Retai Lietuvos ligoninėse besilankančiai šeimai neseniai teko pasinaudoti medikų paslaugomis, tačiau jomis liko nepatenkinti ؘ– nesulaukė reikiamo rūpesčio, reikalavo pakartotinių tyrimų ir kaip vėliau paaiškėjo – ne be reikalo. Vis dėlto, skundžiamos ligoninės personalas turi kitokią įvykių versiją ir informuoja, kad paciento nepatenkintai dukrai tramdyti dėl sukeltų audrų buvo iškviesta policija.

„Nuėjau į priėmimo skyrių, prašiau pakviesti gydytoją, kuri išmetė kaip šunį į gatvę vos vaikštantį, su greitąja atvežtą mano tėtį – skunde Vilniaus m. Klinikinei ligoninei rašė paciento dukra. – Priėmimo skyriuje pasakė, kad jokių gydytojų nėra, visi išėjo namo. Reikalavau pakviesti pavaduojantį gydytoją. Kai suprato, kad tuoj pakelsiu triukšmą, tuo metu priėmimo skyriuje buvusi gydytoja sutiko pakartotinai apžiūrėti tėtį bei pakartoti kraujo tyrimus.“

Diagnozavo gripą, leido vykti namo

Spalio viduryje 66-erių vilnietis greitosios pagalbos automobiliu dėl aukštos kūno temperatūros, blogos savijautos, žemo kraujo spaudimo bei sutrikusios koordinacijos, buvo išvežtas į Vilniaus miesto Klinikinės ligoninės skubios pagalbos priėmimo skyrių. Pasak sergančio vyro dukros, kuri dėl incidento kreipėsi į DELFI redakciją, sunkios būklės tėvas pirmą kartą apžiūrėtas gydytojos buvo tik po 2 valandų po atvykimo į Pirminės-skubiosios pagalbos skyrių – jam buvo atlikti įvairūs tyrimai, skirti vaistai temperatūrai sumažinti.

Pasak ligonio dukros, šiam vyrui buvo diagnozuotas gripas ir naktį, būklei tapus stabiliai, jam buvo leista vykti namo, tačiau šis paprašė pasilikti ligoninėje iki ryto, kuomet pradės važiuoti viešasis transportas.

Apie 7 val. ryte iš patalpos, kurioje jis miegojo, slaugytojos jį išprašė. Vyras susiruošė namo, bet dėl silpnos savijautos ir sutrikusios koordinacijos sugebėjo tik prisėsti ant artimiausio suolo koridoriuje.

Ryte į ligoninę atvykusi dukra pasiimti tėvo, pamatė, kaip prastai jis atrodo. Jau prieš tai telefonu iš tėvo žinojusi apie situaciją, pyko ant gydytojų ir reikalavo pakartotinių tyrimų.

Ryte būklė neatitiko pirminės diagnozės

Kaip rašoma skunde, dar kartą atliktus tyrimus ir apžiūrėjus pacientą, gydytoja susirūpino paciento būkle, nes šioji neatitiko prieš tai nustatytos diagnozės. Tik tuomet vyrui buvo daroma lašelinė ir iškviesta greitoji į Mykolo Marcinkevičiaus ligoninę neurologo apžiūrai. Šioje įstaigoje nustatyta, kad vyrui – erkinis encefalitas, diagnozė patvirtinta VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centre.

Čia, kaip sakė paciento dukra, vyras išgulėjo dvi savaites – vieną iš jų – reanimacijos skyriuje.

Sergančiam tėvui atgavus jėgas, moteris Vilniaus m. Klinikinei ligoninei parašė skundą ir išdėstė klausimus, į kuriuos reikalavo atsakymų. Pasak jos, ne į visus buvo atsakyta.

Išnagrinėtas skundas – atsakymas netenkino

Dėl skundo ligoninėje buvo atliktas neplaninis vidaus medicinos auditas. Skunde į atsakymą patikslinta, kad pacientui Vilniaus m. Klinikinėje ligoninėje diagnozuotas tik karščiavimas, o šis nepatikslintas. Atsakyme taip pat nurodyta, kad pacientas apžiūrėtas ne po daugiau nei 2 valandų atvežimo į priimamąjį, kaip sakė paciento dukra, o iškart atvykus.

Paciento dukra įžvelgė klastą, kad tyrimų rezultatų lapuose, kurie buvo įteikti jos tėvui, nebuvo nurodyta apžiūrėjusios gydytojos pavardė, neuždėtas joks antspaudas, neužfiksuota aukšta kūno temperatūra.

Ligoninės auditas paaiškino: „Darant priėmimo lapo kopiją, ji buvo padaryta netiksliai, todėl kopijoje nėra matoma pažymėta kūno temperatūra, neįskaitomas gydytojos vardas ir pavardė.“ Pasak ligoninės audito, ant krūtinės ląstos rentgenologinio tyrimo nebuvo gydytojos pavardės ir parašo, nes tyrimo įvertinimas buvo patalpintas ligoninės elektroninėje informacinėje sistemoje, iš kurios ir buvo atspausdintas tyrimo įvertinimas. „Atspausdintame radiologinio tyrimo vertinime yra nurodytas gydytojos A. Mačionienės vardas ir pavardė, profesinė kvalifikacija, spaudos numeris“, – tęsiama atsakyme į skundą.

Paciento dukros šis atsakymas vis tiek netenkino, nes tai, kad ant tyrimų rezultatų lapų nėra nei gydytojų pavardžių, nei parašų, nei antspaudų, pastebėjo Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės gydytojas. Kaip pasakojo sergančiojo dukra, pasak gydytojo, taip įstaigos daro tada, kai tiksliai nežino, kas yra pacientui ir gydytojai bando išvengti atsakomybės, jei kartais bus rašomas skundas.

Skundžia aplaidumu

Paciento dukra ypač pasipiktinusi, kaip ji sako, dėl gydytojų aplaidumo – šie nustatė tik karščiavimą, ankstyvą rytą esant silpnai savijautai liepė jos tėvui vykti namo, o atsitiko tai, kad moteriai pakėlus skandalą, kitoje ligoninėje buvo nustatyta kita diagnozė.

Vilniaus m. Klinikinės ligoninės auditas atsakydamas į skundą rašė: „Tuo metu (kai pacientas atvyko į Vilniaus m. Klinikinę ligoninę) jūsų tėčio neurologinė būklė buvo stabili, nervų sistemos pažeidimų požymių gydytoja nestebėjo.“ Atsakyme rašoma, kad apie 7 val. slaugytojoms paprašius vyrą išeiti iš apžiūros kabineto, jis atsistojo ir išėjo, skundų dėl sveikatos būklės neišsakė. Atsakyme į skundą rašoma, kad tik ryte ryškėjo galvos smegenų pažeidimo požymiai, gydytoja, įtardama ūminį galvos smegenų kraujotakos sutrikimą, iškvietė GMP brigadą ir išsiuntė pacientą neurologo apžiūrai.

Pasak Vilniaus m. Klinikinės ligoninės ryšių su visuomene specialistės Eugenijos Kostinienės, audito grupei vadovavo aukščiausios kvalifikacijos gydytojai – Vidaus ligų klinikos vadovė profesorė Danutė Kalibatienė ir gydytojas chirurgas med. dr. Juozas Oleka.

„Atlikus auditą nustatyta, kad skundo autorės tėčiui Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje suteikta pagalba ir atlikti tyrimai buvo adekvatūs tuo metu buvusiai paciento būklei. Audito grupės įpareigojimu minėtas skundas dar kartą papildomai buvo išnagrinėtas Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus darbuotojų susirinkime, su juo supažindinti visi skyriaus darbuotojai. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė pacientui sąžiningai suteikė pagalbą ir atliko visus privalomus veiksmus ir tyrimus“, – informavo E. Kostinienė.

Iškvietė policiją

Vilniaus m. Klinikinės ligoninės personalas pažymėjo, jog paciento dukra buvo tokia įtūžusi, kad nuvykusi į VUL Santaros klinikų Infekcinį centrą, jai sutramdyti buvo iškviesta policija. Daugiau apie situaciją policiją iškvietusi gydytoja nepasakojo ir nei patvirtino, nei paneigė šio fakto. Tai, kad policija buvo kviesta situacijai suvaldyti, patvirtino kiti Infekcinio centro darbuotojai.

Vilniaus m. Klinikinė ligoninė teigia išnagrinėjusi šią komplikuotą situaciją ir paciento dukros skundus ir teigia, jog padarė viską, ką tuo metu galėjo padaryti ir tvirtina, kad prieš tai erkinio encefalito ligos požymių nebuvo užfiksuota.

Paciento dukra ypač nepatenkinta jos tėvą ištikusia situacija, kaltina gydytojus aplaidumu ir žada skųsti ligoninės darbuotojus Sveikatos apsaugos ministerijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (440)