms, kurių darbuotojai turi tiesioginį kontaktą su dideliu klientų skaičiumi, skiepai nuo gripo aktualiausi. Taip pat ir gamybos įmonėms, kurioms svarbu nepertraukiama produkcijos gamyba.“

Todėl vis daugiau darbdavių ne tik skatina darbuotojus skiepytis, tačiau tai padaro įmonės lėšomis. Nors paprastai skiepais susidomima gripo sezonui jau prasidėjus, gydytoja E. Šopytė pasidžiaugia, kad darbdaviai rūpintis darbuotojų skiepais kasmet pradeda vis anksčiau – taip, kaip medikai ir rekomenduoja.

Mitai apie gripą

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, skiepai – efektyviausia priemonė apsisaugoti nuo gripo ir galimų jo komplikacijų. Tačiau, pasak gydytojos, juos vis dar supa nemažai mitų. „Viena dažniausių baimių – kad pasiskiepijus iš karto susergama gripu. Iš tikrųjų, gripo vakcina yra negyva ir gripo sukelti paprasčiausiai negali“, – pasakoja E. Šopytė.

Anot gydytojos, kitas gajus stereotipas – kad niekas negali „atspėti“, koks bus konkretaus sezono gripas, todėl vakcina neveiks: „Problema ta, kad dauguma žmonių vis dar galvoja, kad gripas yra tas pats peršalimo virusas, todėl neįvertina, kad tai rimta ir sunki liga, nuo kurios pagyti per kelias dienas nepavyks. Dažnas nė nesusimąsto, kad, palyginus su vakcinos kaina, gripo komplikacijos ir jų gydymas gali pareikalauti kur kas daugiau lėšų ir jėgų.“

Atsiperkanti investicija

Savo darbuotojus nuo gripo šiemet skiepijo inžinerinių konsultacijų ir projektavimo kompanija „Sweco Lietuva“. Anot įmonės personalo specialistės Vilmos Kuzmickienės, tokia praktika įmonėje taikoma jau daug metų. „Skiepai nėra privalomi – darbuotojams suteikiame galimybę, o sprendimą priima jie patys. Tačiau pastebime teigiamą tendenciją: kuo daugiau darbuotojų pasiskiepija, tuo mažesnė tikimybė, kad gripo epidemijos metu susirgs pusė biuro, tad nauda įmonės veiklai akivaizdi.“

Savo darbuotojus šiemet skiepijo ir integruotos komunikacijos agentūra „Idea Group“. Pasak įmonės vadovės Ievos Vozbutaitės-Beliauskės, suteikti darbuotojui galimybę šaltuoju sezonu išlikti sveikam – atsakingo darbdavio pareiga. „Žiema – darbingas laikas tiek mums, tiek mūsų klientams, tad sirgti nesinori. Juolab, kad mūsų darbo erdvė atvira, kolegų neskiria sienos ar durys – tai puiki terpė virusams sklisti. Vakcinos kaina, palyginus su sunkumais, su kuriais susidurtume dėl darbuotojo ligos, yra visiškai nedidelė – tad savo darbuotojus skiepijome šiemet Lietuvos rinkai pristatyta keturvalente vakcina, apsaugančia ne nuo trijų, o nuo keturių gripo viruso potipių. Taip užsitikriname, kad net siaučiant gripo epidemijai dirbsime efektyviai ir sklandžiai“, – pasakoja I. Vozbutaitė-Beliauskė.

Būtent dėl šio aspekto darbdaviai savo darbuotojus skiepija iš įmonės lėšų. „Mažoms įmonėms, kurios neturi daug darbuotojų, sergamumas gripu gali visiškai sutrikdyti įmonės veiklą. Tuo tarpu dideliuose kolektyvuose virusas plinta labai sparčiai, vieni darbuotojai užkrečia kitus ir tokiu atveju darbdavys gali patirti nemažai nuostolių dėl laikino veiklos stabdymo ar reikšmingų užsakymų praradimo. Be to, vakcina apsaugo ne tik nuo gripo, bet ir nuo pavojingų jo komplikacijų, tad nei darbdaviui, nei darbuotojui netenka spręsti ilgalaikių nedarbingumo problemų“, – teigia gydytoja E. Šopytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)