Tuomet minėta, kad pagal rekomendacijas šie nemokami skiepai bus skirti vaikams iki 4 metų. Visgi šiandien ministerija persigalvojo – didžiausioje rizikos grupėje yra vaikai iki vienerių metų, tad būtent jie ir bus nemokamai skiepijami.

„Deja, vaikučių skiepijimui nuo meningoko infekcijos galima skirti lėšų tiek, kiek leidžia finansinės PSDF galimybės. Patikslintame PSDF biudžete, kuriam šiandien pritarė Ministrų kabinetas ir kuris jau iškeliavo į Seimą, didėjančios šio biudžeto lėšos bus nukreiptos ir šioms vakcinoms, ir medikų darbo užmokesčiui didinti.

Planuojama, kad skiepijimai nuo B tipo meningokokinės infekcijos bus pradėti nuo 2018 m. liepos 1 d. Būtų skiepijami kūdikiai iki 1 metų amžiaus (2 mėn.,4 mėn. ir 12 mėn. amžiaus, skiepijimo schema yra tokia pati kaip ir kitose šalyse“, - DELFI sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Šiuo metu Jungtinė Karalystė ir Airija yra įtraukusios B tipo meningokokinės infekcijos vakciną į skiepijimų kalendorius nacionaliniu mastu, Italija – devyniuose iš 21 regionuose.

„Taip pat norėtume atkreipti dėmesį, kad B tipo meningokokinės infekcijos vakcina apsaugo tik nuo B tipo meningokokinės infekcijos, tačiau neapsaugo nuo kitų tipų sukeliamų meningokokinės infekcijos formų. Nors B tipo meningokokinė infekcija yra vyraujanti Lietuvoje, susirgimus sukelia ir kitų tipų meningokokai.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, metams kūdikių skiepijimui reikėtų apie 5,2 mln Eur, t.y. 2018 metais poreikis būtų apie 2,6 mln Eur, pradėjus skiepijimus nuo liepos 1 d.“, - sakė ji.

Meningokokinė infekcija - tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Kokie yra simptomai?

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)