Vyrams ir moterims, kurie daugiau nei 15 metų kiekvieną savaitę išgerdavo 28 ar daugiau alkoholinių gėrimų vienetų ir per dieną surūkydavo po pakelį cigarečių, daug anksčiau pasireikšdavo keturi fiziniai senėjimo požymiai.

O alkoholio nevartoję ir nerūkę žmonės arba tie, kurie ir vieną, ir kitą darė saikingai, seno vienodai.

Danų mokslininkai pasirinko keturis senėjimo požymius: ausų spenelių susiraukšlėjimą, pilkų žiedų atsiradimą aplink ragenas, odos pageltonavimą ir vyriško tipo plikimą. Visi šie požymiai siejami su didesne širdies ligų ir net mirties rizika.

Pastaraisiais metais Jungtinėse Valstijose fiksuojamas gausesnis alkoholio vartojimas. Statistika rodo, kad nuo 2002 iki 2013 metų vadinamojo rizikingo alkoholio vartojimo (kai moteris per dieną išgeria keturis ar daugiau alkoholinius gėrimus, o vyras – penkis ir daugiau) mastas padidėjo beveik 30 proc.

Nors rūkymas vis labiau praranda populiarumą, maždaug 17 proc. suaugusiųjų Jungtinėse Valstijose 2014 metais rūkė.

Kosmetinis rūkymo ir alkoholio vartojimo poveikis yra gerai žinomas. Alkoholis sausina odą ir skatina jos uždegimą. Be to, dėl jo formuojasi raukšlės, oda praranda tolygią spalvą. O dėl rūkymo ant lūpų formuojasi raukšlės, nes rūkymas stabdo kolageno gamybą ir mažėja odos elastingumas, dėl jo suglemba ir susiraukšlėja oda.

Tačiau danų mokslininkai panoro pademonstruoti, kad apie tabako ir alkoholio žalą išduoda ne tik oda. Tiek rūkymas, tiek gausus alkoholio vartojimas padidina daugybės potencialiai mirtinų ligų riziką. Kopenhagoje veikiančio Nacionalinio sveikatos instituto mokslininkai nusprendė įvertinti fizinius požymius, siejamus su kai kuriomis dažniausiomis ligomis, kurios susijusios su alkoholiu ir tabaku.

Tyrimas buvo pradėtas 1976 metais, jo metu stebėta daugiau nei 11 tūkst. 500 žmonių. Jo metu buvo nustatyta, kad moterims, kurios per savaitę išgerdavo 28 ar daugiau alkoholinius gėrimus, kas yra keturis kartus daugiau už vidurkį, 33 proc. dažniau aplink ragenas susiformuodavo pilkas žiedas. O moterims, kurios per savaitę išgerdavo 35 ir daugiau gėrimų, dažnis padidėdavo iki 35 proc.

O rūkaliams, kurie nuo 15 iki trisdešimties metų per dieną surūkydavo pakelį cigarečių, senėjimo požymiai pasireikšdavo 41 proc. dažniau.

Apskritai žmonėms, kurie patekdavo į visas „sunkiausias“ rūkymo ir alkoholio vartojimo kategorijas, pasireikšdavo keli ar visi keturi senėjimo požymiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)