Antradienį ryte sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasidalino pašaipiu atsakymu politikui.

„Galiu tik spėlioti, kodėl kolega Gabrielius klaidindamas visuomenę apie tai, kad neva akių lęšiams skirtas skystis yra receptinis savo Facebook paskyroje įsidėjo rusišką GYVULIAMS skirtą NaCl tirpalą. Juk tai net ne skystis lęšiams! Oi negražu, negražu? Dezinformacija ir žmonių klaidinimas!

Jei jau kolegai kyla problemų randant vandens akių lęšių priežiūrai, mielai padovanosiu kelis litrus distiliuoto vandens, kurio galima įsigyti ne tik be recepto, bet net ir ne vaistinėje, o tiesiog parduotuvėse. Jei tai problema, visuomet esu pasirengęs padėti nesusigaudančiam kolegai?“, - rašė A. Veryga.

Gyvuliams skirtas  NaCl tirpalas

Kaip DELFI sakė ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, SAM šiuo metu dėl politiko veiksmo netgi svarsto dėl kreipimosi i Etikos ir procedūrų komisiją.

Antradienį popiet istorija rutuliojosi toliau. Gabrielius Landsbergis feisbuke paaiškino, kodėl pasinaudojo ministro sukritikuota nuotrauka.

„Mano akulioriai patraukė žurnalistų, ministrų ir net PREMJERO dėmesį. Nenorėjau teikti sveikatos ataskaitos, pasakiau tik tiek, kad man reikalingas BŪTENT fiziologinis skystis. Nerašiau, kad aš juo plaunu, nerašiau, kad jame laikau. Tai ypatingai susidomėjusiems dar sykį kartoju - man reikalingas toks preparatas.

Ačiū, ministre, ačiū, Premjere, už atskirą dėmesį mano akims. Žinau, ko man reikia ir ką naudoti. Bet klausimas kitas - ar mano akys dabar Jums, Ministre, svarbiausia tema? Rimtai? Aš savo problemą išsispręsiu, kaip nors. Bet ką darys tie, kurie dabar negali pakliūti pas daktarą receptų vaistams, kuriuos vartoja pusę gyvenimo? Gal rasit laiko apie tai pakalbėti? Ne tik viską „sustumti” ant vaistinių. P.S. nuotraukas dažnai naudoju kaip humorą, todėl prie šio įrašo įdėsiu asilą“, - rašė jis, taip ir pasielgtas.

Viena rizika – nepasiruošusi Vyriausybė

Kaip jau rašėme pirmadienį, Gabrielius Landsbergis pasidalino savo istorija mėginant įsigyti jam reikalingo fiziologinio tirpalo ir iš šio eksperimento kilusiomis išvadomis.

„Jiems (red. past. - lęšiams) įsidėti reikia fiziologinio tirpalo, kitaip tariant druskingo vandens. Visur pasaulyje galima įsigyti tokio druskingo vandens specialiai kontaktiniams lęšiams, bet Lietuvoje - ne. Lietuvoje užtat galima (buvo galima) nusipirkti fiziologinio tirpalo, kurį leidžia į veną, kai organizmui trūksta skysčių ir jį naudoti kontaktiniams lęšiams. Perskaičiau žiniasklaidoje, kad dabar druskingas vanduo bus parduodamas tik su receptu. Dar iš ministro sužinojau, kad čia vaistinių kerštas už tai, kad valstybė gali vaistines tikrinti. Nusprendžiau patikrinti kaip yra iš tikrųjų“, - feisbuke rašė konservatorius.

Keliose sostinės vaistinėse jis išgirdo neigiamą atsakymą ir tik vienoje politiko pasigailėjusi vaistininkė tarstelėjo: „galiu jums parduoti, jei jau labai reikia“.

G. Landsbergis retoriškai klausė, kodėl tik priėmus įstatymo pataisą, kad vaistinės būtų daugiau tikrinamos, vaistininkai staiga sumanė pradėti vykdyti ministro įsakymą Nr. 112, kuriuo turi būti reikalaujama recepto už visus receptinius vaistus?

„Tai ar nusipirksiu aš fiziologinio skysčio be recepto? Bijau, kad ne :/ Tai, kad ministras Veryga pasakė, jog nekontroliuos vaistinių dar pusę metų, - nepadės nei man, nei kitiems perkantiems vaistus. Ar reikia kontroliuoti vaistines? Mano nuomone - tikrai taip. Ar ministras pagalvojo apie pasekmes? Deja. Ar peržiūrėjo vaistų sąrašus, kad fiziologinį skystį (ar kitus nereikšmingus preparatus) būtų galima pirkti be receptų? Ne. Ar padarė, kad nekompensuojami vaistai būtų pasiekiami vaistininkams per e-recepto sistemą, taip, kaip kompensuojami? Irgi ne.
O štai Seimo nariams pristatė, kad papildoma kontrolė neturės jokių rizikų… Galiausiai išaiškėjo, kad viena rizika visgi buvo - tai nepasiruošusi Vyriausybė“, - reziumavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2205)