Tai toks metų laikas, kai, regis, niekas anksčiau ar vėliau neišvengia nosies šnarpštimo ir čiaudulio.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai tėra įprastas peršalimo virusas, jūsų negalavimus gali kelti ir visai kita priežastis, apie kurią net nenutuokiate, rašo dailymail.co.uk.

Iš tikrųjų slogos kaltininku gali būti „namų peršalimas“, arba, kitaip tariant, alergija kažkuriems jūsų pačių daiktams.

Tai pasirodo po įspėjimo, kad Kalėdų eglės gali kelti didelį pavojų astma sergantiems žmonėms – jos gali sukelti stiprų priepuolį.

Panašiai, kaip ir šienligė vasarą, alerginė reakcija į jūsų namų daiktus gali pasireikšti čiauduliu, tekančia nosimi ir paraudusiomis, ašarojančiomis akimis.

Alergenų barjerą sukūręs Maxas Wisebergas teigia, kad vien tik Didžiojoje Britanijoje tokios alergijos gali kamuoti iki 12 mln. žmonių.

M. Wisebergas, pats sergantis šienlige, pasakojo pastebėjęs, kad net nukritus oro temperatūrai, jo simptomai nepraeidavo.

„Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje nuo šienligės kenčia maždaug kas penktas gyventojas. „NHS Choices“ nurodo, labai paplitusios ir namų vidaus alergijos. Šio tipo alergijomis gali sirgti 20 proc. gyventojų“, - „The Sun“ pasakojo jis.

„Šių alergijų mes neišvengiame ir Kalėdų periodu, kai ant eglių pradeda kauptis pelėsiai, žiedadulkės ir dulkės, galinčios suaktyvinti simptomus“.

M. Wisebergo patarimai, kaip kovoti su namų vidaus alergijomis:

1. Kontroliuokite oro drėgmę.

Jei oro drėgnumas jūsų patalpose bus minimalus, tai padės sulaikyti namuose tūnančius alergenus.
Dulkių erkutės ir pelėsis mėgsta drėgną aplinką. Kad namuose oro būtų sausenis, galite įsigyti drėgmės surinkimo prietaisą. Taip pat venkite džiovinti drabužius ant radiatorių.

2. Įsigykite dulkių siurblį.

Naudodami dulkių siurblį su HEPA (didelio efektyvumo smulkių dalelių) filtru, galite sumažinti alergijos simptomus.

Reguliariai siurbkite namus, ypač lovas ir tekstilę, kad sumažintumėt dulkių erkučių, pelėsių sporų, žiedadulkių ir augintinių plaukų sankaupas.

3. Valykite namus drėgna šluoste.

Vien tik dulkių siurblys gali nepašalinti visų alergenų, taigi imkitės darbo drėgna šluoste.

4. Reguliariai skalbkite patalynę.

Jei esate alergiški, apvilkite pagalves dulkių erkutėms nepralaidžiais užvalkalais. Panašius užvalkalus taip pat naudokite antklodėms ir čiužiniams.

Reguliariai skalbkite patalynę. Paklodes ir užvalkalus skalbkite kiekvieną savaitę bent 60 laipsnių vandens temperatūroje.

Kas yra Kalėdų eglės sindromas?

Per kiekvienas Kalėdas Didžiojoje Britanijoje beveik 300 žmonių patenka į ligonines dėl rimtų astmos priepuolių, nurodo organizacija „Asthma UK“.

Eglės kaupia pelėsius, kurie šiltose patalpose pradeda daugintis. Jų sporos patenka į astma sergančių žmonių plaučius.

Tačiau dirbtinės eglės taip pat nėra išeitis – jose taip pat prisikaupia dulkių ir pelėsio, kol jos sandėlyje laukia savo valandos.

Vienas JAV tyrimas parodė, kad kelios savaitės prieš Kalėdas ir po jų padažnėja kvėpavimo ligos, pramintos Kalėdų eglės sindromu.

Šiaurinės dalies medicinos universitetas Niujorke ant 28 atskirų Kalėdų eglių aptiko 53 skirtingų rūšių pelėsių. Dauguma jų buvo potencialūs alergenai.

Jo tyrimas parodė, kad vos per dvi savaites, kai eglė pastatoma namuose, ore sklandančios pelėsių sporos nuo 800 sporų viename kvadratiniame metre pasidaugina iki 5 tūkst. sporų.

Štai ką rekomenduoja „Asthma UK“ alergiškiems žmonėms:

Jei statote tikrą Kalėdų eglę:

Prieš parnešdami eglę namo, nuplaukite ją vandeniu iš žarnos. Tai padės pašalinti alergenus.

Statykite eglę vėsiausioje namų vietoje.

Jei alergijos simptomai sustiprėjo, nedelsiant eglę išneškite.

Jei renkatės dirbtinę eglę:

Drėgna šluoste nuvalykite dulkes nuo eglės ir visų kalėdinių dekoracijų.

Kai pasibaigus šventėms pakuosite eglę ir puošmenas, naudokite plastikinius maišus ir dėžes, kad jie apsaugotų nuo dulkių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)