„2004 metais pradėtas Rytų Lietuvos kardiologijos projektas, kurio tikslas buvo sukurti pradžią sveikatos įstaigų tinklui, – pasakojo Santaros klinikų vadovas prof. K. Strupas. – Šis projektas buvo įvardintas kaip vienas efektyviausių, įgyvendintų Europos struktūrinių projektų. Jis buvo įveiklintas, bet neišplatintas ir po to vėl prisimintas. Šio tinklo pagrindu buvo galima padaryti ne tik širdies ligų klasterį.“

Klinikų vadovas sako, kad šio tinklo idėja ne tik ir toliau bus garsinama, bet ir vystoma. Medikų komanda jau kreipėsi į telekomunikacijų technologijų įmonę, norėdama efektyvesniam gydymui panaudoti išmaniąsias mobiliąsias technologijas.

„Idėjų mums patiems kurti daug nereikia, jas reikia įgyvendinti, – sako prof. K. Strupas. – Mobiliajame telefone gali būti signalinė sistema sergantiesiems širdies ligomis. Pavyzdžiui, yra aplikatoriai, kuriais per mobiliąsias įrangas galima susisiekti su centru, kurių monitoriais jūs esate sekami, atsiradus problemai, gydytojas jus gali konsultuoti per atstumą.

Tai ypač padėtų pacientams, sergantiems lėtinėmis ligomis. Naudojant mobiliąsias aplikacijas galima pasiekti žymiai daugiau, galbūt dalinai tai išspręsti pacientų eiles, tai galbūt išspręstų ir receptų išrašymo problemą – pacientui nereikėtų eiti pas gydytoją išsirašyti vaisto, o tai būtų atliekama mobiliuoju telefonu.

Yra e.sveikatos pradmenys, mobiliųjų technologijų sklaida. Stiprybes, kurios jau yra, reikia įveiklinti, o idėjas vystyti.“

VUL Santaros klinikų vadovas prof. Kęstutis Strupas pakomentavo visuomenės veikėjų ir Lietuvos piliečių idėjas, siūlomas projektui „Idėja Lietuvai“.

Populiariausia jų – įteisinti psichoaktyvių kanapių naudojimą psichinės ir fizinės sveikatos gerinimui (rekreacijai).

„Kadangi esu gydytojas, tai komentuosiu tik gydomąjį kanapių poveikį, kuris kai kuriose srityse yra įteisintas, pasiteisinęs. Politikai šį įstatymą svarsto ir, panašu, jis bus priimtas. Tai bus naudinga tais atvejais, kai tas preparatas iš tiesų yra veiksmingas. Pareiga už savo sveikatą turi egzistuoti ir reikia ją vystyti, o ne jai nepriešgyniauti. Kanapių naudoti rekreacijai nereikėtų“, – mano prof. K. Strupas.

Kita idėja – tie, kas propaguoja sveiką gyvenimo būdą, turėtų mokėti mažesnes PSD įmokas.

„Yra tokių kraštų, kur įvestas papildomas mokestis už antsvorį ar viršsvorį, tačiau nežinau, ar tai pasiteisina. Teisinėje valstybėje ir demokratiškoje Europoje tai būtų sunkiai įgyvendinamas dalykas“, – pasakojo manantis prof. K. Strupas.

Nemažai pritarimo sulaukė ir šis siūlymas – kad didėtų medikų pasitenkinimas darbu, jie turėtų būti skatinami kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, mokymais, projektais, būstu.

„Yra vietovių, kurios tarp gydytojų nėra populiarios. Skatinančios priemonės padėtų motyvuoti gydytojus važiuoti ten, kur jų trūksta“, – sakė iš dalies sutinkantis prof. K. Strupas.

Daugiau apie idėjas Lietuvai medicinos srityje žiūrėkite tiesioginės konferencijos vaizdo įraše:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)