Kokie sveikatos sutrikimai labiausiai tikėtini, esant negydomų dantų problemoms? Stabilaus ir galutinio sąrašo nėra ir, tikėtina, nebus, nes nei medicinos mokslas, nei ligų sukėlėjai „nestovi vietoje“ – abi pusės progresuoja: tobulėja ir diagnostikos priemonės, sukuriami nauji, efektyvesni vaistai, ir didesnį atsparumą nuolat įgyja patogeniniai mikroorganizmai, rašoma pranešime spaudai.

Tai nemaža problema, nes skiriami arba stipresni vaistai, arba didesnės jų dozės, palyginus su keliolika ar keliasdešimt metų atgal. O vaistai dažnai pasižymi ir šalutiniu nepageidaujamu žmogaus organizmui poveikiu.

Tačiau nustatytas faktas, kad neteisingai prižiūrimi dantys gali sukelti dar rimtesnes sveikatos problemas, nei dantų skausmas (kaip dantų ligų simptomas) ir pačių dantų ligos - pulpitas, periodontitas, dantų ėduonis, arba kariesas. Tuomet, - konstatuoja Kauno odontologijos klinikos vadovas ir odontologas Mindaugas Gaučys, - šios infekcijos sukeltas ar paaštrintas bet kurio „susirgusio“ kito organo gydymas vaistais bus ne toks efektyvus, kol nesugydyti dantys ir nelikviduotas jų pulpoje (minkštojoje dalyje po dentinu) bei šaknų kanaluose progresuojantis, gausus patogeninių mikroorganizmų - ligų sukėlėjų židinys.

Dantų ėduonies, arba karieso, pažeisto ir negydomo danties vietoje infekcija išplinta iki žandikaulio kaulo, supūliuoja ir tampa sveikatai pavojingu mikrobų židiniu

1. Sveikas dantis.

2. Danties paviršius vos pažeistas karieso.

3. Danties paviršius jau aiškiau pažeistas karieso, tačiau žmogus gali nejausti skausmo ir karieso nepastebėti. Profilaktinės apžiūros metu pažeistą danties vietą pastebėtų odontologas ir laiku sustabdytų karieso plitimą.

4. Negydomas kariesas ardo danties kietuosius sluoksnius gilyn, situacija dar nėra labai pavojinga, ir laiku užplombavus, dantį galima išsaugoti.

5. Negydomas kariesas progresuoja, suardo ir pažeidžia gilesnius kietuosius danties sluoksnius taip, kad pažeidimą gali pastebėti ir pats žmogus. Akivaizdi skylutė – rimtas signalas, kad delsti negalima.

6. Negydomas kariesas suardo kietuosius danties sluoksnius kiaurai, ertmė pasiekia minkštuosius danties audinius – pulpą, ir greitai prasidės danties šaknų kanalų uždegimas.

7. Prasidėjo vieno danties šaknies kanalo skausmingas uždegimas, ir pacientai dažniausiai kreipiasi į odontologą.

8. Infekcija plinta abiem danties šaknies kanalais už danties ribų iki žandikaulio kaulo ir gali jį pavojingai pažeisti, – kaulas pradės irti ir nykti.

Apleistų ir negydomų dantų sąsaja su kitoms ligoms

Sukaupęs ilgametę odontologo darbo patirtį (23 metai dantų gydymo ir protezavimo, 18 metų dantų implantavimo patirtis) daktaras M. Gaučys išvardija ligas, prie kurių atsiradimo ar paaštrėjimo gali prisidėti ir netinkama burnos higiena bei negydomi dantų infekcijos židiniai. Nes burna yra viena tokių vietų, kur gausu įvairiausių bakterijų.

Endokarditas, arba širdies vidinio dangalo uždegimas. Ši širdies liga dažniausiai kyla, kuomet bakterijos iš kitų kūno vietų kraujotakos sistema patenka iki širdies ir puola silpnesnes, pažeistas širdies vietas.

Kraujotakos sutrikimai ir jų sąlygotos ligos, pavyzdžiui, išeminė širdies liga ar netgi insultas. Tyrimai rodo, kad jos gali kilti dėl burnos bakterijų sukeliamų uždegimų komplikacijų.

Šlapimo pūslės gleivinės ir inkstų uždegimo viena priežasčių – infekcija, patekusi iš negydomo ir progresuojančio dantų karieso bei jo sukeltų padarinių.

Gimdymo komplikacijos. Periodontitas gali būti priešlaikinio gimdymo priežastis. Ar susimąsto nėščiosios, dėl kokių priežasčių nėštumo metu būtina pasitikrinti dantis? Gi dėl galimos dantų infekcijos pasekmių rizikos nėštumo bei gimdymo metu.

Cukraligė, arba diabetas. Ryšys tarp diabeto ir dantenų ligų pastebėtas seniai. Dantenų ligos yra daug dažnesnės ir sunkesnės formos tarp žmonių, sergančių cukralige. Greičiausiai tai yra viena kitą palaikančios ir skatinančios sveikatos problemos. Dėl diabeto susilpnėjęs organizmo imunitetas dažnai pasireiškia dantų problemomis. Šios, savu ruožtu, trukdo organizmui reguliuoti gliukozės koncentraciją kraujyje. Tyrimai rodo, kad tinkama dantų priežiūra padeda kontroliuoti ir diabetą.

Kitos kūno ligos, susietos su prasta burnos higiena bei negydomų dantų infekcijos židiniais. Su dantų problemomis susijęs sjogreno sindromas (gaminami antikūniai prieš savo organizmą, ir pažeidžiamos išorinės sekrecijos liaukos, pvz., ašarų ir seilių, pasireiškiančios sutrikdytos jų veiklos būdingais simptomais), artritas, valgymo sutrikimai ir kt. Kai kurios šių ligų gali prasidėti nuo dantų problemų, kitos gali pačios skatinti dantų ligas.

Bet kuriuo atveju, žmogaus organizmas yra viena sudėtinga sistema, ir praktiškai nebūna, kad sirgtų tik kažkuri konkreti atsiribojusi kūno dalis, o visas organizmas būtų sveikutėlis.

Kol dantys ir dantenos sveiki ir tinkamai prižiūrimi, rimtesnio pavojaus kitiems organams nėra. Ypač – jei imunitetas stiprus, organizmas sveikas, užgrūdintas ir atsparus ligoms.

Išsaugoti dantis ir sveikatą yra lengviau, pigiau ir palankiau, nei viską praradus atkurti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)