Kia Gott iš Bradfordo guli intensyvios priežiūros skyriuje. Neseniai mergaitei buvo amputuota ketvirta galūnė (vaizdo reportažas apie mergaitę - čia).

Grafienė – ji ištekėjusi už princo Edwardo, globojančio organizaciją „Meningitis Now“ – pati yra dviejų vaikų mama. Ji asmeniškai parašė sergančios mažylės šeimai: „Sužinojusi apie jūsų gražiąją dukrelę Kią, panorau parašyti jums. Mano širdis visiškai sudaužyta, esu priblokšta Kios prognozės ir negaliu net įsivaizduoti, kaip jūs jaučiatės šiuo neįmanomai sunkiu metu. Labai apgailestauju dėl to, ką jums tenka šiuo metu išgyventi. Žinau, kad žodžiai esmės nekeičia, tačiau jaučiau postūmį susisiekti su jumis. Linkiu jums ramybės, stiprybės ir vilties Kiai sveikstant, ir siunčiu savo meilę jūsų šeimai.“

Nė metukų neturinčiai mergaitei, susirgusiai prieš du mėnesius, gresia odos persodinimas, klausos ir regos netekimas, 90 procentų smegenų pažeidimai, be to, ji slopinama už heroiną stipresniais vaistais. Meningitą sukėlė meningokoko bakterija.

„Ji yra ištverminga mažylė“

Kios teta Terri Mitchell šią savaitė socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Kia ištvėrė ketvirtą amputaciją, bet ir toliau kovoja. Po visų operacijų ji šiek tiek mieguista.“

Kita jos teta Donna Gott pridūrė: „Ji yra ištverminga mažylė, ji turi čia būti. Lovoje ji atrodo tarsi mažas pliušinis meškiukas.“

Mažylė susirgo prieš du mėnesius. Pirmiausia išbėrė visą jos kūnelį, o kai nustojo funkcionuoti plaučiai, mergaitė buvo skubiai atvežta į ligoninę. Nors Kia vis dar guli ligoninėje, tačiau ji jau atjungta nuo kvėpavimo įrangos ir kvėpuoja savarankiškai.

Per ligoninėje praleistą laiką mergaitė priaugo šiek tiek svorio, jai išdygo du dantukai. Smegenų skenografija nerodo tolimesnių pažeidimų ar infekcijos, tačiau vis tiek manoma, kad intensyvios priežiūros skyriuje Kia bus dar mažiausiai iki sausio mėnesio.

Pasak jos tetos D. Gott, Kiai leidžiami už heroiną stipresni vaistai nuo skausmo „Fentanyl“. Mažosios ligonės šeima turi lėlę amputuotomis kojomis, kuri leis jiems lengviau paaiškinti Kios būklę jos ketverių metukų sesutei Elsie.

Skiepai leidžiami tik nuo dvylikos mėnesių

35 metų Kios tėvas Paulas Gottas, dirbantis langų montuotoju, įsitikinęs, kad jaunesnioji dukra užsikrėtė liga tik dėl to, kad Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba pernai metais nusprendė nuo meningito skiepyti ne jaunesnius kaip dvylikos mėnesių kūdikius, mat šalyje tokių atvejų pasitaikydavo nedaug. Todėl jis inicijavo peticiją, kuria siekiama skiepyti nuo šios ligos jaunesnio amžiaus kūdikius.

P. Gottas „ITV News“ sakė: „Man bloga ir pagalvoti, kad jie gali nutraukti tai, kas gali išgelbėti tiek gyvybių.“

Gali būti pažeista 90 procentų smegenų

Pirmiausia prieš du mėnesius pasirodė bėrimas ant Kios veido ir kūno. Atsisakius plaučiams, mergaitė buvo skubiai nuvežta į ligoninę Vakarų Jorkšyre. Bradfordo karališkosios ligoninės gydytojai sakė, kad tai blogiausias meningokokinės C septicemijos atvejis, kokį jiems teko matyti per pastaruosius 25 metus.

Gydytojai įspėjo Kios šeimą, kad jai gali tekti amputuoti galūnes, mergaitė gali netekti regėjimo ir klausos, gali būti pažeista 90 procentų jos smegenų.

Kaip pranešė „Telegraph & Argus“, atliekant pastarąją amputavimo operaciją buvo pašalinta tik dalis Kios kojos, kojo dalis virš kelio buvo palikta.

Mergaitės šeima sukūrė lėšų rinkimo puslapį „JustGiving“, kuriame tikisi surinkti pinigų Kios namų pritaikymui jos poreikiams.

Kas sukėlė šią ligą?

Nacionalinė sveikatos tarnyba vakcinos „MenC“ jaunesniems nei dvylikos mėnesių kūdikiams neskiria nuo 2016 metų liepos, nes Jungtinėje Karalystėje šia liga suserga itin mažai kūdikių ir vaikų. Kūdikiai ir toliau skiepijami vakcina „MenB“, apsaugančia nuo meningokokinės B grupės bakterijos, kuri vaikų grupėje sukelia daugiau kaip 90 procentų tokių infekcijų. Skiepijama aštuonių savaičių, šešiolikos savaičių ir vienerių metų.

Meningokokinė C septicemija sukeliama bakterijos, kuri gyvena kas dešimto žmogaus galugerklyje. Paprastai ji nedaro jokios žalos. Tačiau jeigu bakterija patenka į kraujotaką, ji gali sukelti gyvybiškai pavojingą infekciją.

Bakterinio meningito mažiems vaikams (juos liga gali pražudyti vos per kelias valandas) požymiai: aukšta temperatūra, vėmimas, galvos skausmas, sąnarių ir raumenų skausmai. Taip pat tėvams patariama atkreipti dėmesį į šaltas rankas, drebulį, pablyškimą, dėmes ant odos, bėrimus ant kūno, jeigu vaikas yra mieguistas, vangus ar kliedi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)