Daugelis pažymi senatvę tokiais požymiais kaip mažėjanti ištvermė, mažėjanti raumenų jėga, sąnarių skausmai, energijos trūkumas, bet ar visa tai galime nurašyti tiesiog senėjimo procesams? Taip, jie vyksta, bet ne taip intensyviai kaip mes galbūt įsivaizduojame.

Pagaliau, reikia suprasti, kad senatvė nėra diagnozė. Viskas priklauso tik nuo pasirinkimo, o savo pastangomis viską galime kontroliuoti bei pasiekti netgi geresnius sveikatos rodiklius nei jaunystės laikais.

Turime suprasti ir dabartinius senolius - daugelis jų turėjo fiziškai sunkų gyvenimą, palyginus su dabartine karta, taip pat jautė daugelio dalykų stygių, neturėjo progos įgauti gero sveikatos IQ.

Išeitis paprasta

Daugeliui senatvė vis dar siejasi su ramybe, poilsiu bei savo kūno saugojimu nuo bet kokio krūvio. Sportas, mankšta asocijuojasi su jaunais žmonėmis, kad tai skirta tik jiems, visgi pavyzdžiai rodo, kad būtent senoliams efektyviausia priemonė yra judėjimo skatinimas ir tai duoda milžiniškus teigiamus rezultatus tiek fizinei, tiek psichologinei sveikatai.

Jaunimui ši nauda yra mažesnė dėl ir taip stiprių kompensacinių organizmo funkcijų, kurios ir būnant pasyviems kompensuoja tai ir nepadaro tokios didelės žalos, lyginant su pasyviu senoliu. O šiuo metu mes turime visas galimybes, pritaikytus parkus pasivaikščiojimams, vyresnio amžiaus žmonėms skirtus sveikatinimo užsiėmimus, daugybę priemonių, padedančių judėti, bei daug informacijos, kurios trūko dabartinių senolių jaunystėje.

Tad dabartinio jauno, išsilavinusio žmogaus pareiga keisti šią situacija, pradedant nuo savo tėvų, senelių. Pasivaikšiojimas, pritūpimas, pilnų amplitudžių rankų judesiai, dubens bei svorių taisyklingas kilnojimas!

Kodėl mes to neatliekame? Todėl, kad mums tai dar neįprasta, keista matyti sportuojančius vyresnius žmones. Tuo metu Vakarų šalyse tai jau seniai propoguojama, kadangi tai nepakeičiami vaistai širdžiai, kaulų tankiui, sąnarių ir virškinimo funkcijai (tai vietos ir organizmo funkcijos, dėl kurių iš esmės ir kenčia dabartiniai senoliai). Mūsų svarbiausia pareiga tai įteigti bei išmokyti ir taip pailginti tėvų ir senelių kokybišką gyvenimą.

Nepamirškime ir savęs, tik mūsų pasirinkimas kaip reaguosime į "Senatvę", kuo anksčiau pradėsime rūpintis bei stebėti savo sveikatą, tuo greičiau tai taps įpročiu visam gyvenimui. Šiuo metu mes turime visas galimybes gyventi iki 100 ir daugiau metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)